Αναζήτηση

Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

ΣΥΜΠΑΙΓΝΙΑ ΥΠ.ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ-ΠΑΣΕΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ

  • ü Όταν πριν από έναν χρόνο το ΠΑΣΟΚ κατηγορούσε την τότε ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για συμπαιγνία με την ΠΑΣΕΓΕΣ στο θέμα των αγροτικών επιδοτήσεων είχε δίκιο. Όμως φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι από τους παραγωγούς δεν θα περίμεναν πως και το ΠΑΣΟΚ – ως κυβέρνηση – θα εφάρμοζε την ίδια συμπαιγνία και μάλιστα ακόμη χειρότερα καθώς προστέθηκε και η κοροϊδία.
  • ü Εν αρχή η Κατερίνα η Μπατζελή είχε πει ότι φέτος η διαδικασία ενεργοποίησης των ατομικών δικαιωμάτων των αγροτών θα γινόταν με διεθνή διαγωνισμό, όπως ορίζουν οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην συνέχεια «διαπίστωσαν», όπως και οι προηγούμενες ηγεσίες του υπουργείου, ότι δεν υπάρχει χρόνος και – ουσιαστικά – ανέθεσαν και πάλι την διαδικασία στην ΠΑΣΕΓΕΣ, δηλαδή στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών.
  • ü Ακολούθησε η διαβεβαίωση πως το κόστος δεν θα το επιβαρυνθούν οι παραγωγοί αλλά το κράτος. Μια «διαβεβαίωση» που πολύ γρήγορα μετετράπη στην απόφαση πως οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που παίρνουν επιδότηση έως 10.000 ευρώ και οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ που παίρνουν επιδότηση μέχρι 5.000 ευρώ, θα πληρώσουν 70 ευρώ στις Ενώσεις τα οποία το υπουργείο θα τους τα επιστρέψει στους λογαριασμούς τους στην ΑΤΕ. Όλοι οι υπόλοιποι θα πληρώσουν κανονικά το…χαράτσι της ΠΑΣΕΓΕΣ.
  • ü Και έρχεται τώρα η ώρα της αλήθειας. Μια αλήθεια που με την απλή γλώσσα των αριθμών λέει πως η πλειοψηφία των δικαιούχων της επιδότησης θα πληρώσουν κανονικά το χαράτσι, καθώς στις λίστες που έστειλε ο ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΠΑΣΕΓΕΣ , εκείνοι που δικαιούνται την δωρεάν κατάθεση της αίτησης για την επιδότηση είναι ελάχιστοι.
  • ü Για παράδειγμα. Στην αρμοδιότητα της ΕΑΣ Κυδωνίας είναι γραμμένοι 6.700 παραγωγοί που δικαιούνται επιδότησης. Από αυτούς μόνο οι 1.500 , δηλαδή το 22%, θα πάρουν πίσω – όταν τα πάρουν – τα 70 ευρώ που θα πληρώσουν. Επίσης στην αρμοδιότητα της ΕΑΣ Κολυμπαρίου είναι γραμμένοι 4.300 παραγωγοί από τους οποίους μόνο οι 1.100, δηλαδή το 25%, δικαιούνται την δωρεάν κατάθεση της αίτησης. Σε ότι αφορά στο 75-80% των παραγωγών που θα πάνε στις ΕΑΣ για να ενεργοποιήσουν τα ατομικά τους δικαιώματα, αυτοί καλούνται να πληρώσουν το χαράτσι της ΠΑΣΕΓΕΣ και μάλιστα με έναν τελείως παράλογο τρόπο.
  • ü Και λέω παράλογο, γιατί σύμφωνα με τον τιμοκατάλογο της ΠΑΣΕΓΕΣ (χωρίς τον ΦΠΑ) , ένας που δικαιούται π.χ. 300 ευρώ , πρέπει να πληρώσει 55 ευρώ , δηλαδή το 18% της επιδότησης. Εκείνος που δικαιούται 500 ευρώ θα πληρώσει 65, δηλαδή το 13%. Εκείνος που δικαιούται 1000 ευρώ επιδότηση θα πληρώσει 80 ( το 8%) και εκείνος που δικαιούται 4.000 ευρώ θα πληρώσει 140 ευρώ, δηλαδή το 3,5% της επιδότησης.
  • ü Με απλά λόγια , για τους καρεκλοκένταυρους της ΠΑΣΕΓΕΣ είναι δίκαιο εκείνοι που παίρνουν λίγα να πληρώνουν (ποσοστιαία) πολλά και εκείνοι που παίρνουν πολλά να πληρώνουν λίγα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου