Αναζήτηση

Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

Η ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΗΝ ΝΔ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΜΕ

  • Ø Η διαδικασία εκλογής (και φυσικά η εκλογή) του νέου αρχηγού της «Νέας Δημοκρατίας», δεν είναι και δεν πρέπει να είναι κάτι που αφορά μόνο στα μέλη, τους φίλους και στους ψηφοφόρους του κόμματος. Είναι μια διαδικασία που αφορά και πρέπει να αφορά όλους τους πολίτες καθώς στην κοινοβουλευτική δημοκρατία η πολιτική που πρεσβεύει η αξιωματική αντιπολίτευση είναι εξίσου σημαντική με την πολιτική που πρεσβεύει η κυβέρνηση.
  • Ø Και αυτό δεν ισχύει σήμερα που κυβέρνηση είναι το ΠΑΣΟΚ και αξιωματική αντιπολίτευση η ΝΔ. Ίσχυε και όταν κυβέρνηση ήταν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ βρισκόταν στην ίδια διαδικασία από την οποία τελικά αναδείχθηκε αρχηγός του ο Γιώργος ο Παπανδρέου.
  • Ø Αυτά τα δεδομένα, έχουν ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα όταν – στην προκείμενη περίπτωση της ΝΔ – όπως φάνηκε και από το έκτακτο συνέδριο του κόμματος , οι δύο βασικοί υποψήφιοι για την αρχηγία εκφράζουν δύο διαφορετικές πολιτικές τάσεις και επομένως όποιος από τους δύο επικρατήσει θα δώσει και ένα χαρακτηριστικό στίγμα στην μετέπειτα πολιτική πορεία του τόπου.
  • Ø Αν επιχειρήσω να μεταφέρω εδώ – σε ελεύθερη μετάφραση – αυτά που πρεσβεύει η Ντόρα η Μπακογιάννη θα έκανα λόγο για ένα κόμμα το οποίο βασίζεται στην δημοκρατική παράδοση του «κεντρώου» χώρου και εκτείνεται μέχρι την παραδοσιακή «δεξιά». Δηλαδή και με απλά λόγια, η Ντόρα η Μπακογιάννη, οραματίζεται ένα κόμμα που να μπορεί να εκπροσωπήσει ένα ευρύ φάσμα πολιτικών απόψεων «μπαίνοντας» ουσιαστικά και στην «δεξαμενή» από την οποία αλιεύει ψήφους και το ΠΑΣΟΚ.
  • Ø Από την άλλη πλευρά, ο Αντώνης ο Σαμαράς – πάντα σε ελεύθερη μετάφραση – οραματίζεται ένα καθαρά «δεξιό» κόμμα , ναι μεν εκσυγχρονισμένο αλλά «δεξιό», θεωρώντας πως με τον τρόπο αυτό θα καταφέρει να «αλιεύσει» ψήφους από τον ΛΑΟΣ , αλλά στην ουσία περιχαρακώνει την ΝΔ , ανυψώνοντας τεχνητά διαχωριστικά από το ΠΑΣΟΚ και περιορίζοντας δραστικά την ευρύτητα της βάσης του κόμματος, άρα και της δυνατότητάς του να ανέλθει και πάλι σε πρώτη πολιτική δύναμη της χώρας.
  • Ø Αυτές οι διαπιστώσεις, κατ’ουσίαν, δεν είναι δικές μου, αλλά τις άκουσα να συζητιώνται σε πολλά «πηγαδάκια» έξω από την κεντρική αίθουσα διεξαγωγής του έκτακτου συνεδρίου της ΝΔ, όπου πέρασα «δημιουργικά και δημοσιογραφικά» ένα 12ωρο του προηγούμενου Σαββάτου. Και μπορεί να με «έφαγε» η ορθοστασία, αλλά είχα την δυνατότητα να διαπιστώσω κάποια πράγματα που μόνο όσοι ήταν εκεί και κυρίως στους διαδρόμους του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας μπορούσαν να τα δουν. Μερικά παραδείγματα.
  • Ø Δεν είναι καθόλου τυχαίο, το ότι , τα Μέσα Ενημέρωσης που πολέμησαν την κυβέρνηση της ΝΔ και στήριξαν μανιωδώς το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά, συνεχίζουν να κάνουν λόγο για «μαχαιρώματα» στην ΝΔ δίνοντας την εντύπωση «εμφυλίου πολέμου». Μια εικόνα που συνέχισαν να την δίνουν και μετά τις ομιλίες των υποψήφιων αρχηγών και η οποία δεν είχε καμία σχέση με την πραγματικότητα που επικρατούσε στο συνέδριο.
  • Ø Δεν είναι καθόλου τυχαίο, πως οι εφημερίδες «Έθνος» και «Πρώτο Θέμα» που πολέμησαν προεκλογικά την ΝΔ και ειδικά η δεύτερη και την Ντόρα την Μπακογιάννη, έβγαλαν το διήμερο του συνεδρίου , υποτιθέμενες δημοσκοπήσεις που έκαναν λόγο για ντέρμπι ή για τελική επικράτηση του Αντώνη του Σαμαρά.
  • Ø Δεν είναι καθόλου τυχαίο, το ότι ενώ η ομιλία της Ντόρας της Μπακογιάννη ήταν μακράν καλύτερη και πιο ολοκληρωμένη από εκείνη του Αντώνη του Σαμαρά , τα Μέσα Ενημέρωσης που στήριξαν προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ και πολέμησαν την ΝΔ, τις παρουσίασαν εξίσου ίδιες, για να μην πω ότι προέταξαν την ομιλία του κ.Σαμαρά.
  • Ø Δεν είναι καθόλου τυχαίο, το ότι ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη καταχειροκροτήθηκε σε πολλά σημεία της ομιλίας της σε αντίθεση με τον Αντώνη Σαμαρά που καταχειροκροτήθηκε μόνο σε ένα (για το δημόσιο ήθος και τους πολιτικούς) , στα βραδινά δελτία ειδήσεων οι ανυποψίαστοι πολίτες είδαν να χειροκροτούνται το ίδιο. Και όσοι ήταν στο συνέδριο είδαν έκπληκτοι στα μοντάζ των Αθηναϊκών καναλιών να «πέφτουν» χειροκροτήματα σε σημεία της ομιλίας του κ.Σαμαρά όπου επικρατούσε απόλυτη σιωπή !!!
  • Ø Συμπερασματικά δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι σύσσωμα τα Μέσα Ενημέρωσης της Αθήνας που έδωσαν προεκλογικά την σκληρή μάχη υπέρ του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου του Παπανδρέου, τώρα κάνουν το ίδιο, είτε για να εμφανίσουν πως η ΝΔ είναι στα πρόθυρα εμφύλιου σπαραγμού, είτε για να ανεβάσουν τον Αντώνη τον Σαμαρά και να «θάψουν» την Ντόρα την Μπακογιάννη.
  • Ø Και μια τελευταία λεπτομέρεια. Από τους περισπούδαστους και λαλίστατους «δημοσιογράφους-αναλυτές» που είδατε στα «παράθυρα» των Αθηναϊκών καναλιών να σας λένε τι γίνεται στην ΝΔ, ούτε ένας (1) δεν ήταν στο συνέδριο του κόμματος. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου