Αναζήτηση

Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2010

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΜΕ ΤΙΣ «ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΕΣ» ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

  • Ø Συχνά ο σύλλογος κτηνοτρόφων Ν.Χανίων ζητά την συμπαράσταση όλων μας στα αιτήματά τους και την έχει. Πρόσφατο παράδειγμα το θέμα της εξισωτικής αποζημίωσης αλλά και πολλά ακόμη. Όμως από το σημείο αυτό μέχρι του να συμπεριφέρονται (όχι όλοι, αλλά κάποιοι γνωστοί στους υπολοίπους) ως τα αφεντικά του τόπου, πυρπολώντας τα πάντα χωρίς να υπολογίζουν ούτε καν τους συγχωριανούς τους , υπάρχει πολύ μεγάλη απόσταση.
  • Ø Ακόμη και αν δεχθούμε ότι αδιαφορούν παντελώς για το περιβάλλον και την δασική βλάστηση που μετατρέπουν συνειδητά σε στάχτη, θεωρώ ως εγκληματική ενέργεια το ότι αδιαφορούν παντελώς για το εάν η φωτιά θα επεκταθεί και στις καλλιέργειες ή στα σπίτια των συγχωριανών τους. Και ακόμη πιο εγκληματικό είναι το ότι αδιαφορούν παντελώς για το αν χαθεί μια ανθρώπινη ζωή ή στην καλύτερη περίπτωση εάν τραυματιστεί κάποιος από τους πυροσβέστες. Μάλιστα αποτελεί τραγική σύμπτωση το ότι ο εμπρησμός στα ορεινά της Κανδάνου συνέπεσε με την έναρξη της δίκης για τον θάνατο των τριών δασοπυροσβεστών στο Ρέθυμνο.
  • Ø Σε όλα τα παραπάνω , πολλοί θεωρούν πως πρέπει να προστεθεί και το ότι για να μπορέσουν κάποιοι κτηνοτρόφοι να ταΐσουν τσάμπα τα αιγοπρόβατά τους μετά τα πρωτοβρόχια, όλοι οι υπόλοιποι πολίτες, δηλαδή όλοι εμείς , πληρώνουμε πολλές χιλιάδες ευρώ που είναι το κόστος της πυρόσβεσης. Δηλαδή και κινδυνεύουμε να καούμε και «επιδοτούμε» τις ζωοτροφές ορισμένων εγκληματιών κτηνοτρόφων.
  • Ø Και το εύλογο ερώτημα που προκύπτει για κάθε πολίτη είναι υπάρχουν Νόμοι; Η απάντηση είναι θετική. Νόμοι υπάρχουν και μάλιστα αυστηροί. Όμως, δυστυχώς και σε αυτή την περίπτωση δεν εφαρμόζονται.
  • Ø Και δεν εφαρμόζονται γιατί οι συγχωριανοί των εμπρηστών κλείνουν τα στόματά τους και ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ποιος βόσκει τα αιγοπρόβατά του εκεί από όπου ξεκίνησε η φωτιά , όπως επίσης γνωρίζουν το ποιος πήγε το πρωί στο βουνό , λίγο πριν εκδηλωθεί η φωτιά, προτιμούν το «γύρευε την δουλειά σου, εγώ χαφιές δεν γίνομαι».
  • Ø Και εννοείται βέβαια πως ενώ καλύπτουν τους συγχωριανούς τους εμπρηστές, φωνάζουν και διαμαρτύρονται πότε γιατί δεν έφτασαν αμέσως οι δυνάμεις πυρόσβεσης και πότε γιατί καθυστερούν οι αποζημιώσεις για τα ελαιόδεντρα που τους κάηκαν.
  • Ø Και επειδή η κατάσταση έχει φτάσει πλέον στο απροχώρητο. Και επειδή το φιλότιμο έχει χαθεί, νομίζω πως το μόνο που θα καταλάβουν κτηνοτρόφοι και «συγκαλύπτοντας» είναι το να καεί , μαζί με την βλάστηση, και η….τσέπη τους.Τι εννοώ; Να εφαρμοστεί άμεσα η δυνατότητα που υπάρχει για διακοπή της όποιας επιδότησης καταβάλλεται στους κτηνοτρόφους εκείνους στα βοσκοτόπια των οποίων εκδηλώθηκε πυρκαγιά. Επίσης η Πυροσβεστική υπηρεσία να καταλήγει σε επίσημο πόρισμα πως η πυρκαγιά οφείλεται σε εμπρησμό , οπότε στην περίπτωση που καούν και καλλιέργειες να μην μπορεί κάποιος να ζητά αποζημιώσεις από το κράτος.
  • Ø Ίσως κάποιοι να θεωρούν ως «σκληρά» αυτά τα μέτρα, αλλά δεν κατάλαβα. Μέχρι πότε θα πληρώνουμε όλοι μας για να μπορούν : Κάποιοι να βάζουν φωτιές εξασφαλίζοντας δωρεάν ζωοτροφές και κάποιοι άλλοι να κρύβουν τους προηγούμενους γνωρίζοντας πως θα πάρουν αποζημιώσεις από το κράτος (δηλαδή από εμάς) στην περίπτωση που τους κάψουν οι συγχωριανοί τους.
  • Ø Φυσικά ούτε το διανοούμαι (άλλωστε έχει επιχειρηθεί πολλές φορές, μάταια όμως) το να καταλάβουν ορισμένοι ανεγκέφαλοι πως καίγοντας τα βοσκοτόπια στα ορεινά της Κρήτης, ουσιαστικά αυτοκτονούν καθώς το λιγοστό χώμα απομένει γυμνό , παρασέρνεται από τα νερά της βροχής και κάθε χρόνο θα είναι και λιγότερο με αποτέλεσμα να μειώνεται και η βλάστηση και να χρειάζονται ολοένα και περισσότερες έτοιμες ζωοτροφές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου