Αναζήτηση

Σάββατο 30 Αυγούστου 2008

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΑΚΟΥ Ή ΤΟ ΠΗΔΗΜΑ ΤΟΥ (ΜΙΣΘΩΤΟΥ) ΓΑΙΔΑΡΟΥ



  • Πρόκειται για ένα πραγματικό μονόπρακτο το οποίο «ανεβάζεται» με καταπληκτική επιτυχία εδώ και δεκαετίες στο θέατρο «Η ωραία Ελλάς» από τον θίασο του εκάστοτε υπουργείου οικονομίας και με ελαφρές παραλλαγές στα θεατρικά κείμενα και σκηνικά.
  • Έχουμε και λέμε. Η ύπαρξη της φοροδιαφυγής είναι γεγονός. Όμως και η διαχρονική και διακυβερνητική αδυναμία να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή είναι γεγονός. Όπως γεγονός είναι και το ότι το διαχρονικά και διακυβερνητικά το κρατικό ταμείον ήταν και είναι μείον.
  • Άρα, επίσης διαχρονικά και διακυβερνητικά, οι εκάστοτε «τσάροι» της ελληνικής οικονομίας ψάχνουν τρόπους για να αποφύγουν την γνωστή Τρικούπεια φράση «δυστυχώς επτωχεύσαμεν».
  • Και από την στιγμή που δεν μπορούν – ή δεν θέλουν – να εισπράξουν τους φόρους από εκείνους που δεν πληρώνουν, τι απομένει ; Να εισπράξουν ακόμη περισσότερα από εκείνους από τους οποίους ήδη εισπράττουν. Έτσι και αυτή την φορά οι μικρομεσαίοι εμποροβιοτέχνες θα φορολογηθούν αγρίως και όπως φαίνεται την πρώτη σφαλιάρα την τρώνε αυτοί. Είναι όμως έτσι;
  • Γιατί αγαπητοί μου μισθωτοί και συνταξιούχοι, όταν ένας έμπορος, επιχειρηματίας ή επαγγελματίας, φορολογείται με 10% από το πρώτο ευρώ που βάζει στην τσέπη, τι νομίζετε πως θα κάνει; Οι διέξοδοι δεν είναι και πολλοί. Είτε θα φροντίσει να μην φανεί αυτό το ευρώ πουθενά (φοροδιαφυγή το λένε ορισμένοι). Είτε θα αυξήσει τις τιμές, αυξάνοντας και το περιθώριο κέρδους για να μεταφέρει τον επιπλέον φόρο στους καταναλωτές, δηλαδή σε όλους τους τελικούς καρπαζοεισπράκτορες μισθωτούς και συνταξιούχους. Είτε και τα δύο μαζί.
  • Και τι νομίζετε πως τελικά θα καταφέρει ο σημερινός «τσάρος» της οικονομίας με αυτό το σενάριο; Ίσως να βάλει στα άδεια ταμεία , άμεσα, μερικά ευρώπουλα, αλλά στην πορεία και η κατανάλωση θα μειωθεί περισσότερο και οι επενδύσεις ενώ αντίθετα θα αυξηθούν οι πτωχεύσεις καταστημάτων και φυσικά θα αυξηθεί και η φοροδιαφυγή, τουλάχιστον από εκείνους που και σήμερα φοροδιαφεύγουν.
  • Και όλα αυτά βεβαίως θα συνεχίσουν να «παίζονται» στο θέατρον «Η ωραία Ελλάς» από τον σημερινό θίασο , ενώ λόγω του ότι η επιτυχία του έργου είναι διαχρονικά εξασφαλισμένη, εάν έρθει κάποιος άλλος θίασος και αυτός το ίδιο έργο θα «ανεβάσει». Και ας λένε ότι θέλουν τώρα που δεν είναι πάνω στο θεατρικό σανίδι. Άλλωστε, το έργο δεν το άλλαξαν πριν από μερικά χρόνια όταν οι ίδιοι ήταν στα πράγματα. Γιατί να το αλλάξουν όταν θα ξαναρθούν;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου