Αναζήτηση

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ , ΟΙ ΑΠΑΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΑΓΡΟΤΕΣ

  • Ø Τελικά νομίζω πως τουλάχιστον το πρώτο εξάμηνο του 2009 θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως το εξάμηνο των αγροτών. Αρχικά είχαμε τις αγροτικές κινητοποιήσεις, ακολούθησε το (ετήσιο) μπάχαλο με την ενεργοποίηση των ατομικών δικαιωμάτων, την σκυτάλη πήρε το πρόστιμο της ΕΕ ύψους 250 εκατομ ευρώ για τον τρόπο (κομπίνες) με τον οποίο εδίδοντο επιδοτήσεις στο χρονικό διάστημα 1999-2004 και τώρα ήρθε και η αποκάλυψη της απάτης με την παράνομη επιστροφή και είσπραξη αγροτικού ΦΠΑ ύψους 56 εκατομ ευρώ για να μας δώσει την «χαριστική βολή», ενώ ακολουθούν και οι διαπραγματεύσεις για την αγροτική πολιτική στην Ευρώπη.
  • Ø Βέβαια σε ότι αφορά στις κομπίνες και στις απάτες, μάλλον ισχύει το « ο κόσμος τόχε τούμπανο και εμείς κρυφό καμάρι». Μόνο που το «κρυφό καμάρι» δεν μπορούσε να μείνει και πολύ κρυφό όταν κάποιοι στην κυριολεξία ξεσάλωσαν.
  • Ø Γιατί δεν μπορώ να δεχθώ πως κάποιοι χωριανοί ή κάποιοι έμποροι ή κάποιοι συνεταιρισμοί, ήταν αναμεμειγμένη στην απάτη με την επιστροφή του ΦΠΑ και δεν το γνώριζε ή δεν το υποψιαζόταν κανείς. Μην ξεχνάμε την σοφή ρήση πως «ο βήχας και τα λεφτά δεν κρύβονται».
  • Ø Απλά κάποιοι έκαναν την πάπια περιμένοντας να έρθει και η δική τους σειρά ή κάποιοι απλώς ακολουθούσαν τις επίσης λαϊκές ρήσεις «γύρευε την δουλειά σου» και μην «ανακατεύεσαι εκεί που δεν σε σπέρνουν».
  • Ø Ένα άλλο θέμα που προέκυψε με τις επιστροφές των χρημάτων για την ενεργοποίηση των ατομικών δικαιωμάτων αλλά και το θέμα που αναμένεται να κυριαρχήσει και για το αύριο των αγροτικών επιδοτήσεων αφορά στο θέμα των «κατά κύριο επάγγελμα αγροτών».
  • Ø Θεωρώ πως είναι απολύτως απαραίτητο να διευκρινιστεί το τι αφορά αυτός ο όρος. Αφορά σε εκείνους που ασχολούνται αποκλειστικά και μόνο με το αγροτικό επάγγελμα, ή αφορά και εκείνους που έχουν ως κύριο επάγγελμα τα αγροτικά αλλά συμπληρωματικά και για μικρό χρονικό διάστημα ασχολούνται και με κάτι άλλο ;
  • Ø Γιατί διαβάζοντας τους σχετικούς αριθμούς που δίνονται στην δημοσιότητα διαπιστώνω με έκπληξη πως εκείνοι που έχουν αποκλειστικό εισόδημα από τον αγροτικό τομέα είναι ελάχιστοι. Για παράδειγμα να αναφέρω τα στοιχεία της ΠΑΣΕΓΕΣ σύμφωνα με τα οποία στην κατηγορία των επιδοτήσεων έως 250 ευρώ ανήκουν περίπου 200.000 «παραγωγοί» από τους οποίους μόνο οι 27.000 χαρακτηρίζονται ως «κατά κύριο επάγγελμα αγρότες».
  • Ø Μήπως τελικά πρέπει οι ίδιοι οι επαγγελματίες αγρότες – ειδικά οι νέοι - να ζητήσουν το ξεσκαρτάρισμα του αγροτικού τομέα και να απαιτήσουν την δημιουργία επαγγελματικού μητρώου , όπως γίνεται σε μια σειρά από άλλα επαγγέλματα;
  • Ø Και το επισημαίνω αυτό γιατί οσονούπω έρχεται το 2013 , χρονιά κατά την οποία θα συνεχιστούν μεν οι επιδοτήσεις της ΕΕ στον αγροτικό τομέα, αλλά με τελείως διαφορετικό τρόπο απότι εδίδοντο. Και είναι κρίμα και άδικο τα χρήματα αυτά να τα παίρνουν και κάποιοι που απλά έτυχε να έχουν μια αγροτική περιουσία και δεν ζουν αποκλειστικά από αυτή.
  • Ø Στο πλαίσιο αυτό και καθώς όλοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι η αγροτική πολιτική χαράζεται σε μεγάλο βαθμό στις Βρυξέλλες, συνυπογράφω την παρατήρηση του Γιώργου του Γωνιωτάκη, πως οι Έλληνες ευρωβουλευτές πρέπει να καθορίσουν μια κοινή στάση με έναν και μοναδικό στόχο. Την υπεράσπιση των συμφερόντων της χώρας μας και των Ελλήνων αγροτών σε μιαν Ευρώπη πολλαπλών συμφερόντων και πιέσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου