Αναζήτηση

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΧΑΝΙΩΝ : ΕΝΑ ΚΑΚΑΣΧΗΜΟ ΚΑΡΟΥΣΕΛ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΚΑΝ ΣΤΗΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ

  • Ø Οι καταστηματάρχες της δημοτικής αγοράς των Χανίων διαμαρτύρονται για την «κατάληψη-ενοικίαση» της πλατείας της δημοτικής αγοράς για την τοποθέτηση καρουσέλ και άλλων ανάλογων «παιχνιδιών» καθώς θα παρεμποδίζεται η κίνηση.
  • Ø Από την άλλη πλευρά υπάρχει ο ισχυρισμός πως με τον «ζωντάνεμα» της πλατείας θα ωφεληθούν και οι καταστηματάρχες καθώς οι γονείς που θα πάνε εκεί με τα παιδιά θα αγοράσουν και τα τυροκομικά , κρεατικά, ψαρικά και οπωρολαχανικά τους.
  • Ø Αν και δεν νομίζω πως θα συμβεί κάτι τέτοιο , στόχος της σφήνας δεν είναι να πάρει θέση σε αυτή την «διαμάχη» αλλά να παρατηρήσει αυτό που φαίνεται και στην φωτό.
  • Ø Πως το καρουσέλ με τις κακάσχημες καρικατούρες δεν ταιριάζει καθόλου, όχι μόνο με το μνημείο , αλλά ούτε με την υπόλοιπη από συμπαθητική έως όμορφη διακόσμηση της πλατείας με το δένδρο, την φάτνη και τους αγγέλους.
  • Ø Για να δούμε όμως τι γίνεται και αλλού, όπως πχ στο Ηράκλειο όπου στην Πλατεία Ελευθερίας στήνετε ήδη «το χωριό του Αϊ-Βασίλη» στο ύφος των Ευρωπαϊκών προτύπων εορταστικών διακοσμήσεων. Το χωριό αυτό θα αποτελείται από 8 σπιτάκια-δωμάτια, εργαστήρια του Αϊ-Βασίλη που παρουσιάζουν δραστηριότητες από την καθημερινή ζωή νάνων και ξωτικών με κινούμενες κούκλες , χωρίς πώληση προϊόντων , και ένα σπιτάκι «ταχυδρομείο» διαδραστικής μορφής, όπου τα παιδιά μπορούν να γράψουν τις επιθυμίες τους στον Αϊ-Βασίλη και οι μεγάλοι την γνώμη τους για την παράσταση στέλνοντας το. Η επίσκεψη των Δημοτών θα είναι εντελώς ελεύθερη, καθώς και η φωτογράφηση με δικά τους φωτογραφικά μέσα.
  • Ø Βέβαια και εκεί θα υπάρχουν παιδικά παιχνίδια, πιθανόν το ίδιο κιτς με αυτό που μπήκε στην πλατεία της δημοτικής αγοράς των Χανίων. Μόνο που η πλατεία Ελευθερίας είναι τεράστια σε σχέση με αυτή της δημοτικής αγοράς και ούτε έχει μνημείο ανάλογο με αυτό της αγοράς.
  • Ø Μάλιστα όπως ανακοίνωσε ο δήμος Ηρακλείου το πιο εντυπωσιακό στοιχείο, θα είναι η τοποθέτηση και η λειτουργία αληθινού παγοδρομίου στην Πλατεία Ελευθερίας, το πρώτο στην Κρήτη. Μόνο που εδώ κάνουν λάθος. Γιατί παγοδρόμιο θα υπάρξει και στα Χανιά και μάλιστα δίπλα στην πλατεία της αγοράς, εκεί που πέρυσι ήταν τα «παιχνίδια» και η φάτνη.
  • Ø Και επειδή φαίνεται πως έγινε μια προσπάθεια να «στριμωχτούν» πολλά, σε έναν περιορισμένο χώρο που λειτουργεί λιγότερο ως πλατεία και περισσότερο ως η είσοδος και έξοδος σε ένα παραδοσιακό εμπορικό κέντρο έχω την εξής απορία.
  • Ø Σκέφτηκε κάποιος πως ίσως αυτές οι γιορτές να ήταν και η πρώτης τάξης ευκαιρία για να δημιουργηθεί ένας τεράστιος Χριστουγεννιάτικος παιδότοπος στην πλατεία Νέων Καταστημάτων ή 1866 ; Μήπως θα ήταν μια ευκαιρία να «ανακαλύψουν» και οι Χανιώτες με τα παιδιά τους αυτή την πλατεία , που είναι στο εμπορικό κέντρο της πόλης, δίπλα στο ΚΤΕΛ , στην ευθεία για το παλιό λιμάνι ;
  • Μήπως. Λέω μήπως, θα ήταν προτιμότερο να φιλοξενηθούν οι «καθημερινές» Χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες σε δημοτικό κήπο, πλατεία 1866 και παλιό τελωνείο και η πλατεία της Δημοτικής αγοράς να είναι το κεντρικό σημείο αναφοράς για τις βασικές εκδηλώσεις ;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου