Αναζήτηση

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2008

ΕΝΕΤΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ ΧΑΝΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ


  • Ο κόμπος έφτασε στο χτένι για όλους όσοι εμπλέκονται στα τεκταινόμενα στο Ενετικό λιμάνι των Χανίων (προτιμώ την λέξη Ενετικό από παλιό, γιατί το παλιό δεν μου λέει τίποτε, ενώ το Ενετικό…). Η εικόνα της καρακιτσαρίας δεν μπορεί να συνεχιστεί και εάν κάποιοι ελπίζουν σε κάτι καλύτερο για τα μνημεία της Unesco ή για την προσέλκυση τουριστών, σίγουρα κάτι πρέπει να αλλάξει.
  • Όπως φαίνεται ο φετινός Χειμώνας θα είναι καθοριστικός για την εφαρμογή της μελέτης που έχει εγκριθεί από το Υπ. Πολιτισμού προκειμένου όλες οι προσόψεις των καταστημάτων να έχουν την ίδια εμφάνιση. Μέχρι εδώ καλά.
  • Όμως η διαβόητη μελέτη των σκιαδίων έχει και μια άλλη παράμετρο. Εκείνη της κόντρας μεταξύ καταστηματαρχών και αρχαιολογίας και δήμου ή δημοτικού λιμενικού ταμείου. Μια κόντρα που δεν εξυπηρετεί κανέναν και πολύ περισσότερο την ίδια την παλιά πόλη (μήπως πρέπει να αρχίσουμε να την λέμε …Μεσαιωνική ;) και το Ενετικό της λιμάνι.
  • Και καθώς το ότι πρέπει να αλλάξουν οι προσόψεις των καταστημάτων είναι από όλους παραδεκτό. Μήλο της έριδος αποτελούν τα πλαϊνά προστατευτικά την διατήρηση των οποίων ζητούν οι καταστηματάρχες και όχι μόνο. Και λέω όχι μόνο, γιατί τα ζητούν και οι πελάτες και ειδικά οι Χανιώτες που θέλουν να απολαμβάνουν το Ενετικό λιμάνι «παντός καιρού».
  • Το ζητούμενο – κατά την ταπεινή μου γνώμη – είναι να βρεθεί η χρυσή τομή. Και όλες οι προσόψεις να γίνουν ομοιόμορφες, αλλά και να προταθούν τα κατάλληλα υλικά (π.χ. ξύλινες κατασκευές με τζάμι) ώστε και να μπαίνουν ή να βγαίνουν τα πλαϊνά προστατευτικά από τους αγέρηδες και το θαλασσινό αγιάζι. Αρκεί να βάλουν όλοι νερό στο κρασί τους που τώρα είναι πολύ δυνατό και τους βαρά κατακέφαλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου