Αναζήτηση

Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

ΜΙΑ «ΙΣΤΟΡΙΚΗ» ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ 1866 ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ

  • Ø Στην φωτογραφία βλέπετε μια εικόνα που αντίκρισα το πρωί της Τρίτης στην πλατεία 1866. Δυστυχώς ντράπηκα – ως κάτοικος των Χανίων – να πάω και να ρωτήσω τον επισκέπτη της πόλης για το πώς του φαίνεται η πλατεία μας ενόσω ο ίδιος και η μικρή του κόρη ευρίσκοντο εν μέσω των δικύκλων και των κάδων απορριμμάτων.
  • Ø Πριν από πολλά χρόνια, όταν η τότε δημοτική αρχή των Χανίων είχε πραγματοποιήσει μια μεγάλη ανάπλαση της πλατείας 1866 ή Νέων Καταστημάτων , ήμουν μεταξύ εκείνων που υποστήριζαν πως με απλή αναδιάταξη των παρτεριών, των παγκακιών και των διαφόρων φυτών, δεν πρόκειται να αποκτήσει «ζωή» αυτή η πλατεία. Πως μόνο εάν επιτραπεί στους καταστηματάρχες να βγάλουν τραπεζοκαθίσματα, αφενός οι ίδιοι θα κάνουν την πλατεία «δικό» τους χώρο και θα την φροντίζουν και αφετέρου θα μπορεί να κάτσει και ένας περαστικός, ένας επισκέπτης να πιεί έναν καφέ, μια πορτοκαλάδα βρε αδελφέ.
  • Ø Πριν από δύο χρόνια , πραγματοποιήθηκε μια ακόμη ανάπλαση της πλατείας παρά του ότι και τότε και συγκεκριμένα στις 6/8/2008 από αυτήν εδώ την στήλη υπενθύμιζα την «αποτυχία» της προηγούμενης και έγραφα χαρακτηριστικά : «Δεν ξέρω πως θα σχεδιάσει ο Δήμος την ανάπλαση της πλατείας την οποία έχει προγραμματίσει. Γνωρίζω όμως ότι μια πλατεία έχει νόημα όταν την αγκαλιάζουν οι κάτοικοι ή οι επισκέπτες μιας πόλης. Και αυτό δεν συμβαίνει στην πλατεία 1866. Κάποιοι ισχυρίζονται πως για να αποκτήσει ζωή η πλατεία αυτή, πρέπει να ενοικιαστεί χώρος της στους πέριξ καταστηματάρχες για να βγάλουν τραπεζοκαθίσματα και να κάθονται οι κάτοικοι και οι επισκέπτες. Ίσως . Όμως επιτέλους , πρέπει να γίνει κάποια ουσιαστική παρέμβαση στην πλατεία αυτή την οποία την προσπερνούν όλοι βιαστικοί. Ακόμη και οι επισκέπτες.»
  • Ø Δυστυχώς και τότε δεν εισακουστήκαμε όσοι μιλούσαμε για να δοθεί χώρος για τραπεζοκαθίσματα και σταδιακά η πλατεία 1866 μετετράπη, ως εξής. Τις πρωινές ώρες, είναι στέκι αλλοδαπών που ψάχνουν για δουλειά. Τις μεσημβρινές ώρες στέκι αλλοδαπών ηλικιωμένων ή ανέργων που κάθονται στα παγκάκια και παίζουν χαρτιά η συζητούν. Τις βραδινές ώρες στέκι περιθωριακών , τοξικομανών και «μικροεμπόρων» ναρκωτικών. Και όλα αυτά στο πλέον νευραλγικό σημείο της πόλης, εκεί που ξεκινά η είσοδος για την «βιτρίνα» της παλιάς πόλης και του Ενετικού λιμένα, δίπλα στον σταθμό των υπεραστικών λεωφορείων.
  • Ø Τώρα, ο δήμος Χανίων πήρε την απόφαση να δώσει άδειες για τραπεζοκαθίσματα. Έστω σε μόλις 140 τετραγωνικά μέτρα συνολικά. Το μόνο που μένει πλέον είναι να «υιοθετήσουν» την πλατεία 1866 οι παρακείμενοι καταστηματάρχες και οι κάτοικοι της πόλης. Σε αυτούς, σε εμάς, εναπόκειται πλέον αφενός να «ζωντανέψει» η πλατεία και αφετέρου να πάρουν πόδι οι όποιοι περιθωριακοί δραστηριοποιούνται εκεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου