Αναζήτηση

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ – Η ΔΕΔΙΣΑ ΚΑΙ ΤΑ …ΠΡΟΣΤΙΜΑ

  • Ø Σε αναβρασμό βρίσκεται η Ανατολική Κρήτη καθώς λόγω των ανεξέλεγκτων σκουπιδότοπων η επιβολή προστίμου από την ΕΕ φαίνεται πως αποτελεί ορατό ενδεχόμενο. Οι συσκέψεις στην Περιφέρεια συνεχείς αλλά και οι διαμάχες. Και όλα αυτά την ίδια στιγμή που ο «Καλλικράτης» ορίζει πως στην Κρήτη θα υπάρχει ένας Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) . Την ίδια στιγμή που στα Χανιά υπάρχει και λειτουργεί η Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΔΕΔΙΣΑ). Ένας απόλυτα πετυχημένος ΦΟΔΣΑ που εφαρμόζει ένα μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων το οποίο όχι μόνο είναι στο πλαίσιο των κανόνων της ΕΕ, αλλά και απόλυτα αποδεκτό από οικολογικές οργανώσεις και άλλους φορείς.
  • Ø Και το εύλογο ερώτημα που τίθεται είναι : Γιατί δεν εφαρμόζεται το μοντέλο της ΔΕΔΙΣΑ σε παγκρήτιο επίπεδο ; Γιατί δεν αναγνωρίζεται η ΔΕΔΙΣΑ ως ο ένας ΦΟΔΣΑ της Κρήτης με την ενίσχυση των εγκαταστάσεών της στα Χανιά και την δημιουργία των νέων στο Ηράκλειο; Γιατί δεν επεκτείνεται σε παγκρήτιο επίπεδο, η τεχνογνωσία της ανακύκλωσης και η εμπειρία που αποκτήθηκε – με κόπο και οικονομικό κόστος - αλλά αναζητούνται άλλες νεφελώδεις, πολυέξοδες και αμφισβητούμενης διαφάνειας αλλά και αποτελεσματικότητας «λύσεις»; (Εργοστάσιο καύσης από ιδιωτικό όμιλο).
  • Ø Την απάντηση καλούνται να την δώσουν οι νέοι αιρετοί άρχοντες της Κρήτης , Περιφερειακοί και δημοτικοί και ειδικά εκείνοι που έχουν κάνει σημαία τους την «πράσινη» ανάπτυξη. Για να δούμε εάν με την λέξη «πράσινη» εννοούν την φιλική προς το περιβάλλον ή την φιλική προς τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που – μέσω των δικών τους ΜΜΕ – τους στήριξαν και τους στηρίζουν. Και ο νοών νοήτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου