Αναζήτηση

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ !!!

  • Ø Καθημερινά αποδεικνύεται πως οι άνθρωποι που κυβερνούν αυτή την χώρα δεν είναι μόνο ανίκανοι αλλά δυστυχώς και επικίνδυνοι, καθώς μέσα στην ανικανότητα και στην ασχετοσύνη τους προσπαθούν να κάνουν και «έργο».
  • Ø Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό που έγινε το πρωί της Τρίτης. Όταν έκπληκτος ο αρμόδιος αντινομάρχης Χανίων, ο Χαράλαμπος ο Κουκιανάκης, έμαθε πως αποσύρεται από τα Χανιά το πυροσβεστικό ελικόπτερο βαρέως τύπου, καθώς έληξε η σύμβαση ενοικίασής του, και στις προθέσεις του υπουργείου ΠΡΟ ΠΟ ήταν να αφήσουν στην Κρήτη μόνο το μικρό πυροσβεστικό ελικόπτερο που είναι στο αεροδρόμιο Ηρακλείου !!!
  • Ø Βέβαια η αντίδραση του Χαράλαμπου ήταν άμεση και με κατεπείγον έγγραφό του ανέφερε αναλυτικά τα ….αυτονόητα (κατά πως είπε και από το Ηράκλειο ο Γιωργάκης ο Παπανδρέου).
  • Ø Δηλαδή, ότι έτσι κι αλλιώς η αντιπυρική περίοδος λήγει στις 31 Οκτωβρίου. Ότι η Κρήτη έχει τελείως διαφορετικές κλιματολογικές συνθήκες από την υπόλοιπη χώρα. Ότι – στατιστικά – η πλέον επικίνδυνη περίοδος για εκδήλωση πυρκαγιών στο νησί (και ειδικά στις ημιορεινές και ορεινές περιοχές-μπεεεε) είναι κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο και επίσης πως στα Χανιά υπάρχει ο εθνικός δρυμός της Σαμαριάς που κινδυνεύει να πάθει ότι έπαθε και η Πρέβελη.
  • Ø Ευτυχώς, φαίνεται πως το εν λόγω έγγραφο δεν έπεσε στα χέρια κάποιου μανδαρίνου αλλά σε κάποιου που διαθέτει την στοιχειώδη νοημοσύνη, και μετά από λίγες ώρες εστάλει έγγραφο προς την Πυροσβεστική Υπηρεσία Χανίων με την οποία το υπουργείο ΠΡΟ ΠΟ ενημέρωνε πως θα σταλεί στα Χανιά ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο μεσαίου τύπου από την Θεσσαλονίκη το οποίο θα είναι έτοιμο επιχειρησιακά από τις 18 Σεπτεμβρίου.
  • Ø Και η εύλογη απορία που τίθεται από τον κάθε απλό πολίτη. Γιατί το πυροσβεστικό ελικόπτερο βαρέως τύπου ενοικιάστηκε μόνο για 2-3 μήνες (από τα μέσα Ιουνίου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου;) Όταν έγινε ο υποτιθέμενος σχεδιασμός για την αντιπυρική περίοδο από το υπουργείο ΠΡΟ ΠΟ και το αρχηγείο της Πυροσβεστικής, ζητήθηκε η γνώμη της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Κρήτης και της Πυροσβεστικής υπηρεσίας του νησιού;
  • Ø Και για όσους σπεύσουν να επικαλεστούν την «οικονομική κρίση» και την ανάγκη για οικονομίες στο κράτος, έχω να τους πως το εξής απλό. Επιτέλους αφήστε την μπουρδολογία και μιλήστε συγκεκριμένα. Ποιο θα είναι το κόστος για την Ελληνική και την τοπική οικονομία από πιθανή καταστροφή του φαραγγιού της Σαμαριάς ή της βλάστησης που έχει απομείνει στην Κρήτη ; Έχετε την τόλμη να βγείτε και να πείτε δημόσια στους κατοίκους της Κρήτης ότι για λόγους «εξοικονόμησης χρημάτων» πρέπει να μείνουν απροστάτευτες οι περιουσίες τους και τα ελαιόδενδρά τους;
  • Ø Θα μου πείτε πως κάνω έτσι για ένα ελικόπτερο. Και όμως. Επανειλημμένα έχει αποδειχθεί πως είτε πρόκειται για πυρκαγιές σε δασικές-αγροτικές περιοχές, είτε σε αστικές (περίπτωση φωτιάς σε Αγ.Ιωάννη Χανίων) , λόγω των μορφολογικών ιδιαιτεροτήτων ειδικά της Δυτικής Κρήτης, το πυροσβεστικό ελικόπτερο είναι πολύτιμο.
  • Ø Μάλιστα προτείνω στους υποψήφιους Περιφερειάρχες να επεξεργαστούν – στο πλαίσιο των νέων αρμοδιοτήτων - και συγκεκριμένη πρόταση για αγορά (ή έστω ενοικίαση) ενός ελικοπτέρου που θα παραμένει μονίμως στο νησί έτσι ώστε να μην εξαρτιόμαστε από τον κάθε άσχετο καρεκλοκένταυρο των Αθηνών.
  • Ø Μάλιστα για να τους βοηθήσω σημειώστε τα εξής συγκριτικά. Το κόστος ενοικίασης ενός πυροσβεστικού ελικοπτέρου κυμαίνεται περίπου στο 1.000.000 ευρώ μηνιαίως. Η αγορά ενός πυροσβεστικού ελικοπτέρου φτάνει περίπου στα 10.000.000 ευρώ. Συγκριτικά η αγορά ενός στρατιωτικού ελικοπτέρου τύπου Απάτσι φτάνει στα 52.000.000 ευρώ.
  • Ø Α. Να μην το ξεχάσω. Την τελευταία δεκαετία η Ελλάδα για να ενοικιάζει πυροσβεστικά ελικόπτερα και αεροπλάνα πληρώνει κάθε χρόνο περίπου 30.000.000 ευρώ σε δύο εταιρείες. Την Ρωσική Scorpion (MiKamov) και την Αμερικανική Erickson (Sicorsky).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου