Αναζήτηση

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

ΧΑΝΙΩΤΕΣ ΞΥΠΝΑΤΕ !! ΤΟ «ΦΙΔΙ» ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΝ ΘΑ «ΔΑΓΚΩΣΕΙ» (19 Ιανουαρίου 2010)


  • Ø Αυτός ήταν ο τίτλος στην κεντρική «σφήνα» της στήλης στις 19 Ιανουαρίου 2010 με αφορμή τις επιθέσεις κατά των μεταναστών και τους εμπρησμούς στην Συναγωγή. Δυστυχώς , μετά την σύλληψη των Βρετανών και του Ελληνοαμερικάνου για τους εμπρησμούς της Συναγωγής κάποιοι ανακουφίστηκαν και έσπευσαν να πουν πως στα Χανιά δεν είναι δυνατόν να υπάρχει θέμα ρατσιστών, νεοναζί ή φασιστών γενικότερα.
  • Ø Δυστυχώς, μετά την επίθεση κατά της καθηγήτριας που είχε το «θράσος» να παραδίδει δωρεάν μαθήματα ελληνικών σε αλλοδαπούς, ο τότε τίτλος της στήλης επαληθεύτηκε με τον χειρότερο τρόπο. Και δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά καθώς η ίδια η ιστορία οδηγεί σε συγκεκριμένες πρακτικές και συμπεράσματα. Ίσως πρέπει και πάλι να επαναλάβω αυτά που είχα γράψει στον ίδιο αυτόν χώρο πριν από έναν μήνα με αφορμή τους ξυλοδαρμούς μεταναστών και τους εμπρησμούς στην Συναγωγή.
  • Ø «Και πολύ φοβάμαι πως όσο οι φορείς, η κοινωνία, οι πολίτες συνεχίζουν να «κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου» θεωρώντας πως αυτά τα περιστατικά αφορούν μόνο Άραβες και Εβραίους, τότε….
  • Ø Τόσο θα δυναμώνει το φιδάκι του ναζισμού που έχει ήδη εκκολαφτεί – δυστυχώς και στα Χανιά – και σύντομα , μόλις νοιώσει αρκετά δυνατό, θα αρχίσει να «δαγκώνει» και αυτούς τους «φιλήσυχους» πολίτες που τώρα κοιμούνται ήσυχοι. Και αυτή η δυνατότητα του «φιδιού» του φασισμού και του ναζισμού, δεν είναι δική μου έμπνευση. Την διδάσκει η ίδια η ιστορία.
  • Ø Έτσι ήσυχοι – όπως σήμερα οι Χανιώτες - ήταν και οι Γερμανοί πολίτες, όταν στα 1936-37 οι οπαδοί του Χίτλερ ξυλοκοπούσαν , αρχικά , τους Γερμανούς κομμουνιστές και στην συνέχεια τους Εβραίους και όποιον άλλο φαινόταν «διαφορετικός». Ίσως η ιστορία να γραφόταν διαφορετικά και να μην φτάναμε – λίγα χρόνια μετά – στο ολοκαύτωμα της Καντάνου, εάν οι φιλήσυχοι γερμανοί πολίτες αντιδρούσαν και δεν γύριζαν αλλού το βλέμμα τους, όταν τα «τάγματα εφόδου» έδερναν και έσπαγαν.
  • Ø Έτσι ήσυχοι – όπως σήμερα οι Χανιώτες - ήταν και οι δεξιοί ή κεντρώοι Έλληνες πολίτες τον Μάρτιο του 1967. Και όταν βγήκαν στους δρόμους τα τανκς και οι στρατιωτικοί χτυπούσαν τις πόρτες, πρώτα από όλους «δάγκωσαν» τους αριστερούς (οι κομμουνιστές ήταν ήδη στις εξορίες). Όμως αμέσως μετά «δάγκωσαν» και τους κεντρώους – δεξιούς , εκείνης της εποχής.
  • Ø Γιατί το «φίδι» δεν κάνει επιλογές για το χρώμα του δέρματος ή την θρησκεία. Και εάν νομίζετε πως επειδή έχετε κατάλευκο δέρμα και φοράτε στον λαιμό έναν τεράστιο σταυρό, θα γλιτώσετε, τότε κάνετε το ίδιο λάθος που έγινε και στα δύο παραπάνω παραδείγματα, αλλά και στα δεκάδες άλλα που έχουν καταγραφεί στην ιστορία.»
  • Ø Αυτά λοιπόν είχαν γραφεί και δυστυχώς επαληθεύτηκαν καθώς κάποιοι ξεχνούν ότι «Χανιώτης» δεν είναι μόνο αυτός που οι γονείς του γεννήθηκαν στα Χανιά αλλά και αυτός που κατοικεί στα Χανιά. Με την έννοια πως ότι και να κάνει, καλό ή κακό, δίκαιο ή άδικο, αυτομάτως χαρακτηρίζει και αυτόν τον ίδιο τον τόπο.
  • Ø Και επειδή κάποιοι κάνουν λόγο για συμμορίες ανηλίκων, για ρατσιστική ή νεοναζιστική «μόδα». Και επειδή θεωρώ πιθανό στις επιθέσεις να εμπλέκονται και ανήλικοι ή έστω νέοι σε ηλικία. Ειδικά σε αυτούς αφιερώνω αυτή την φωτογραφία που τράβηξαν οι ναζί κατά την εισβολή τους στα Χανιά.
  • Ø Εάν τα «παιδιά» είναι γέννημα – θρέμμα Χανιώτες ας σκεφτούν πως ίσως ο Κρητικός αυτός να ήταν παππούς τους ή φίλος του παππού τους. Και σε κάθε περίπτωση εάν θεωρούν τους εαυτούς τους Έλληνες, ας σκεφτούν πως εκείνοι που είχαν ως έμβλημα τον αγκυλωτό σταυρό, δολοφόνησαν και σκλάβωσαν τους Έλληνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου