Αναζήτηση

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙΝΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  • Ø Το παραμύθι με τις πυρκαγιές που «εκδηλώνονται» ή «ξεσπούν» πρέπει κάποια στιγμή να πάρει ένα τέλος και από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
  • Ø Οι πυρκαγιές, είτε πρόκειται για εμπρησμούς, είτε για αμέλεια (θα προτιμούσα την λέξη ηλιθιότητα) , μπαίνουν από ανθρώπινο χέρι.
  • Ø Αδιαφορώ για το αν χρησιμοποιήθηκαν εμπρηστικοί μηχανισμοί, σπίθες από ηλεκτροσυγκολλήσεις, σπίθες από κάρβουνα καμένων κλαδιών ή ψησταριάς, από τσιγάρο, από σπασμένα γυαλιά σε σκουπιδότοπους.
  • Ø Το θέμα είναι πως για όλα αυτά υπεύθυνοι είναι οι ίδιοι οι πολίτες αυτής της χώρας που τα προκάλεσαν. Οι ίδιοι οι πολίτες που αδιαφόρησαν. Εκείνοι οι πολίτες που έτσι κι αλλιώς, είτε ως θύματα, είτε ως θύτες, είτε – ορισμένες φορές – και τα δύο μαζί, θα κληθούν να πληρώσουν τα καταστρεπτικά αποτελέσματα των πυρκαγιών.
  • Ø Γιατί, ακόμη και στην πιο «αθώα» περίπτωση ηλιθιότητας , που ενώ οδηγά κάποιος σε έναν δρόμο πετά από το παράθυρο το αναμμένο τσιγάρο με αποτέλεσμα να πέσει σε ξερά χόρτα και με την βοήθεια ακόμη και μόνο, του αέρα των διερχόμενων αυτοκινήτων, ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, ο τυχαίος αυτός οδηγός ή επιβάτης, θα κληθεί να πληρώσει το τεράστιο οικονομικό κόστος που συνεπάγεται η κινητοποίηση του μηχανισμού πυρόσβεσης.
  • Ø Το επισημαίνω αυτό, καθώς δεν αποκλείω να υπάρχουν και οι παντελώς αδιάφοροι και αναίσθητοι που θεωρούν ότι και να καούν μερικά στρέμματα με ασπαλάθους και αστιβίδες δεν χάθηκε ο κόσμος. Όμως και εσείς θα πληρώσετε το μερίδιό σας από τις πολλές χιλιάδες ευρώ που κοστίζει η κινητοποίηση των πυροσβεστών και των εναέριων μέσων πυρόσβεσης.
  • Ø Ειδικά το φετινό καλοκαίρι και ειδικά στην Κρήτη, η κατάσταση είναι τελείως, μα τελείως «εύφλεκτη». Τα ξερά χόρτα έχουν γεμίσει τα χωράφια , τις άκριες των δρόμων και γενικά ολόκληρη την ύπαιθρο. Και για όσους αναρωτιούνται γιατί δεν τα καθαρίζουν οι αγρότες διαβάστε τι μου είπε κάποιος .
  • Ø «Πήγα στο χωράφι με τις ελιές και είδα τα χόρτα να έχουν ξεπεράσει το ένα μέτρο. Φώναξα έναν εργάτη με χορτοκοπτικό και μου ζήτησε 200 ευρώ για να τα κόψει. Εκεί που έχει πάει το λάδι δεν συμφέρει καν να δώσω αυτά τα λεφτά». Και βέβαια ο συγκεκριμένος , με το να μην δώσει τα χρήματα αυτά, κινδυνεύει να χάσει και όλα του τα δένδρα και επομένως και την σοδειά των επόμενων ετών. Όμως η κουβέντα αυτή είναι μια πραγματικότητα.
  • Ø Μια πραγματικότητα την οποία πρέπει να λάβουν υπόψη τους όλα τα δημοτικά συμβούλια και να κινητοποιηθούν. Να βάλουν εργάτες για να καθαρίσουν τις άκρες των δρόμων. Να υποχρεώσουν (όπως προβλέπει ο Νόμος) ή να βοηθήσουν ιδιοκτήτες στο, καθαρισμό χωραφιών. Να οργανώσουν συζητήσεις στα καφενεία για το πώς μπορεί να βοηθήσει όλο το χωριό έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί πρόβλημα.
  • Ø Το να κάθεσαι σε ένα δημαρχείο ή σε ένα καφενείο και μόλις βλέπεις την φωτιά να παίρνεις τηλέφωνο την πυροσβεστική ή τον Χαράλαμπο τον Κουκιανάκη και να ζητάς αεροπλάνα, ελικόπτερα ή διαστημόπλοια , είναι το μόνο εύκολο και αναποτελεσματικό.
  • Ø Και η μεγάλη ευθύνη και επιτυχία του κάθε δημάρχου και του κάθε δημοτικού συμβούλου, είναι να πείσουν τον κάθε κάτοικο του κάθε χωριού πως η πυρκαγιά δεν θα κάψει μόνο τον…γείτονα αλλά και τον ίδιον.
  • Ø Δυστυχώς οι σχεδόν 200 δασικές πυρκαγιές που έβαλαν κάποιοι σε ολόκληρη την χώρα μέσα στις τρεις τελευταίες ημέρες και με το που φύσηξαν λίγο πιο δυνατοί άνεμοι, δείχνουν πως το πρόβλημα είναι τεράστιο και , όπως και με άλλα προβλήματα, το ζήτημα δεν είναι η καταστολή του αλλά η πρόληψή του.
  • Ø Και δυστυχώς με θλίψη παρακολούθησα χθες την αξιωματική αντιπολίτευση να βρίσκεται για άλλη μια φορά στον ρόλο του κόρακα που κράζει πάνω από το πτώμα.
  • Ø Με τις πρώτες πυρκαγιές του καλοκαιριού η πρώτη κουβέντα που άρθρωσαν οι πάσης φύσεως εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης ήταν να τα χώσουν στην κυβέρνηση. Και ας δεχθώ πως λόγω του Αλτσχάιμερ που έχουν πάθει, ξέχασαν τις τεράστιες πυρκαγιές επί των δικών τους κυβερνήσεων.
  • Ø Όμως θεωρώ παντελώς ανεύθυνο το να βρίσκεις ευκαιρία για φθηνή αντιπολίτευση με ένα θέμα για το οποίο ευθύνονται οι ίδιοι οι πολίτες και που πάλι οι ίδιοι το πληρώνουν.
  • Ø Θα περίμενα από ένα υπεύθυνο και αξιόπιστο κόμμα της αντιπολίτευσης να ασκήσει μεν κριτική για την ετοιμότητα ή την πληρότητα των δυνάμεων πυρόσβεσης και ταυτόχρονα όμως να ξεκινήσει εκστρατεία πρόληψης και γιατί όχι, να πείσει και τους δικούς του τους ψηφοφόρους για το ότι πρέπει να κινητοποιηθούν για να μην έχουμε πυρκαγιές.
  • Ø Το να περνούν κάποιοι σε δεύτερη μοίρα ή να μην θίγουν καθόλου το γιατί έχουμε τις πυρκαγιές και να αναδυκνείουν σε κυρίαρχο ζήτημα το αν έχουμε 50 αεροπλάνα και ελικόπτερα, το μόνο που μου δείχνουν είναι πως δεν έχουν διδαχθεί τίποτε από τον υποτιθέμενο κακό τους εαυτό και εάν πάρουν την πολυπόθητη – για αυτούς - εξουσία, οι φωτιές θα συνεχίσουν να κατακαίνε αυτήν την έρημη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου