Αναζήτηση

Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2008

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ


  • Ίσως το πλέον πολυδιαφημισμένο σημείο της πόλης των Χανίων και συνάμα το πλέον φωτογραφισμένο, να είναι…όχι το Ενετικό λιμάνι, όπως θα νομίζετε, αλλά η Δημοτική Αγορά των Χανίων.
  • Μια «βόλτα» στο διαδίκτυο θα σας πείσει , καθώς ούτε εγώ δεν μπορούσα να πιστέψω ότι η Δημοτική μας Αγορά θα ήταν τόσο σημαντική για τους επισκέπτες.
  • Δυστυχώς για πολλούς Χανιώτες η Δημοτική Αγορά αποτελεί μια τουριστική ατραξιόν ή έναν τόπο μόνο για όσους παλιούς παραδοσιακούς Χανιώτες έχουν απομείνει. Όμως φαίνεται πως δεν είναι έτσι.
  • Η Δημοτική Αγορά των Χανίων, δεν αποτελεί μόνο ένα «ζωντανό» μνημείο που έχει κηρυχθεί διατηρητέο από το 1980, αλλά αποτελεί και το σημείο αναφοράς , όχι μόνο για τους επισκέπτες, αλλά και για τους κατοίκους της πόλης και του Νομού γενικότερα. Επιπλέον αποτελεί και μια από τις δύο ή τρεις ανάλογες στεγασμένες Αγορές σταυροειδούς τύπου που υπάρχουν στα Βαλκάνια.
  • Όμως είναι και ένα θαυμαστό κτίριο, μόνο και μόνο, επειδή έχει καταφέρει – ως εκ θαύματος - να στέφεται όρθιο εδώ και 95 ολόκληρα χρόνια παρά του ότι κτίστηκε πάνω σε επιχωματώσεις και πάνω στα ερείπια ενός βενετσιάνικου επιπρομαχώνα.
  • Με αυτά τα δεδομένα τα 14 εκατομ ευρώ που χρειάζονται για την εκ βάθρων αποκατάσταση του μνημείου, όχι μόνο δεν είναι πολλά, αλλά ακόμη και εκείνοι που σκέφτονται μόνο ωφελιμιστικά, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι από την αποκατάσταση του κτιρίου θα προκύψουν πολύ περισσότερα οφέλη ακόμη και οικονομικά.
  • Έτσι λοιπόν, από την στιγμή που αναφερόμαστε σε ένα έργο που αφορά σε διατηρητέο ιστορικό και πολιτιστικό μνημείο, το οποίο έχει μια μοναδικότητα στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, λειτουργεί ως Δημοτική αγορά, αποτελεί κομβικό σημείο για τους τουρίστες, και βρίσκεται στα Χανιά, θεωρώ ότι στο θέμα της χρηματοδότησης του έργου αποκατάστασης και ανακαίνισης της Δημοτικής Αγοράς εμπλέκονται και έχουν την υποχρέωση να εντάξουν το έργο στα επιμέρους προγράμματά τους. Η Περιφέρεια Κρήτης. Το Υπουργείο Πολιτισμού. Το Υπουργείο Τουρισμού. Το Υπουργείο Ανάπτυξης. Το Υπουργείο Εσωτερικών και ίσως και το Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ λόγω του περιβάλλοντα χώρου, ενώ νομίζω ότι με κατάλληλες κινήσεις ίσως να μπορούσαν να βοηθήσουν και οι…Βρυξέλλες, λόγω της μοναδικότητας του μνημείου.
  • Ø Νομίζω ότι από δύο – τρία εκατομ ευρώ να δώσει ο καθένας από τους παραπάνω, το έργο θα δημοπρατηθεί γρήγορα και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την 4η Δεκεμβρίου 2013, όταν η Αγορά μας θα γίνεται 100 ετών.
  • Στα παραπάνω δεν δέχομαι σχόλια του στυλ «και μετά ξύπνησες». Το μόνο που μας έχει μείνει είναι η ελπίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου