Αναζήτηση

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2008

ΝΕΡΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ



  • Κάποιοι φαίνεται πως ξέχασαν ότι δεν ζούμε πια στην εποχή που πήγαιναν οι κοπέλες του χωριού με τις στάμνες στο ποτάμι για να πάρουν νερό. Ή καμώνονται πως το ξέχασαν για δικούς τους λόγους και πιπιλίζουν την καραμέλα της προστασίας του περιβάλλοντος. Μόνο που δεν λαμβάνουν υπόψη τους ότι από το πολύ πιπίλισμα η καραμέλα αυτή κοντεύει να λιώσει και θα έχει τα εντελώς αντίθετα αποτελέσματα.
  • Το θέμα της αξιοποίησης των νερών του Στύλου και ειδικότερα των εκατοντάδων χιλιάδων κυβικών μέτρων από τον ποταμό Κοιλιάρη που χύνονται στην θάλασσα στις Καλύβες, μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες και μετά τις συνεχείς προειδοποιήσεις των επιστημόνων για την λειψυδρία , δεν μπορεί πια να σκοντάφτει σε μερικούς τοπικούς καταστροφολόγους.
  • Είναι ανεπίτρεπτο, σήμερα, που ένας τόπος εξαρτάται απόλυτα από έναν άλλο τόπο να παρεμποδίζεται η εφαρμογή της ενιαίας διαχείρισης των νερών στο Νομό Χανίων, ένα τεράστιο έργο που εκτελείται από τον ΟΑΔΥΚ. Και για να γίνω πιο σαφής, επειδή άκουσα να λέγεται από κάποιους κατοίκους της περιοχής του Στύλου πως θέλουν να πάρουν τα νερά από το ποτάμι για να τα πάνε στο Ακρωτήρι και στους Αμερικανούς.
  • 1ον) Με τα νερά αυτά θα εμπλουτιστεί το νερό άρδευσης των πηγών του Ζούρμπου που έχει πάρα πολλά χλώρια και άμεσα θα ωφεληθούν και οι κάτοικοι των χωριών των Δήμων Αρμένων και Βάμου οι οποίοι, επιτέλους θα έχουν καλύτερο νερό.
  • 2ον) Ακόμη και εάν ποσότητες από τα συγκεκριμένα νερά του Κοιλιάρη διοχετευθούν στο Ακρωτήρι, καλό θα είναι οι αντιδρώντες να έχουν υπ’ όψη τους και τα εξής : Εκτός από τους κατοίκους του Ακρωτηρίου (τους οποίους πολλοί τους έχουν χε….ους ) και τους Αμερικανούς (τους οποίους όλοι τους έχουν χε….ους ), το ποιοτικά καλό νερό στο Ακρωτήρι χρειάζεται : Και για την 115 ΠΜ στην οποία θέλετε να υπηρετούν τα παιδιά σας. Και για το αεροδρόμιο από το οποίο κάνετε τα ταξίδια σας ή περιμένετε τους τουρίστες σας. Και για τα λατομεία απ’ όπου παίρνετε αδρανή υλικά για τα έργα και τα σπίτια σας. Και για τις εγκαταστάσεις υγρών καυσίμων απ’ όπου παίρνετε την βενζίνη για τα οχήματα και το πετρέλαιο για τις σόμπες σας.
  • Και σε τελευταία ανάλυση ο λόγος γίνεται για ένα έργο του ΟΑΔΥΚ. Ενός τοπικού αναπτυξιακού οργανισμού που τον ζηλεύουν στην υπόλοιπη Ελλάδα και που έχει αποδείξει πως σέβεται όχι μόνο το περιβάλλον αλλά και τις τοπικές κοινωνίες. Και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που το συγκεκριμένο έργο αξιοποίησης των νερών του Στύλου έχει τροποποιηθεί πολλές φορές και με κόστος για όλους μας.
  • Όταν λοιπόν κάποιοι λένε την μια να μην γίνει εδώ αλλά πιο κάτω. Πας πιο κάτω και σου λένε όχι εδώ αλλά πιο κάτω. Και πάλι πας πιο κάτω , περνάς σε άλλο χωριό, και οι ίδιοι του προηγούμενου χωριού επιμένουν και θέλουν να πας κοντά στην θάλασσα για να αντλείς καλό (!!!) νερό, φτάνεις σε ένα σημείο που τελικά λες αξίζει τον κόπο να ασχολιέμαι ή τους αφήνω να πνιγούν ( μάλλον να ξεραθούν) και ησυχάζω;
  • Εύλογη λοιπόν η πικρία που εξέφρασε ο γενικός διευθυντής του ΟΑΔΥΚ. Δεν είναι και λίγο να έχεις αφιερώσει σχεδόν όλη σου την ζωή σε έναν Οργανισμό που αποσκοπεί στην ανάπτυξη του τόπου και μόνο και κάποιοι άσχετοι να καταστροφολογούν ασύστολα. Και βέβαια στην περίπτωση του ΟΑΔΥΚ, η λέξη ανάπτυξη δεν έχει να κάνει με εργοστάσια κ.α. τρομερά και φοβερά, αλλά με έργα που αποδεδειγμένα έχουν σαν αποτέλεσμα την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου