Αναζήτηση

Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

ΑΠΟΧΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΝΟΧΗ

  • Ø Τις τελευταίες ημέρες ακούω διάφορες φήμες για αναμενόμενη μεγάλη αποχή από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ή διαβάζω σε διάφορα blogs κάποιους που δηλώνουν ότι θα απέχουν ή παρακινούν σε αποχή. Θεωρώ πως δεν υπάρχει μεγαλύτερο λάθος από το να απέχει κάποιος από τις εκλογές , ως ένδειξη διαμαρτυρίας ή ακόμη χειρότερα, αδιαφορίας.
  • Ø Βλέπετε στις «δημοκρατίες» όπως την Ελληνική, που το μόνο ουσιαστικό δικαίωμα που έχουν οι πολίτες για να «συμμετάσχουν» στην εξουσία, είναι οι εκλογές, οι νομοθέτες φρόντισαν ώστε η αποχή, όχι μόνο να μην παρεμποδίζει την εκλογή. Όχι μόνο να μην υπολογίζεται. Αλλά επιπλέον να βοηθά σημαντικά εκείνους που διαγκωνίζονται για την εξουσία.
  • Ø Και για να καταλάβετε ακριβώς τι εννοώ, ας δούμε τι έγινε – με αριθμούς - στις Ελληνικές βουλευτικές εκλογές του 2009. Επί 9.933.385 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ψήφισε το 71% , δηλαδή 7.052.703 ψηφοφόροι και από αυτούς το 43,92% , δηλαδή 3.097.547 ψήφισαν ΠΑΣΟΚ . Επομένως – και επειδή οι του ΠΑΣΟΚ συχνά – πυκνά κάνουν λόγο για «πλειοψηφία του λαού» και για «λαϊκή εντολή» καλό θα ήταν να προσέχουν στο τι λένε, καθώς η απλή αριθμητική αποδεικνύει πως ψηφίστηκαν μόλις από το 31,18 % των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων !!!.
  • Ø Θα μου πείτε πως το 29% των ψηφοφόρων που δεν πήγαν στις κάλπες, ας πρόσεχαν. Αυτό ακριβώς θέλω να πω και με αυτήν την σφήνα. Πως πρέπει όλοι να προσέχουμε καθώς η αποχή από τις κάλπες ουδόλως εμποδίζει την δημιουργία «αυτοδύναμων» κυβερνήσεων, ούτε θα έχει την όποια επίπτωση στην εκλογή του όποιου περιφερειάρχη ή δημάρχου.
  • Ø Και επειδή σίγουρα θα βρεθεί κάποιος να μου πει. «Και τι κάνω εγώ που δεν γουστάρω τους κομματικούς υποψήφιους» ; Και εσύ σίγουρα θα βρεις κάποια επιλογή. Ειδικά στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Αλλά σε τελευταία ανάλυση ακόμη και κανέναν να μην γουστάρεις από τους υποψήφιους, ακόμη και τότε είναι προτιμότερο να πάς και να ψηφίσεις έστω λευκό , παρά να αδιαφορήσεις, παρά να γυρίσεις την πλάτη στο – ίσως – μοναδικό δικαίωμα που έχεις για συμμετοχή στην «δημοκρατία» μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου