Αναζήτηση

Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

ΝΕΡΑ ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΚΡΗΤΗ ΕΧΟΥΜΕ – ΚΟΙΝΟ ΝΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ

  • Ø Ιδιαίτερα αποκαλυπτική ήταν η συνεδρίαση του ΔΣ του ΟΑΔΥΚ για τα νερά των πηγών της Αργυρούπολης και του Κουρνά αλλά και η σύσκεψη για τα νερά της Αγυιάς. Αποκαλυπτική για το μέγεθος της ασυνεννοησίας, του μπάχαλου και της έλλειψης του κοινού νου που μπορεί να οδηγήσει στην σωστή διαχείριση του πλούσιου υδατικού δυναμικού της Δυτικής Κρήτης ακόμη και το φετινό καλοκαίρι που έχει μειωθεί ο υδροφόρος ορίζοντας.
  • Ø Και ας αρχίσουμε με την περίπτωση της Αργυρούπολης και του Κουρνά. Εκεί λοιπόν, άμεσα ή έμμεσα εμπλέκονται ο ΟΑΔΥΚ και οι δήμοι Λαππαίων, Ρεθύμνης, Γεωργιούπολης και ο ΤΟΕΒ Καστέλου. Το αποτέλεσμα ; Αν και τα νερά – όπως τονίστηκε – είναι άφθονα , επικρατεί μια χρόνια διαμάχη, μια ασυνεννοησία και ένα μπάχαλο.
  • Ø Η διαχείριση των νερών γίνεται με την – ελαστική – τήρηση μιας συμφωνίας του 1984 (!!!) η οποία , σύμφωνα με την διεύθυνση Υδάτων της περιφέρειας Κρήτης, ουσιαστικά είναι άκυρη καθώς ο Νόμος ορίζει πως αυτά τα διαχειριστικά σχέδια πρέπει να αναθεωρούνται ανά πενταετία !!!
  • Ø Το ουσιαστικό αποτέλεσμα είναι πως ο δήμος Λαππαίων κάνει ότι θέλει, οι δήμοι Ρεθύμνης και Γεωργιούπολης γκρινιάζουν μονίμως πως δεν τους φτάνουν τα νερά και δεν πλήρωναν ούτε ευρώ στον ΟΑΔΥΚ γιατί διαφωνούσαν με το κοστολόγιο και ο ΟΑΔΥΚ προσπαθεί να παίξει τον ρόλο του διαχειριστή-διαιτητή.
  • Ø Στην περίπτωση της Αγυιάς , όπου όντως έχει μειωθεί πολύ ο υδροφόρος ορίζοντας και η παροχή από τις πηγές, εμπλέκονται οι ΤΟΕΒ Βαρυπέτρου και Αγυιάς-Κολυμπαρίου, η ΔΕΥΑΧ και ο ΟΑΔΥΚ. Από αυτούς η ΔΕΥΑΧ, ο ΤΟΕΒ Βαρυπέτρου και ο ΟΑΔΥΚ έχουν κάτσει αντλιοστάσια πάνω στις πηγές , κάτι που είναι ανεπίτρεπτο και επικίνδυνο, σύμφωνα με τους ειδικούς, ενώ ο ΤΟΕΒ Αγυιάς-Κολυμπαρίου παίρνει νερό από την ίδια την λίμνη.
  • Ø Το αποτέλεσμα είναι να μην μένει στάλα νερό που να περισσεύει από τις πηγές για την λίμνη η οποία μετατρέπεται σε χωράφι τις καθημερινές και σε…λίμνη τα Σαββατοκύριακα που δεν λειτουργούν οι αρδεύσεις. Το ποιος φταίει, ουδείς το παραδέχεται, και ο ένας πετάει το μπαλάκι στον άλλον με αποτέλεσμα να αναγκαστεί ο Θανάσης ο Καρούντζος να στείλει, ως ράμπο, υπαλλήλους της διεύθυνσης υδάτων της Περιφέρειας μπας και βγάλουν κάποια άκρη.
  • Ø Και επειδή οσονούπω, σε λίγους μήνες, η κατάσταση θα αλλάξει ριζικά. Και επειδή ο δήμος Λαππαίων θα ενωθεί με τον δήμο Ρεθύμνης. Και επειδή ο δήμος Γεωργιούπολης θα ενωθεί με τους άλλους δήμους του Αποκόρωνα. Και επειδή ο δήμος Χανίων θα ενωθεί με τους περιαστικούς δήμους που παίρνουν νερά από τα Μυλωνιανά ενώ από την άλλη πλευρά θα ενωθούν οι δήμοι Κολυμπαρίου, Πλατανιά, Μουσούρων και Βουκολιών. Αναρωτιέμαι.
  • Ø Μήπως εκτός της «Καλλικράτειας» συνένωσης των δήμων, πρέπει να γίνει άμεσα, και μια «Υδροχοική» συνένωση των πάσης φύσεως διαχειριστών των νερών; Μήπως είναι απολύτως λογικό και το επιβάλλει ο κοινός νους να αναλάβει αποκλειστικά και μόνο ο ΟΑΔΥΚ την συνολική διαχείριση όλων αυτών των νερών και των έργων υποδομής; Μήπως οι ΤΟΕΒ και οι δύο ΔΕΥΑ (Χανίων-Ακρωτηρίου), ειδικά μετά την δημιουργία των νέων δήμων, πρέπει να καταργηθούν και να συγχωνευτούν με τον ΟΑΔΥΚ;
  • Ø Μήπως – έστω – πρέπει να κάτσουν σε ένα τραπέζι οι ΤΟΕΒ , οι ΔΕΥΑ και ο ΟΑΔΥΚ (στο ΔΣ του οποίου συμμετέχουν και εκπρόσωποι των δήμων από τους Νομούς Χανίων και Ρεθύμνης) και να καταλήξουν στην συγχώνευση όλων και στην δημιουργία ενός και μόνο ενός φορέα διαχείρισης του συνόλου του υδατικού δυναμικού της Δυτικής Κρήτης είτε αφορά σε άρδευση είτε σε ύδρευση;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου