Αναζήτηση

Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Ο “ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ” ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΕΤΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ

  • Ø Δεν έπεσε «ως κεραυνός εν αιθρία» η απόφαση του δημοτικού λιμενικού ταμείου Χανίων να μην επιτρέψει την φετινή πραγματοποίηση της έκθεσης – εμποροπανήγυρη υπό τον τίτλο “Αγροτικός Αύγουστος” στους χώρους γύρω από το παλιό τελωνείο και τα ενετικά Νεώρια στο παλιό λιμάνι των Χανίων.
  • Ø Τα τελευταία χρόνια υπήρχαν πολλές φωνές που ήταν αντίθετες με αυτή την εκδήλωση στην καρδιά του καλοκαιριού και στην καρδιά της πλέον τουριστικής περιοχής του Νομού. Μάλιστα οι αντιδράσεις αυτές είχαν κορυφωθεί τον Ιούνιο του 2009 όταν τόσο από το δημοτικό λιμενικό ταμείο, όσο και από την 28η εφορεία βυζαντινών αρχαιοτήτων, αλλά και από το κεντρικό λιμεναρχείο Χανίων είχε ειπωθεί πως δεν θα επιτρεπόταν να γίνει ο Αγροτικός Αύγουστος 2009 στο Ενετικό λιμάνι.
  • Ø Τελικά, μετά από φασαρία οι φορείς αυτοί είχαν υποχωρήσει δηλώνοντας ρητά και κατηγορηματικά πως πρόκειται για την τελευταία φορά που γίνονται εκεί οι εκδηλώσεις και από τότε, δηλαδή τον Ιούνιο του 2009, είχε αντιπροταθεί ο χώρος της Δυτικής τάφρου κοντά στον επιπρομαχώνα όπου ήταν το ξενοδοχείο Ξενία και ο οποίος έχει αναδειχθεί αλλά και η πλατεία Τάλως, όπου άλλωστε σταθμεύουν και τα πούλμαν των επισκεπτών.
  • Ø Οι λόγοι είναι πολλοί. Πρώτα από όλους εκτός από κάποια ημερίδα που λόγω Αυγούστου έχει ελάχιστη συμμετοχή, η όλη ιστορία με τα περίπτερα, ουσιαστικά δεν θυμίζει τίποτε άλλο από μια εμποροπανήγυρη πώλησης τοπικών προϊόντων , καλτσουνιών, αλλά και πάσης φύσεως άλλων προϊόντων.
  • Ø Επιπλέον, υπήρξαν και πέρυσι πολλές διαμαρτυρίες επισκεπτών οι οποίοι αντί να απολαμβάνουν το σύνολο των μνημείων , από το Μεγάλο Αρσενάλι μέχρι και τα Νεώρια , κάνοντας την βόλτα τους στην προβλήτα, ήταν υποχρεωμένοι να στριμώχνονται ανάμεσα σε πάσης φύσεως εμπορικά καταστήματα. Για να μην αναφερθώ και στα παράπονα των καταστηματαρχών αλλά και στο κυκλοφοριακό κομφούζιο που δημιουργείτο στην πλέον ευαίσθητη περίοδο του καλοκαιριού.
  • Ø Από την άλλη πλευρά η πρόταση – που είχε γίνει από πέρυσι και υπήρχε όλος ο χρόνος για να δρομολογηθεί – για την διενέργεια των εκδηλώσεων στην Δυτική τάφρο όπου υπάρχει άπλετος χώρος, αξιοποιώντας τον επιπρομαχώνα, την πλατεία Τάλω και τους πολλούς χώρους στάθμευσης σε συνδυασμό με το ότι εκεί δίπλα σταθμεύουν και τα τουριστικά πούλμαν, θα μπορούσε – σε συνδυασμό με παράλληλες μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις – να δώσει μια άλλη νότα στον Αγροτικό Αύγουστο, αναδεικνύοντας και την Δυτική είσοδο της παλιάς πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου