Αναζήτηση

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

ΕΦΕΤΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ : ΤΟ «ΠΑΙΧΝΊΔΙ» ΓΙΑ ΤΑ ΧΑΝΙΑ «ΧΑΘΗΚΕ» ΤΟ 1974

  • Ø Ένας νέος γύρος αντιπαραθέσεων – κινητοποιήσεων των δικηγόρων για το θέμα του Εφετείου Κρήτης βρίσκεται σε εξέλιξη. Άλλωστε, όπως γίνεται από την μεταπολίτευση και δώθε, κάθε φορά που αναλαμβάνει ένας καινούργιος υπουργός Δικαιοσύνης, ασχολείται με το αίτημα των Ηρακλειωτών δικηγόρων να ιδρυθεί 2ο Εφετείο στο Ηράκλειο, το νησί γίνεται ανάκατο και ούτω καθεξής.
  • Ø Αυτή την φορά η διαφορά είναι πως οι φορείς των Χανίων δεν είναι το ίδιο αδιάλλακτοι, όπως στο παρελθόν, αλλά – με αφορμή και την διοικητική μεταρρύθμιση – ζητούν να πέσει στο τραπέζι του διαλόγου, όχι μόνο το Εφετείο αλλά το σύνολο των υπηρεσιών στην Κρήτη και οι οποίες να επαναχωροθετηθούν από την αρχή.
  • Ø Εννοείται βέβαια πως οι φορείς του Ηρακλείου (που στα λόγια κόπτονται για τον συγκρητισμό και την εξυπηρέτηση των πολιτών) ούτε που θέλουν να ακούν κάποιο τέτοιο ενδεχόμενο.
  • Ø Και βέβαια γιατί να θέλουν. Αφού με την συνεργατική τους στάση στην περίοδο της δικτατορίας των συνταγματαρχών τα πήραν όλα. (Ασχέτως αν μετά την μεταπολίτευση φύτευσαν μια τεράστια ταμπέλα που έγραφε “το δημοκρατικό Ηράκλειο σας καλωσορίζει”). Από το 1970 μέχρι το 1973 οι δικτάτορες με αποφάσεις τους «τιμώρησαν» τα Χανιά επειδή τους γυρνούσαν την πλάτη , μεταφέροντας από την έδρα της Περιφέρειας, μέχρι τις έδρες όλων των άλλων κρατικών υπηρεσιών στο Ηράκλειο, όπου τους υποδέχοντο μετά βαΐων και κλάδων.
  • Ø Γιατί αυτή είναι η αλήθεια, για την οποία σε τελική ανάλυση δεν φταίνε οι Ηρακλειώτες. Φταίνε οι Χανιώτες που το 1974 – 1975 , με την αποκατάσταση της πολιτειακής ομαλότητας και την επαναφορά της Ελληνικής δημοκρατίας δεν απαίτησαν να καταργηθούν όλες οι αποφάσεις των Παπαδοπουλαίων και Πατακών που αφορούσαν στις υπηρεσίες της Κρήτης.
  • Ø Πάντως το γεγονός είναι πως εάν ιδρυθεί και λειτουργήσει Εφετείο στο Ηράκλειο – ότι και να λένε κάποιοι – αυτό θα είναι το πρώτο βήμα για την κατάργηση του Εφετείου Κρήτης στα Χανιά. Με την απλή δικαιολογία της οικονομικής στενότητας και της πληθυσμιακής υπεροχής του Ηρακλείου, το Εφετείο στα Χανιά θα αποδυναμώνεται μέχρι να φτάσει στο σημείο να μην μπορεί να λειτουργήσει, οπότε και θα καταργηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου