Αναζήτηση

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Η «ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» ΚΑΙ ΟΙ Α.Π.Ε. (ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΣΟΔΩΝ) ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

  • Ø Η είδηση : «Απροστάτευτο αφήνει το περιβάλλον και την αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας το σχέδιο νόμου για τις Α.Π.Ε. με τίτλο «Επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», που δόθηκε για διαβούλευση, ειδικότερα :
  • Ø Στο άρθρο 3 αναφέρεται ότι «Προκαταρκτική περιβαλλοντική εκτίμηση και αξιολόγηση δεν απαιτείται για τους υβριδικούς σταθμούς και τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».
  • Ø Στο άρθρο 9, παράγραφος 6α επιτρέπεται η εγκατάσταση ΑΠΕ σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας με τη διάταξη «Σε αγροτεμάχια που χαρακτηρίζονται από την οικεία Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, απαγορεύεται η άσκηση οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας, εκτός από τη γεωργική εκμετάλλευση και την εγκατάσταση σταθμών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».
  • Ø Η διευκρίνιση : Όταν ακούτε ή διαβάζετε για «υβριδικούς» σταθμούς, μην φανταστείτε τίποτε το εξωτικό. Απλά, πρόκειται για κανονικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος τα οποία εφευρέθηκαν από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες για να μπορούν να αποκομίζουν το μέγιστο δυνατό κέρδος από την ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. (Πρόκειται για το ίδιο παραμύθι που εφεύραν τα στελέχη marketing με την λέξη «πάρκο». Δηλαδή το αιολικό «πάρκο» φυσικά και δεν έχει ουδεμία σχέση με την έννοια της λέξης πάρκο).
  • Ø Παράδειγμα 1 : Στο ηλιοθερμικό εργοστάσιο που θέλουν να φτιάξουν κάποιοι στο Ακρωτήρι, εάν λειτουργούσε μόνο με τον ήλιο (φωτοβολταικά) τότε υπολόγισαν πως τα κέρδη τους θα ήταν λιγοστά. Έτσι σκέφτηκαν αντί να παράγουν ενέργεια απευθείας από τον ήλιο, να ζεσταίνουν ένα υγρό το οποίο με τους ατμούς να βάζει σε λειτουργία τουρμπίνες που θα παράγουν την κερδοφόρα ενέργεια.
  • Ø Παράδειγμα 2 : Στο διαβόητο αιολικό «πάρκο» που θέλουν να φτιάξουν άλλοι στο Αποπηγάδι του Σελίνου φυσικά και δεν θα περιοριστούν στην ενέργεια από τον αέρα. Θα φτιάξουν – λέει- δεξαμενές νερού το οποίο, με το ηλεκτρικό ρεύμα που θα παράγουν οι ανεμογεννήτριες, θα το ανεβάζουν σε κάποιο ύψος και με την πτώση του θα έχουν ένα υδροηλεκτρικό εργοστάσιο.
  • Ø Και στις δύο περιπτώσεις θα χρειαστεί να καταστραφεί η φυσική (και δασική) βλάστηση σε έκταση χιλιάδων στρεμμάτων συνολικά και με την ευκαιρία αυτή, επαναλαμβάνω την ερώτηση που έχω θέσει χωρίς να πάρω απάντηση από τις διάφορες οικολογικές παρέες. Η παραγωγή ενέργειας από τέτοιου είδους εργοστάσια με την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος είναι οικολογική πράξη ;
  • Ø Πάντως πρωτοβουλία για την προστασία του περιβάλλοντος και την αποσαφήνιση του όρου «Βιώσιμη Ανάπτυξη», αναλαμβάνουν 58 Σύλλογοι, Οργανώσεις και Φορείς από την Κρήτη.
  • Μέσα από ανοικτή επιστολή, την οποία υπογράφουν οι Σύλλογοι, στόχος είναι η αφύπνιση και η ευαισθητοποίηση της πολιτείας, με απώτερο σκοπό την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος.
  • Ø Είναι η πρώτη φορά που τόσοι σύλλογοι συμμαχούν με κοινό στόχο, η πολιτεία να ενσκήψει πραγματικά στο τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβλημα. Είναι επίσης η πρώτη φορά που ξεκινάει μια τόσο οργανωμένη προσπάθεια για την ενημέρωση του κόσμου σχετικά με το τι σημαίνει «Βιώσιμη Ανάπτυξη», η οποία μέχρι σήμερα χρησιμοποιείται ως ορολογία παραφρασμένη με τον όρο «Πράσινη Ανάπτυξη». Μέχρι σήμερα, όπως τονίζουν οι συγκεκριμένοι φορείς δεν ισχύει κανένας περιβαλλοντικός όρος και νόμος, αλλά ο καθένας κάνει ότι θέλει. Όπως στην περίπτωση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
  • Ø Οι φορείς μέσω της επιστολής επισημαίνουν ότι για να δημιουργηθεί ένας αιολικός σταθμός θα πρέπει να διανοιχθούν δρόμοι πλάτους 12 μέτρων, ώστε να είναι δυνατή η μεταφορά των πυλώνων (μήκος έως 150 mt), θα πρέπει να εκχερσωθεί η ευρύτερη περιοχή του σταθμού (να γίνει επίπεδη) με αποτέλεσμα την ολοκληρωτική αλλοίωση του τοπίου καθώς επίσης απαιτούνται δεκάδες χιλιόμετρα καλωδίωσης (υπόγεια-εναέρια) για τη σύνδεσή του με τον υποσταθμό.
  • Ø «Με το παρόν κείμενο οι κάτωθι υπογεγραμμένοι, φορείς, σύλλογοι, οργανώσεις πολιτών θέλουν να εκφράσουν την απόλυτη υποστήριξή τους στις ΑΠΕ αλλά με τους κανόνες της βιώσιμης ανάπτυξης και όχι της "πράσινης επιχειρηματικότητας", έτσι ώστε ο "πόλεμος" στην κλιματική αλλαγή να μην εξελιχθεί εις βάρος της ποιότητας ζωής των ντόπιων κοινωνιών και της βιοποικιλότητας. Επιθυμούν επίσης να εκφράσουν τον προβληματισμό τους σχετικά με τα παρακάτω: - Πώς είναι δυνατόν να μη λαμβάνονται υπόψη τα πολιτιστικά στοιχεία μιας ολόκληρης παράδοσης γενεών και γενεών των ντόπιων κοινωνιών, π.χ. τα πετρόκτιστα μιτάτα οι μάντρες. - Πώς είναι δυνατόν οι δασικές εκτάσεις, εντός και εκτός προστατευόμενων περιοχών, να μην είναι επιλέξιμες ως προς την ενεργοποίηση των κτηνοτροφικών δικαιωμάτων (επιδοτήσεων) ήδη από το 2009. - Πώς είναι δυνατόν να μην αναγνωρίζεται κανένα δικαίωμα εγκατάστασης και λειτουργίας κτηνοτροφικών μονάδων ήπιας μορφής, αλλά να είναι επιλέξιμες για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών με την επικείμενη και αναπόφευκτη πλήρη αποψίλωση και ισοπέδωση ολόκληρων βουνοκορφών.
  • Ø Μετά από μια τέτοια εξέλιξη αλλοίωσης του φυσικού τοπίου, και αποθάρρυνσης παραδοσιακών δραστηριοτήτων ποιοι πόροι (φυσικοί και πολιτισμικοί) της ενδοχώρας θα αποτελέσουν εναλλακτικές προοπτικές ανάπτυξης στο πλαίσιο του μοντέλου του οικοτουρισμού, που συνάδει απόλυτα με τη δική μας φυσιογνωμία; Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην ορεινή Κρήτη μαζί με την εγκατάλειψη όλων των παραγωγικών δραστηριοτήτων θα δώσει τη χαριστική βολή στους πληθυσμούς αρπαχτικών πτηνών που θεωρούνται μέρος της παράδοσης και ζουν από τη διατήρηση της», αναφέρεται στην επιστολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου