Αναζήτηση

Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009

ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΓΙΟΥ ΜΑΤΘΑΙΟΥ. ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΕΙ

  • Ø Καλά και άγια τα όσα θα κάνει ο Δήμος Χανίων για τον καθαρισμό των πρανών των δρόμων και την πρόσληψη πυροφυλάκων στο δάσος του Αγίου Ματθαίου. Όμως θεωρώ πως τα μέτρα αυτά θα αποδειχθούν σταγόνα στον ωκεανό στην περίπτωση πυρκαγιάς.
  • Ø Στο δασάκι αυτό, η βλάστηση έχει φτάσει σε τόσο ανεξέλεγκτο σημείο, που παλιά και νέα πεύκα είναι ένα κουβάρι με τους θάμνους και τα χόρτα, ενώ κάτω από όλα αυτά υπάρχει ένα εμπρηστικό παχύ στρώμα με πευκοβελόνες , ξερά χόρτα και πάσης φύσεως κλαδιά.
  • Ø Εάν συνυπολογιστεί πως τα σπίτια που έχουν κτιστεί στο δασάκι είναι στην κυριολεξία ένα πράγμα με τα πεύκα, είναι βέβαιο πως σε περίπτωση φωτιάς θα καεί και το δάσος και τα σπίτια και ας ελπίσουμε πως δεν θα έχουμε θύματα.
  • Ø Προτείνω. Την σύναψη προγραμματικής σύμβασης του δήμου Χανίων με το δασαρχείο για την εκπόνηση μελέτης , ριζικής και ουσιαστικής αποψίλωσης του Αγίου Ματθαίου. Δηλαδή να εκπονηθεί ένα πρόγραμμα και καθαρισμού από την θαμνώδη βλάστηση και τα χόρτα, αλλά και αραιώματος των πεύκων που τελείως ανεξέλεγκτα φυτρώνουν το ένα δίπλα στο άλλο.
  • Ø Το έργο θα έχει κόστος σίγουρα μικρότερο από το κόστος μιας πυρκαγιάς στην περιοχή. Και εάν δεν γίνει η προγραμματισμένη αραίωση του δάσους, τότε θεωρώ βέβαιο πως κάποια στιγμή θα γίνει απρογραμμάτιστα με καταστροφικές συνέπειες. Τότε θα κλαίμε αλλά θα είναι αργά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου