Αναζήτηση

Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2008

«ΧΡΥΣΟΣ» Ο «ΑΕΡΑΣ» ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ


  • Μου το είπαν και δεν πίστευα στα αυτιά μου. Για να ενοικιάσουν κατάστημα στο εμπορικό κέντρο της παλιάς πόλης των Χανίων, ζητούν «αέρα» που φτάνει στα 300.000 ευρώ (!!!) , ενώ το ενοίκιο ανέρχεται στα 5.000 ευρώ τον μήνα !!!
  • Δηλαδή εάν συνυπολογιστεί το κόστος της διαρρύθμισης του καταστήματος που υπολογίζεται στα 200.000 ευρώ , ο υποψήφιος καταστηματάρχης θα χρειαστεί μισό εκατομμύριο ευρώ για να ξεκινήσει την λειτουργία του, χωρίς να συνυπολογιστούν τα ενοίκια κλπ έξοδα.
  • Πάντως οι καταστηματάρχες της παλιάς πόλης – που αρχικά αντιδρούσαν άγρια στις πεζοδρομήσεις – βλέποντας την κίνηση στους ήδη υπάρχοντες πεζόδρομους γύρω από την Μητρόπολη , τώρα ζητούν την επέκτασή τους.
  • Όπως και να γίνει, πέραν του ότι είναι απαράδεκτη η κυκλοφορία οχημάτων στα ιστορικά κέντρα (δεν γίνεται πουθενά στην Ευρώπη) , όλοι πλέον αναγνωρίζουν πως με άλλη άνεση κάνεις την βόλτα (και τις αγορές) σε έναν πεζόδρομο.
  • Το ίδιο είναι να κοιτάζεις μια βιτρίνα ενώ διέρχεται δίπλα σου ένα αυτοκίνητο και αναπνέοντας τα καυσαέρια και το ίδιο έχοντας την δυνατότητα να καθίσεις και σε ένα παγκάκι να ξεκουραστείς;
  • Επιπλέον , όπως μου είπαν, στην διάρκεια του Αγροτικού Αυγούστου διενεμήθει ένα ερωτηματολόγιο από το οποίο – μεταξύ άλλων – προέκυψε και ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο. Οι περισσότεροι πολίτες θα προτιμούσαν να πάνε σε ένα πολυκατάστημα (τύπου Μαλ, Άτικα κλπ) που θα βρίσκεται εκτός της πόλης και με άνετους χώρους στάθμευσης.
  • Ø Μάλιστα, κάποιοι ιδιοκτήτες εμπορικών καταστημάτων μου είπαν ξεκάθαρα, πως εάν δεν αλλάξει η κίνηση στην περιοχή και εάν δημιουργήσει κάποιος αυτό το πολυκατάστημα, τότε αμέσως θα εγκαταλείψουν το ιστορικό κέντρο για να μεταφερθούν εκεί.
  • Άρα για να αποφύγουμε την ερήμωση της παλιάς πόλης ή την μετατροπή της σε ένα είδος τουριστικού φολκλόρ (π.χ. Δημοτική Αγορά), πρέπει να επιταχυνθούν οι παρεμβάσεις που έχει ήδη σχεδιάσει ο Δήμος. Πεζόδρομοι, μικρά λεωφορεία, περισσότεροι χώροι στάθμευσης περιμετρικά της παλιάς πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου