Αναζήτηση

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2008

«ΧΑΜΕΝΕΣ» ΠΑΤΡΙΔΕΣ – «ΖΩΝΤΑΝΕΣ» ΜΝΗΜΕΣ



  • Εδώ και μέρες ήθελα να γράψω κάτι για το θέμα που αναστάτωσε τους απανταχού Μικρασιάτες και όχι μόνο. Όμως όταν πρωτοδιάβασα στον «ν.Κ.» από την προηγούμενη Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου και μάλιστα σε ολοσέλιδο άρθρο, για την ασφαλιστική εταιρεία και τα συμβόλαια, δεν μπόρεσα παρά να ψάξω μήπως βρω και κάποιο όνομα που να ταιριάζει με τους δικούς μου προγόνους.
  • Και μπορεί να μην βρήκα κάτι το σχετικό, όμως στην λίστα των ονομάτων, των επαγγελμάτων και των τοποθεσιών, βρήκα έναν πραγματικό θησαυρό, γνώσεων και αναμνήσεων από μιαν εποχή που έχει περάσει στην ιστορία.
  • Και φαντάζομαι πως και οι περισσότεροι από τους Μικρασιάτες αλλά και όχι μόνο, θα ένοιωσαν αντίστοιχα συναισθήματα διαβάζοντας τα πάνω από χίλια ονόματα των ανθρώπων εκείνων , των επαγγελμάτων τους και κυρίως των τόπων στους οποίους διέμεναν και πρόκοβαν.
  • Γιατί όπως και να το κάνουμε, για να κάνεις ασφάλιση στα τέλη του 19ου αιώνα σε Αμερικάνικη εταιρεία, νομίζω πως πρέπει να είχες και κάποιο παραδάκι. Πάντως δεν γνωρίζω εάν θα βρεθεί κάποιος – που θα μπορέσει να αποδείξει – ότι είναι απόγονος ενός εκ των ασφαλισμένων, αλλά το μόνο βέβαιο είναι, ότι η εν λόγω λίστα της εταιρείας θα πρέπει να αποτελέσει ένα ακόμη στοιχείο της νεότερης Ελληνικής ιστορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου