Αναζήτηση

Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009

ΠΟΙΟΣ ΛΕΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ ;

  • Ø “Τόλμησα» πριν από δύο μήνες να δημοσιεύσω ανακοίνωση Ινστιτούτου που έλεγε πως η κατάσταση με την μείωση της τουριστικής κίνησης δεν είναι τόσο δραματική όσο την περιμέναμε και κάποιοι κόντεψαν να με φάνε.
  • Ø Όμως ομολογώ ότι έχω μπερδευτεί από τις δηλώσεις – αναφορές όλων των φορέων και των εκπροσώπων τους που ασχολούνται με την τουριστική οικονομία.
  • Ø Κάποιοι περιγράφουν ή μάλλον προβλέπουν την κατάσταση με τα πλέον μελανά χρώματα. Κάνουν λόγο για μειώσεις στις αφίξεις που θα κυμανθούν γύρω στο 10% ή λίγο παραπάνω και αφήνουν να εννοηθεί πως οι εισπράξεις θα είναι κατά πολύ χειρότερες.Αυτοί έχουν κατεβάσει μια μούρη μέχρι κάτω και εάν τολμήσει ένας δημοσιογράφος να γράψει και ένα «δόξασοι ο Θεός» τον χαρακτηρίζουν ως φιλοκυβερνητικό.
  • Ø Υπάρχουν όμως και οι άλλοι που λένε πως ναι μεν υπάρχει μια μείωση αλλά μπροστά στο μέγεθος της οικονομικής κρίσης θα έπρεπε να είμαστε και ικανοποιημένοι. Και αυτοί «κατηγορούν» τους δημοσιογράφους πως καταστροφολογούσαν στην αρχή της χρονιάς.
  • Ø Τελικά, δεν με ενοχλεί το ότι για τα πάντα φταίνε οι δημοσιογράφοι και τα Μέσα Ενημέρωσης. Το να νοιώθω ως αποδιοπομπαίος τράγος το έχω συνηθίσει. Με ενοχλεί το ότι άνθρωποι που υποτίθεται πως είναι συνάδελφοι, πως έχουν τα ίδια συμφέροντα και πως εκπροσωπούν τον ίδιο σκοπό, δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε μια κοινή παρουσίαση της κατάστασης με τον τουρισμό, έτσι ώστε να μπορεί και ο κάθε πολίτης, μέσω των δημοσιογράφων, να έχει ΜΙΑ ενημέρωση.
  • Ø Το δεδομένο πάντως είναι ότι ασχέτως με το ποσοστό της μείωσης των αφίξεων που θα έχουμε στο αεροδρόμιο Χανίων , οι τουρίστες φέτος είναι αποφασισμένοι να ξοδέψουν λιγότερα.
  • Ø Και αυτό όχι γιατί την είδαν Σκωτσέζοι, αλλά γιατί φοβούνται, γιατί είναι κουμπωμένοι , όπως είπε χαρακτηριστικά ο Μανώλης ο Σταματάκης. Άλλωστε και ποιος δεν θέλει να κάνει διακοπές με όσο γίνεται λιγότερα χρήματα όταν ακούει για κλείσιμο επιχειρήσεων, απολύσεις, μειώσεις μισθών;
  • Ø Σκέφτηκε άραγε κάποιος από τους τουριστικούς επιχειρηματίες πως θα κάνουν φέτος διακοπές οι πρώην υπάλληλοί του τους οποίους δεν προσέλαβε, ή τους προσέλαβε με μειωμένο μισθό;
  • Ø Σκέφτηκε κάποιος από τους ιδιοκτήτες των εστιατορίων πως ακόμη και οι Έλληνες φέτος θα είναι πιο συγκρατημένοι στις εξόδους και στις παραγγελίες τους γιατί δεν πήραν αύξηση μισθού ενώ αυξήθηκαν όλα τα άλλα;
  • Ø Και μην μου πείτε για τις γενναίες εκπτωτικές προσφορές των ξενοδόχων, γιατί θα σας πω ότι οι ξενοδόχοι μπορεί να κάνουν προσφορές αλλά η διαμονή αποτελεί ένα μικρό τμήμα των εξόδων των διακοπών.
  • Ø Για να μην αναφερθώ και στο «All inclusive» των ξενοδόχων που ναι μεν βολεύει τους πελάτες και τα ξενοδοχεία, αλλά έχει νεκρώσει όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που βασίζονται στην τουριστική κίνηση.
  • Ø Όχι βέβαια ότι και εκείνοι μπορούν να κάνουν τις «μωρές παρθένες» , καθώς πως θέλουν να έχουν πελάτες όταν πωλούν τον καφέ 3 ευρώ, ενώ στην Βιέννη έχει 1,5 ευρω και στην Πορτογαλία κάτω από ένα ευρώ. Για να μην αναφερθώ στα υπόλοιπα που προσφέρουν , ούτε σε άλλες χώρες ανταγωνίστριες της Ελλάδας εκτός της ζώνης του ευρώ.
  • Ø Επομένως ακόμη και να «κατεβάσουν τα βρακιά τους» οι ξενοδόχοι, δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα εάν άλλοι ενασχολούμενοι με τον τουρισμό εξακολουθούν να «πιάνουν τον κ..ο» στους τουρίστες.
  • Ø Εν κατακλείδι είναι εύκολο να κατηγορείς την κυβέρνηση ή τα Μέσα Ενημέρωσης ή τον κακό μας τον καιρό. Το δύσκολο σε αυτόν τον τόπο είναι να βρεθεί ένας φορέας, ένας κοινός τρόπος συνεννόησης, μια φωνή. Και όσο αυτό είναι από δύσκολο έως αδύνατο τόσο θα βράζουμε στο ζουμί μας και θα μοιραζόμαστε σε «κυβερνητικούς» ή «αντικυβερνητικούς», φορείς, αποτελώντας την μετεξέλιξη των πάλαι ποτέ «πράσινων» και «γαλάζιων» καφενείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου