- Ø Εδώ και χρόνια το Ινστιτούτο Ελιάς και υποτροπικών έχει ασχοληθεί με τις υποτροπικές καλλιέργειες καρποφόρων δέντρων, καλλιέργειες που αποκαλούνται και ως εναλλακτικές σε εκδήλωση που διοργανώνει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων.
- Ø Το αβοκάντο έχει ήδη ευδοκιμήσει στα Χανιά, ενώ υπάρχουν και το μάνγκο, το λίτσι, η τσεριμόγια, η ροδακινιά, αλλά και η περιφρονημένη και καταφρονεμένη φραγκοσυκιά ή παπουτσοσυκιά σύμφωνα με την τοπική ντοπιολαλιά.
- Ø Ειδικά για την φραγκοσυκιά ανακάλυψα στην ιστοσελίδα του Αμοργιανού Μιχαήλ Στρατουδάκη www.fragosika.gr, εκτός των χρησιμοτήτων και της αξίας των φραγκόσυκων και τα εξής καταπληκτικά :
- Ø «Τα οικονομικά αποτελέσματα που μπορεί να προκύψουν από την εκμετάλλευση της φραγκοσυκιάς είναι πάρα πολλά. Δυστυχώς εμείς οι Έλληνες δεν τα έχομε υπ’ όψη και γι’ αυτό αφήνομε ανεκμετάλλευτη μία τόσο προσοδοφόρα πηγή. Οι καρποί είναι εκμεταλλεύσιμο προϊόν. Οι εξαγωγές από τα κράτη που καλλιεργούν την φραγκοσυκιά είναι μεγάλες, αλλά και από παράγωγα επεξεργασίας των καρπών προκύπτουν άφθονα προϊόντα. Γλυκά, μαρμελάδες, ποτά. Τα «φύλλα »επίσης είναι μεγάλη πηγή εσόδων για τους καλλιεργητές, αφού τα εμπορεύονται προς παραγωγή ζωοτροφών. Στην Αμερική και σε χώρες της Μεσογείου έχουν τεράστιες εκτάσεις για καλλιέργεια φραγκοσυκιάς προς παραγωγή κτηνοτροφής.
- Τέξας, Αριζόνα, Ν. Καλιφορνία, Μεξικό απ’ όπου οι αποδώσεις είναι 3- 13 τόνους «φύλλα» το στρέμμα. ενώ σε επιμελημένες καλλιέργειες εγγίζει τους 30 τόνους το στρέμμα.
- Στην Βραζιλία οι εκτάσεις με φραγκοσυκιές για κτηνοτροφές είναι περίπου 3.000.000 στρέμματα. Στην Σαρδηνία σε ημιεντατική καλλιέργεια οι αποδώσεις είναι 6 τόνοι το στρέμμα.
- Στην Σικελία φτάνουν το 1.000.000 στρέμματα, στην Τύνιδα 80.000 στρέμματα και σ’ άλλες χώρες ανάλογες εκτάσεις.»
- Ø «Εμείς γιατί να μένουμε πίσω» αναρωτιέται ο Μιχαήλ Στρατουδάκης και νομίζω πως καιρός είναι να αφήσουμε τις γκρίνιες και την μιζέρια και να προχωρήσουμε μπροστά τολμώντας. Μπορούμε;
ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
Πριν από 8 ώρες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου