Αναζήτηση

Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

ΟΙ ΚΡΙΣΙΜΟΤΕΡΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

  • Ø Συμφωνείτε ή διαφωνείτε το «κατασκεύασμα» που ονομάστηκε «Καλλικράτης» από την 1η Ιανουαρίου 2011 θα αποτελεί μια πραγματικότητα που θα αφορά στις ζωές και μάλιστα στην καθημερινότητα όλων μας. Μια πραγματικότητα που κατά γενική ομολογία θα είναι άκρως εφιαλτική λόγω του συνδυασμού των τεράστιων διοικητικών αλλαγών σε περιφέρειες και δήμους - χωρίς καμία ουσιαστική προετοιμασία, χωρίς την εξασφάλιση των αναγκαίων προϋποθέσεων, χωρίς ουσιαστική οικονομική συνδρομή και με μόνο κριτήριο την εξοικονόμηση χρημάτων – μαζί με την οικονομική κρίση.
  • Ø Με αυτά τα δεδομένα είναι αναμενόμενο πως τα πρώτα αυτά 3,5 χρόνια λειτουργίας των νέων δήμων και των περιφερειών θα αναλωθούν αποκλειστικά και μόνο στην οργάνωσή τους. Οτιδήποτε άλλο σας λένε και σας τάζουν (διαβάζοντας τα δελτία Τύπου ειδικά του βουλευτή που θέλει να γίνει δήμαρχος το μόνο που δεν έχει υποσχεθεί ακόμη είναι πως «θα σας κάνω και παιδιά», αν και μέχρι την Κυριακή δεν ξέρεις….) είναι παραμύθια της Χαλιμάς.
  • Ø Και μέσα σε αυτή την κατάσταση θα περίμενε κανείς πως σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα κυριαρχούσαν οι συζητήσεις για τις αλλαγές που έρχονται, για το πώς θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, για το πώς θα βγουν περισσότερο ωφελημένοι οι δημότες-πολίτες.
  • Ø Δυστυχώς από την αρχή τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά. Οι υποψήφιοι, επικεφαλείς των συνδυασμών, (όχι όλοι αλλά η πλειοψηφία τους) μαζί με τους μηχανισμούς τους, ρίχτηκαν στην μάχη της εξασφάλισης «ψηφοσυλλεκτών» υποψηφίων συμβούλων. Το αν ο Α ή ο Β υποψήφιος έχει κάποιες ικανότητες ελάχιστα ενδιέφερε, αρκεί να εξασφάλιζε πως είτε λόγω οικογένειας, είτε λόγω αναγνωρισιμότητας, μπορεί να συγκεντρώσει ψηφαλάκια.
  • Ø Βέβαια, λόγω του Ραγκούσιου Νόμου που απαιτούσε εκατοντάδες υποψήφιους κάποιοι υποψήφιοι δήμαρχοι – αδιαφορώντας και πάλι για το αν υπάρχουν οι όποιες ικανότητες – είχαν το άγχος της συμπλήρωσης των ψηφοδελτίων κάτι για το οποίο επιστράτευσαν ολόκληρες οικογένειες , συζύγους, γιούς, θυγατέρες, εξαδέλφια, ενώ μέσα σε αυτόν τον ορυμαγδό ήταν αναμενόμενο να βρεθούν και συγγενείς σε αντίπαλα ψηφοδέλτια προκειμένου να «μοιραστούν οι ψήφοι».
  • Ø Και αφού τελείωσε και αυτός ο χαμός , έρχεται και ο Γιωργάκης ο Παπανδρέου – που το έπαιξε ψύχραιμα Καλλικρατικός – και βλέποντας πως πλησιάζει η μαύρη η μαυρίλα με τους εκλεκτούς του να πατώνουν, κάνει την κολοτούμπα και το γυρνά στο τελείως πολιτικό, απειλώντας με πρόωρες εκλογές.
  • Ø Βέβαια σε ότι αφορά στο θέμα των πρόωρων εκλογών, μάλλον και εκεί αποδεικνύεται μακρά νυχτωμένος και παντελώς ανίκανος να κάνει πολιτικές εκτιμήσεις. Και αυτό γιατί η «απειλή» για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες εκείνους που τρομάζει πιο πολύ είναι τους βουλευτές-πολιτευτές και στελέχη του ίδιου του ΠΑΣΟΚ. Γιατί οι πολίτες, μισθωτοί, συνταξιούχοι, εργαζόμενοι και άνεργοι, τι άλλο μπορεί να πάθουν εκτός από αυτά που έχουν ήδη πάθει από την 12μηνη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ;
  • Ø Όμως, για να επιστρέψω στην αυτοδιοίκηση, το αποτέλεσμα της εκλογολογίας που προκάλεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν να χαθεί παντελώς και η όποια νύξη για το τι Περιφέρειες και τι Δήμους θα έχουμε από τον Γενάρη και μετά. Να χαθεί η όποια λογική συζήτηση πάνω στα προγράμματα των συνδυασμών. Να κυριαρχήσει μια νεφελώδης, ανέξοδη, ανεφάρμοστη και παντελώς απροσάρμοστη υποσχεσιολογία. Μια υποσχεσιολογία που προσομοιάζει περισσότερο με βουλευτικές εκλογές, όπως άλλωστε γίνεται φανερό από τα όσα λέει ο βουλευτής – υποψήφιος δήμαρχος Χανίων , ο οποίος όπου πάει και με όποιους συναντιέται υπόσχεται τα πάντα χωρίς – ούτε μια φορά – να πει πως και με τι θα τα κάνει. Άλλωστε μαθημένος είναι και από τις βουλευτικές εκλογές, καθώς και πέρυσι ακριβώς τα ίδια έλεγε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου