Αναζήτηση

Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Η ΚΡΗΤΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ – ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΓΙΟΡΤΗ ΛΑΔΙΟΥ ΣΤΗΝ….ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ !!!

  • Ø Με τον βαρύγδουπο τίτλο «Γιορτές Ελληνικής γης – Η Ελληνική περιφέρεια επίκεντρο ποιότητας» το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και συγκεκριμένα οι Κατερίνα Μπατζελή και Μιχάλης Καρχιμάκης ανακοίνωσαν πως στηρίζουν «τη δημιουργία ενός δικτύου τοπικών γιορτών που θα εξελιχθούν σε πόλους προώθησης της μεσογειακής διατροφής και της διατροφικής αξίας των παραγόμενων τοπικών προϊόντων».
  • Ø Μόνο που διαβάζοντας τον κατάλογο των «Γιορτών» διαπιστώνουμε πως αυτές αφορούν στην σαρδέλα Θεσσαλονίκης, στο σκόρδο Έβρου, στην μαστίχα Χίου, στο ροδάκινο Έδεσσας, στα λάδι Θεσπρωτίας (!!!), στο κρασί Καρδίτσας, στο μήλο Αρκαδίας, στο κρασί Ρόδου, στο μανιτάρι Γρεβενών, στο κρασί ρομπόλα Κεφαλονιάς, στην μελιτζάνα Αρκαδίας , στο ψάρι Αιτωλικού, στο κρασί Βοιωτίας και στην πατάτα Λασιθίου.
  • Ø Δηλαδή εάν έλειπε και το προσωπικό «ρουσφέτι» του Μιχάλη του Καρχιμάκη, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θέλει να αγνοεί παντελώς το ότι η Κρήτη είναι η κατεξοχήν ελαιοπαραγωγική περιοχή , για να μην αναφερθώ στο κρασί, στα κηπευτικά, στα υποτροπικά, και σε μια σειρά από άλλα προϊόντα που είναι γνωστά σε όλους πλην της κας Μπατζελή.
  • Ø Αλλά τονίζω ειδικά το θέμα του λαδιού καθώς ψάχνοντας λίγο το θέμα της «γιορτής λαδιού Θεσπρωτίας» ανακάλυψα πως η Θεσπρωτία – όπου θα γιορτάσει το λάδι το υπουργείο- παράγει ετησίως 1.500 τόνους ελαιολάδου το οποίο εξολοκλήρου πωλείται χύμα στους Ιταλούς !!!.
  • Ø Με αυτές τις απερίγραπτες πολιτικές το υπουργείο ισχυρίζεται – σύμφωνα με το δελτίο Τύπου – πως «Τα Προϊόντα Ελληνικής Γης μπορούν και πρέπει να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές της χώρας μας και εκπρόσωποι της Μεσογειακής Διατροφής στις διεθνείς αγορές.»
  • Ø Και ενώ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα βολτάρει ανά την Ελλάδα και στις διάφορες γιορτές (εννοείται πως ο Καρχιμάκης θα πάει να φάει πατάτες στο Λασίθι), στην γιορτή του Αγροτικού Αυγούστου στα Χανιά, σύμφωνα με πληροφορίες, αναζητείται εναγωνίως ένας γραμματέας – εάν είναι δυνατόν γενικός – για να σώσει τα προσχήματα. (Η δικαιολογία της έναρξης του παγκόσμιου συνεδρίου Κρητών είναι απλώς μια δικαιολογία γιατί θα μπορούσε ένας από το δίδυμο να είναι στο συνέδριο στο Λασίθι και ο άλλος να έρθει στον Αγροτικό Αύγουστο στα Χανιά).
  • Ø Και βέβαια όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στο ότι το δίδυμο Μπατζελή-Καρχιμάκη : 1) Ενέκριναν την κατεξαίρεση αποζημίωση από καρπόπτωση στις ελιές έξη Νομών πλην των Χανίων παρόλο που υπήρχε το ίδιο και μεγαλύτερο πρόβλημα (ασχέτως εάν μετά στα λόγια είπαν πως εάν δοθούν χρήματα στους άλλους θα δοθούν και στα Χανιά).
  • Ø 2) Αγνόησαν παντελώς τις εκκλήσεις – από τον Φεβρουάριο – των Νομαρχιών για έγκαιρη προετοιμασία της δακοκτονίας η οποία έπρεπε να γίνει φέτος νωρίτερα στην Κρήτη λόγω των καιρικών συνθηκών.
  • Ø 3) Έκαναν αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο για τον ΕΛΓΑ διατηρώντας επί της ουσίας το έως τώρα δυσμενές για την Κρήτη καθεστώς με την πλειοψηφία των αποζημιώσεων να αφορούν στην «πάνω» Ελλάδα και με αποτέλεσμα οι αγρότες της Κρήτης να πληρώνουν εισφορές αλλά να τους βγαίνει το λάδι για να πάρουν – εάν πάρουν – κάποια αποζημίωση.
  • Ø 4) Προωθούν σκανδαλωδώς την «Μεσογειακή διατροφή», παίζοντας το παιχνίδι άλλων ανταγωνιστικών χωρών, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, το Μαρόκο, η Τυνησία, η Αίγυπτος και αγνοώντας ηλιθίως τις απόψεις ειδικών που τονίζουν πως ο όρος και η ουσία της «Μεσογειακής διατροφής» είναι ανύπαρκτη και εφεύρημα των παραπάνω χωρών, καθώς όλες οι επιστημονικές κλπ μελέτες αναφέρονται στην «Κρητική διατροφή». Μάλιστα η Κατερίνα η Μπατζελη σε συνέντευξή της έφτασε στο σημείο να επιρρίψει ευθύνες στους Κρητικούς πως δήθεν κάνουν κακό στην προσπάθεια διάδοσης της «μεσογειακής διατροφής».
  • Ø 5) Έδωσαν την δυνατότητα σε όλους τους αγρότες της ηπειρωτικής Ελλάδας να αποκτήσουν ένα πρόσθετο εισόδημα επενδύοντας στις ΑΠΕ με την εγκατάσταση φωτοβολταικών στις περιουσίες τους, κάτι που στερούνται οι αγρότες της Κρήτης (και των άλλων νησιών).
  • Ø 6) Αγνοούν ή θέλουν να αγνοούν, παντελώς, τις ιδιαιτερότητες που έχει η κτηνοτροφία στην Κρήτη σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα με αποτέλεσμα σύμφωνα και με όλους τους συλλόγους κτηνοτρόφων ο κλάδος να οδηγείται σε καταστροφή. Είτε γιατί οι ζωοτροφές στην Κρήτη πωλούνται σε υψηλότερες τιμές, είτε γιατί κόβουν την εξισωτική αποζημίωση στους κτηνοτρόφους που έχουν βοσκοτόπια σε άλλους Νομούς από εκεί που κατοικούν !!!. Χαρακτηριστική ήταν η κατάληξη πρόσφατης επιστολής του προέδρου των κτηνοτρόφων Ηρακλείου του Κώστα του Καράτζη προς την κα Μπατζελή : «Αναλάβετε τις ευθύνες σας για ότι μπορείτε να περισώσετε και δεν το πράττετε, πριν η οργή και η αγανάκτηση των κτηνοτρόφων μετατραπεί σε θύελλα».
  • Ø Θα μου πείτε και τι κάνει ο συμπατριώτης μας ο υφυπουργός; Αυτός το μόνο που κατ’ουσίαν κάνει είναι να προωθεί θέματα του Λασιθίου, είτε αφορούν στον αγροτικό τομέα, είτε όχι, στέλνοντας ρουσφετολογικά σημειώματα σε άλλους υπουργούς. Αλλά αυτό είναι κάτι που θα μας απασχολήσει σε επόμενες «σφήνες».
  • Ø Τελικό συμπέρασμα; Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μπορεί να άλλαξε (και να αντάλλαξε ανθοδέσμες) αλλά για την Κρήτη δεν υπήρξε η παραμικρή αλλαγή στον τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου. (Για να μην είμαι άδικος υπάρχει μια αλλαγή σε σχέση με το 2009. Λούφαξαν οι πάλαι ποτέ μαχητικέςομοσπονδίες αγροτικών συλλόγων).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου