Αναζήτηση

Τετάρτη 27 Αυγούστου 2008

ΤΟ «ΑΥΓΟ ΤΟΥ ΦΙΔΙΟΥ» ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ;


  • Δυστυχώς η διαπίστωση πως τα τελευταία χρόνια το «αυγό του φιδιού» του φασισμού, «εκκολάπτεται» στους χώρους του Πολυτεχνείου Κρήτης, επαληθεύτηκε για άλλη μια φορά. Η διακοπή μιας δημοκρατικής εκλογικής διαδικασίας με την εισβολή θρασύδειλων-κουκουλοφόρων φασιστοειδών τραμπούκων και η αρπαγή και καταστροφή των καλπών, αποτελεί την χειρότερη προσβολή στην μνήμη όλων εκείνων που σκοτώθηκαν αλλά και εκείνων που αγωνίστηκαν για να κατοχυρωθεί το δικαίωμα της αυτοδιοίκησης των πανεπιστημίων και της εκλογής της διοίκησής τους.
  • Και μπορεί κάποια σημερινά καλόπαιδα, να μην γνωρίζουν καν το ότι στην περίοδο της δικτατορίας οι διοικήσεις των πανεπιστημίων και των φοιτητικών συλλόγων, διορίζοντο. Και μπορεί να μην γνωρίζουν καν το τι έγινε στο Πολυτεχνείο της Αθήνας το 1973. Όμως εκείνοι που για οποιονδήποτε λόγο και ντυμένοι με οποιοδήποτε χρώμα, παρεμποδίζουν ή σταματούν μια εκλογική διαδικασία θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως απλοί φασίστες και τίποτε άλλο, καθώς μόνο οι φασίστες αντιδρούν στις εκλογές.
  • Και δυστυχώς η τοπική κοινωνία και οι επονομαζόμενοι ως δημοκρατικοί φορείς, σιώπησαν όταν κουκουλοφόροι εισέβαλαν στο γραφείο του πρύτανη πετώντας του μια τούρτα. Οι ίδιοι σιώπησαν όταν τέσσερεις φορές ,από «αριστερούς» φοιτητές, εμποδίστηκε με την βία της κατάληψης, η διεξαγωγή των εκλογών στο Πολυτεχνείο. Οι ίδιοι, σιώπησαν, όταν οι ίδιοι φοιτητές – χωρίς κουκούλες – άρπαξαν και έσπασαν τις κάλπες από τα ΤΕΙ Χανίων. Τώρα η ιστορία επαναλήφθηκε –άγνωστο από ποιους – με την αρπαγή και το σπάσιμο και πάλι εκλογικών καλπών.
  • Και απορώ τι περιμένουν όλοι αυτοί οι κοινωνικοί – δημοκρατικοί φορείς για να ξεσηκωθούν. Να εξαπλωθεί η φασιστική αυτή βία και όποιος διαφωνεί πχ με τις εκλογές στο Εργατικό Κέντρο, στην ΕΛΜΕ, στον Ιατρικό σύλλογο, στους δασκάλους, στα κόμματα, κλπ να κάνει καταλήψεις και να αρπάζει τις κάλπες; Τότε θα είναι πολύ αργά φίλτατοι «δημοκράτες» και , όπως διδάσκει η ιστορία, το φίδι μόλις βγεί από το αυγό του πρώτα απόλους δαγκώνει εκείνους που το ζέσταναν και το βοήθησαν με την στάση τους να εκκολαφθεί.
  • Και δυστυχώς η ματαίωση των εκλογών στους φοιτητές είχε και ένα άλλο αποτέλεσμα που επίσης δεν είναι ευχάριστο για το Πολυτεχνείο. Την ανάδειξη της νέας πρυτανικής αρχής μόνο με τις ψήφους των καθηγητών και των υπαλλήλων. Ας πούμε πως δέχομαι το ότι από νομικής άποψης η νέα πρυτανεία μπορεί να εκλεγεί μόνο από αυτούς. Όμως ακόμη περισσότερο δέχομαι την άλλη άποψη που λέει πως για την κατοχύρωση της αξιοπιστίας και των ίδιων αυτών των δημοκρατικών θεσμών, θα έπρεπε – όπως είχε γίνει στα ΤΕΙ Χανίων – να επαναληφθεί η ψηφοφορία για τους φοιτητές. Έστω μια και μόνο φορά. Για να μην υπάρξει η παραμικρή αμφισβήτηση.
  • Δυστυχώς αυτό δεν έγινε και πολύ φοβάμαι πως το Πολυτεχνείο Κρήτης μπαίνει σε πολύ δύσκολους και σκοτεινούς δρόμους. Με μερίδα των φοιτητών – ίσως μικρή, αλλά πολύ δυναμική – να προειδοποιεί για νέο γύρο κινητοποιήσεων και καταλήψεων από τον Οκτώβρη. Βέβαια τα «παιδιά», θέλουν να φτιάξουν ομελέτα χωρίς να σπάσουν αυγά και θα κάνουν τις κινητοποιήσεις τους μετά την εξεταστική περίοδο. Όμως θα τις κάνουν. Και απέναντί τους θα έχουν μια πρυτανική αρχή, που την είχαν έτσι και αλλιώς στο στόχαστρο, και την οποία τώρα πλέον θα την αμφισβητούν ακόμη περισσότερο.
  • Και εδώ όλοι οι επονομαζόμενοι τοπικοί φορείς, από την αυτοδιοίκηση, τα κόμματα, μέχρι και τον τελευταίο σύλλογο των Χανίων, πρέπει να αντιληφθούν πως η πορεία του Πολυτεχνείου Κρήτης επηρεάζει άμεσα και την πορεία του Νομού Χανίων. Ο χώρος της στήλης, σήμερα, δεν επαρκεί για να αναλυθεί το πώς και το γιατί. Όμως αναρωτηθείτε γιατί σε περιοχές (π.χ. Ηράκλειο) όπου υπάρχουν πανεπιστημιακά και ειδικά ερευνητικά ιδρύματα, τα αγκαλιάζουν όλοι, ενώ στα Χανιά, λίγο πολύ, το Πολυτεχνείο Κρήτης αντιμετωπίζεται ως «ξενομπάτης»;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου