Αναζήτηση

Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Η ΚΡΗΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ,ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ,Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η …ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ

  • Ø Απογοητευτική ήταν η παρουσία ιδιοκτητών εστιατορίων , ταβερνών και άλλων συναφών καταστημάτων στην ημερίδα για την Κρητική κουζίνα που διοργανώθηκε στο Μεγάλο Αρσενάλι και στο πλαίσιο του «Αγροτικού Αυγούστου» από το Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας, δηλαδή από τις τέσσερεις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις.
  • Ø Και όπως έλεγαν ορισμένοι, μόνο οι αντίστοιχοι καταστηματάρχες από το Ενετικό λιμάνι και την περιοχή του Κουμ Καπύ να είχαν πάει, θα είχε γεμίσει η αίθουσα, ενώ εάν πήγαιναν και οι επιχειρηματίες από Νέα Κυδωνία, Πλατανιά και Γεωργιούπολη, τότε θα ήταν όρθιοι.
  • Ø Δυστυχώς φαίνεται πως κάποιοι το μόνο που γνωρίζουν είναι να γκρινιάζουν όταν δεν πατάει πόδι ο πελάτης στο μαγαζί τους και είτε να ζητούν «την λήψη μέτρων», από τους άλλους εννοείται, είτε να ρίχνουν τα βάρη πότε στους φορτηγατζήδες, πότε στον έναν και πότε στον άλλον.
  • Ø Επιπλέον, ίσως να θεωρούν κορόιδα κάποιους που τρέχουν για να προβάλλουν και να προωθήσουν τον γαστρονομικό τουρισμό θεωρώντας πως με τον τρόπο αυτό κάτι και αυτοί θα κερδίσουν, χωρίς να κοπιάσουν και να ενδιαφερθούν.
  • Ø Αλλοίμονο. Η εποχή που «τάιζαν» τους πελάτες τους με προτηγανισμένες και κατεψυγμένες πατάτες, τηγανισμένες σε καλαμποκέλαιο…Ρωσίας πέρασε ανεπιστρεπτί. Ειδικά για εκείνους που για τα παραπάνω έχουν και τις ίδιες τιμές με εκείνους που προσφέρουν πατάτες Λασιθίου τηγανισμένες σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
  • Ø Τώρα πλέον οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, έδωσαν (και δίνουν) την ευκαιρία σε όλους να αποδείξουν πως είναι επαγγελματίες που ενδιαφέρονται για τον τόπο και όχι για αρπαχτές. Εκείνοι που ανταποκρίνονται στην πρόσκληση είναι και εκείνοι που θα επιζήσουν. Οι υπόλοιποι δεν δικαιούνται καν να παραπονιούνται και όπως λέει ο λαός «όπως στρώνουν έτσι και θα κοιμηθούν».
  • Ø Βέβαια , φαίνεται πως και κάποιοι «παράγοντες» του αγροτικού τομέα δεν έχουν αντιληφθεί ότι η δουλειά που κάνει το Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας , αφορά πρωτίστως στην προβολή και προώθηση των τοπικών αγροτικών προϊόντων και δευτερευόντως στον τουρισμό. Αλλιώς δεν δικαιολογείται η απουσία τους από την ημερίδα.
  • Ø Δοθείσης της ευκαιρίας και με αφορμή σφήνα για την «αδιαφορία» της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων για την απουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης από τα εγκαίνια του Αγροτικού Αυγούστου, ο πρόεδρος της ΟΑΣ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε επιβεβαίωσε πως ουδόλως τον ενδιαφέρει το ότι δεν ήρθαν στα Χανιά οι Μπατζελή-Καρχιμάκης και πως το μόνο που τον ικανοποιεί είναι ότι γίνεται η έκθεση στο ενετικό λιμάνι και με μεγάλη συμμετοχή πολιτών.

3 σχόλια:

  1. Επειδή, λόγω επαγγέλματος, έχω επαφές με σοβαρούς επαγγελματίες* της "μαζικής εστίασης", και το έχω κουβεντιάσει μαζί τους, αυτό που προκύπτει αβίαστα, δεν είναι η αδιαφορία, αλλά το γεγονός ότι δεν έχουν πεισθεί, κυρίως για την εγκυρότητα αυτής της προσπάθειας. Και πως να πεισθούν, όταν μόνο προχειρότητες και "καπενατάτα" βλέπουν. Πχ. προχθές, μετά την ημερίδα, πήγαν όλοι μαζί και έφαγαν κάπου στο λιμάνι. Η ταβέρνα αυτή είναι ενταγμένη, στο Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας; ΟΧΙ! Και γιατί δεν πήγαν σε μιά από τις ενταγμένες; Έ;
    (* "σοβαροί επαγγελματίες": χρησημοποιούν τοπικά προϊόντα, από ελαιόλαδο μέχρι κρέατα, τυροκομικά και λαχανικά. ΚΑΙ από βιολογικά ότι μπορούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νίκο συμφωνώ - εν μέρει - με το θέμα της δυσπιστίας, αν και (με την σειρά μου δύσπιστος) υποψιάζομαι πως συχνά αποτελεί και δικαιολογία.
    Σε ότι αφορά στο παράδειγμά σου, οι "παράγοντες" αυτή την φορά δικαιολογούνται με το ότι δεν ήταν δυνατόν να πάνε στα Κεραμειά ή στις Καλύβες (όπου είναι οι δύο πιστοποιημένες.
    Πάντως θεωρώ ότι η αυστηρότητα των προυποθέσεων - κατα κάποιο τρόπο - εγγυάται και την σοβαρότητα της προσπάθειας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή