Αναζήτηση

Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

«ΑΡΟΝ ΑΡΟΝ ΣΥΝΕΝΩΣΟΝ ΑΥΤΟΝ» - Ο «ΓΟΛΓΟΘΑΣ» ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ (ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ)

  • Ø Για όσους δεν το έχουν καταλάβει σε λιγότερο από έναν μήνα έχουμε Πάσχα και ήδη η αυτοδιοίκηση , δηλαδή η εξουσία που είναι πιο κοντά στον πολίτη και ασχολείται με την καθημερινότητά του, βαδίζει στον δικό της “Γολγοθά”.
  • Ø Την ίδια ώρα που – λόγω απόφασης της προηγούμενης κυβέρνησης την οποία δεν άλλαξε η σημερινή (ότι τους βόλευε το άφησαν) – σχεδόν οι μισοί δήμοι έχουν περιορισμένες ή μηδαμινές δυνατότητες παροχής υπηρεσιών καθαριότητας.
  • Ø Την ίδια ώρα που – λόγω των γραμμένων στο πόδι νόμων για τους συμβασιούχους – οι περισσότεροι δήμοι δεν έχουν την δυνατότητα προσλήψεων και με αποτέλεσμα να κλείνουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών και να δυσλειτουργούν άλλες δομές προσφοράς υπηρεσιών στους πολίτες.
  • Ø Την ίδια ώρα που προγράμματα τα οποία προσέφεραν πολλά στους πολίτες αλλά και στο περιβάλλον (π.χ. το Συν-κοινωνία με την επέκταση – διάδοση των μέσων μαζικής μεταφοράς) έχουν σταματήσει και ούτε τα ίδια τα στελέχη της κυβέρνησης γνωρίζουν το τι θα γίνει.
  • Ø Την ίδια ώρα που έχουν σταματήσει τα μικρά – αλλά πολύτιμα στους δημότες – έργα στους δήμους από το πρόγραμμα “Θησέας” ,γιατί ενώ η κυβέρνηση από την μια αποφάσιζε – και σωστά – την παράταση του προγράμματος, από την άλλη , ουσιαστικά, έβαζε στο “ψυγείο” την συνέχισή του.
  • Ø Την ίδια ώρα που και με τον πρόσφατο νόμο-γκιλοτίνα για τις οικονομικές περικοπές, κόβονται και πολλές επιχορηγήσεις και έξοδα των δήμων, κάτι που σίγουρα θα έχει άμεσες επιπτώσεις και στην εξυπηρέτηση των δημοτών.
  • Ø Την ίδια αυτή ώρα, ο υπουργός Εσωτερικών, ο Γιάννης ο Ραγκούσης ( και μαζί του αρκετά αυτοδιοικητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ) δείχνουν πως το μόνο που τους νοιάζει είναι το να μπορέσουν να αναφωνήσουν ότι – επιτέλους – η κυβέρνηση υλοποιεί μια προεκλογική της εξαγγελία, δηλαδή την διοικητική μεταρρύθμιση.
  • Ø Και εκτός του ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση ταιριάζει γάντι η γνωστή ρήση «εδώ ο κόσμος χάνεται και ο…Ραγκούσης χτενίζεται», επιπλέον το θέμα είναι πως με την λογική που λέει «άρον – άρον, συνένωσον αυτόν» το μόνο που διαγράφεται στον ορίζοντα είναι η διοικητική…απορρύθμιση.
  • Ø Και για να γίνω πιο σαφής. Σύσσωμη η αυτοδιοίκηση από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα η νέα κυβέρνηση δήλωσε την στήριξή της στο θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης ζητώντας να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες. Μάλιστα ο πρώην δήμαρχος Πάρου, μετέπειτα εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ και νυν υπουργός εσωτερικών, ο Γιάννης ο Ραγκούσης, είχε «δεσμευτεί» ( η πλέον κακοποιημένη λέξη από την κυβέρνηση) πως μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων θα έπαιρναν στα χέρια τους οι δήμαρχοι και νομάρχες τις προτάσεις της κυβέρνησης. (Άλλωστε μην ξεχνάμε πως όλο τον Σεπτέμβριο φώναζαν πως ήταν έτοιμοι να κυβερνήσουν).
  • Ø Αλλοίμονο όμως. Πέρασαν τα Χριστούγεννα, πέρασε και η Πρωτοχρονιά, πέρασαν και τα Θεοφάνεια, γιόρτασε και ο υπουργός το όνομά του, πέρασε και το ειδικό συνέδριο της ΚΕΔΚΕ για την διοικητική μεταρρύθμιση, έφυγε ο Φλεβάρης, φεύγει και ο Μάρτης και από τον Γιάννη τον Ραγκούση, «ούτε ένα γράμμα, ούτε ένα τηλέφωνο».
  • Ø Μάταια τα μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ καλούν τον πρώην συνάδελφό τους να συναντηθεί μαζί τους για να συζητήσουν τι θα γίνει με την διοικητική μεταρρύθμιση. Αυτός το μόνο που κάνει είναι να βάζει «παπαγαλάκια» ή να λέει και ο ίδιος πως οι δήμοι θα γίνουν 370 (συγνώμη αλλά αυτοί δεν θα είναι δήμοι, αλλά τέρατα) και πως ο νόμος θα έχει ψηφιστεί μέχρι τις 15 Μαΐου.
  • Ø Μα το ζητούμενο για τον κάθε έναν πολίτη δεν είναι το αν θα έχουμε 370 ή 470 ή 570 δήμους, ούτε το αν και πότε θα υλοποιηθεί – για τους τύπους - μια (1) προεκλογική εξαγγελία της κυβέρνησης.
  • Ø Το ζητούμενο είναι να υπάρχει ισχυρή , αντιπροσωπευτική και χρήσιμη για όλους τους πολίτες τοπική αυτοδιοίκηση. Και δυστυχώς η μανία για την δημιουργία τερατωδών δήμων (μόνη ελπίδα του ΠΑΣΟΚ για να εκλέξει κάποιον δήμαρχο , μετά και τα οικονομικά μέτρα) οδηγεί στην πλήρη απώλεια της αντιπροσωπευτικότητας της αυτοδιοίκησης.
  • Ø Και αυτό γιατί θεωρώ πως από έναν θεσμό που βρίσκεται κοντά στον πολίτη , η αυτοδιοίκηση των 370 δήμων , με τον τρόπο που προωθείται (χωρίς ουσιαστικό χρόνο για διάλογο ) θα αποτελέσει ένα κακέκτυπο της κεντρικής εξουσίας , καθόλου χρήσιμη για τους πολίτες και συνενώνοντας απλώς τα προβλήματα, την μιζέρια και μάλιστα επί το χειρότερο.
  • Ø Ήδη τα Ραγκούσια σχέδια για συνενώσεις και των Περιφερειών φαίνεται πως ναυαγούν λόγω του ΕΣΠΑ, καθώς τα κοινοτικά χρήματα έχουν «κλειδώσει» στις σημερινές Περιφέρειες και απαγορεύεται η μεταφορά χρημάτων από περιφέρεια σε περιφέρεια.
  • Ø Επομένως το μόνο που απομένει ως η πλέον λογική λύση, είναι αυτή που είχε προτείνει (και) η στήλη πριν από αρκετούς μήνες. Να προχωρήσει η διοικητική μεταρρύθμιση (και) του κράτους και των περιφερειών. Να εκλέγεται ο περιφερειάρχης και να καταργηθούν οι νομαρχίες. Να αφήσουν τους δήμους όπως είναι (για να διαχειριστούν ομαλά την οικονομική κρίση) και από το 2011, με τους νέους δημάρχους που θα προκύψουν από τις εκλογές, να ξεκινήσουν τις συζητήσεις, ώστε μέχρι το 2014 να είναι όλα έτοιμα για το μεγάλο εγχείρημα της νέας τοπικής αυτοδιοίκησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου