Αναζήτηση

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2008

ΜΠΑΜ ΗΚΟΥΣΘΗ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ…


  • Μια ακόμη πανελλαδική μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση. Μια απεργία που είναι βέβαιο πως θα σημειώσει σχεδόν απόλυτη επιτυχία στον δημόσιο τομέα, ενώ σε ότι αφορά στον ιδιωτικό, εάν εξαιρεθούν ορισμένοι κλάδοι, όπως δημοσιογράφοι, δικηγόροι, μηχανικοί, το βέβαιο είναι πως οι καιροί είναι δύσκολοι.
  • Θα μου πείτε και τι θα γίνει μετά και από αυτή την απεργία. Δύσκολη η ερώτηση καθώς έχουν προηγηθεί και άλλες απεργίες , ενώ σε ότι αφορά στους δημοσιογράφους, τα δύο τελευταία χρόνια έχουμε απεργήσει όσο δεν απεργήσαμε την τελευταία 20ετία. Το αποτέλεσμα το γνωρίζετε.
  • Και δυστυχώς, αν και κατά την γνώμη μου η συμμετοχή σε μιαν απεργία αποτελεί από τις πιο υψηλές μορφές εκδήλωσης της συναδελφικότητας, νομίζω ότι το αποτέλεσμα θα είναι να χάσουμε και πάλι το μεροκάματο και τίποτε άλλο.
  • Απαισιόδοξες σκέψεις, αλλά η πράξη έχει αποδείξει πως με μια 24ωρη απεργία το εξάμηνο, για τους μεν εργοδότες σημαίνει λιγότερα μεροκάματα, ενώ σε ότι αφορά στις κυβερνήσεις (νυν και πρώην) έχουν αποδείξει πως δεν ιδρώνει το αυτί τους.
  • Το βέβαιο είναι πως η οικονομική κατάσταση όλων των εργαζομένων , ίσως για πρώτη φορά, ακολουθεί παράλληλη πορεία με αυτή των διεθνών χρηματαγορών και πάει από το κακό στο χειρότερο. Και δυστυχώς οι προβλέψεις κάνουν λόγο για επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης οι οποίες ακόμη δεν έχουν φανεί στην τσέπη μας.
  • Μπροστά σε αυτή την άσχημη κατάσταση, περιμένω, τουλάχιστον από τους έμμισθους συνδικαλιστές, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αποφεύγουν κομματικές κορώνες του στυλ για όλα φταίει η κυβέρνηση ή , όπως το άκουσα προχθές , η οικονομική κρίση είναι δημιούργημα της ΝΔ.
  • Εάν το συνδικαλιστικό κίνημα δεν αποκτήσει την εμπιστοσύνη όλων των πολιτών και εάν δεν αποφύγει την πεπονόφλουδα του να γίνει φερέφωνο των κομμάτων που βρίσκονται – διαχρονικά – στην αντιπολίτευση, τότε το αποτέλεσμα της κάθε 24ωρης απεργίας θα είναι να μετρούν τα «κουκιά» (τους απεργούς) οι εκάστοτε έμμισθοι συνδικαλιστές και να δίνουν ραπόρτο στο κόμμα πως η απεργία «πέτυχε».
  • ‘Όμως μια πετυχημένη απεργία δεν είναι αυτή που μάζεψε κάποια ποσοστά ή κάποια άτομα στην απεργιακή συγκέντρωση, αλλά εκείνη που έχει αποτελέσματα. Και δυστυχώς μέχρι τώρα το μόνο αποτέλεσμα από τις 24ωρες απεργίες της ΓΣEΕ και της ΑΔΕΔΥ είναι το μπαμ που ηκούσθη στον αέρα και τίποτε άλλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου