Αναζήτηση

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

ΤΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΑΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ «ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ» ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ;

  • Ø Μέχρι το τέλος Αυγούστου η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος κλπ ήταν κατηγορηματική. Η Κρήτη είναι κορεσμένη και δεν επιδέχεται άλλες άδειες για παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
  • Ø Σύμφωνα μάλιστα με απάντηση του αρμόδιου υφυπουργού Γ.Μανιάτη σε ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη ««το ζήτημα δεν είναι θεσμικό, αλλά τεχνικό και σχετίζεται με την αξιοπιστία του ηλεκτρικού συστήματος και την ασφαλή διείσδυση των ΑΠΕ…. με βάση τα ανωτέρω, διευκρινίζεται ότι σε κορεσμένα δίκτυα δεν είναι επιτρεπτή η κατ' εξαίρεση εξέταση, σε εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 15 παρ. 6 του ν. 3851/2010, τόσο αιτημάτων από τους κατ’ επάγγελμα αγρότες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών εγκατεστημένης ισχύος έως 100 kW, όσο και νέων αιτήσεων σταθμών ΑΠΕ που εγκαθίστανται σε κτίρια και στέγαστρα».
  • Ø Και ενώ αυτά τα έγραφε ή έστω τα υπέγραφε ο κ.Μανιάτης στις 23 Αυγούστου, λίγες ημέρες μετά, στα μέσα Σεπτεμβρίου υπογράφεται Υπουργική απόφαση με την οποία επεκτείνεται και στην Κρήτη αλλά και τα άλλα μη διασυνδεδεμένα νησιά το πρόγραμμα για τα φωτοβολταικά στις στέγες !!! Τι άλλαξε άραγε στο τεχνικό ζήτημα μέσα σε λίγες ημέρες ;
  • Ø Και ερχόμαστε στα φωτοβολταικά για αγρότες που - ασχέτως με το ότι οι αγρότες της υπόλοιπης χώρας που έσπευσαν να κάνουν φακέλους έχουν τραβήξει των παθών τους τον τάραχο – στο πλαίσιο της ισονομίας και ισοπολιτείας το διεκδικούν και οι αγρότες της Κρήτης.
  • Ø Και ενώ οι πάντες από την κυβέρνηση (μέχρι και η Μιλένα η Αποστολάκη την Κυριακή από το Ηράκλειο) διατυμπανίζουν πως η Κρήτη είναι «κορεσμένη» και δεν μπορεί να αναπτυχθούν άλλες ΑΠΕ και επομένως και τα αγροτικά φωτοβολταικά, έρχονται κάποια στοιχεία που προκαλούν εύλογο προβληματισμό και ανησυχίες για περίεργα παιχνίδια.
  • Ø Στοιχείο 1 : Η ΠΑΣΕΓΕΣ ουσιαστικά έχει αναλάβει πρωτοβουλία , μέσω των Αγροτικών Ενώσεων της Κρήτης , και στέλνει «ειδικό» στέλεχός της για να «ενημερώνει» τους Κρήτες αγρότες για το πρόγραμμα που δεν μπορεί να εφαρμοστεί !!!. Όλως περιέργως μετά αυτή την «ενημέρωση» προτρέπονται οι ενδιαφερόμενοι αγρότες να υποβάλλουν σχετικούς φακέλους στις ΕΑΣ προκειμένου δήθεν να πάρουν προτεραιότητα , εάν και όταν εφαρμοστεί και στην Κρήτη το πρόγραμμα !!! Λεπτομέρεια ; Καταγγελίες αναφέρουν πως για την σύνταξη των φακέλων οι αγρότες δίνουν δύο ή τρείς χιλιάδες ευρώ (σε ποιους ;).
  • Ø Στοιχείο 2: Ενώ οι κυβερνητικοί διατυμπανίζουν κατηγορηματικά πως η Κρήτη είναι «κορεσμένη» και δεν μπορούν να δοθούν νέες άδειες για ΑΠΕ, μόλις χθες η ΡΑΕ με επιστολές της προς την Μπιρμπίλη και την ΔΕΗ ζητά να ξεκαθαριστεί το τι γίνεται στις «κορεσμένες» περιοχές που όπως λέει δεν έχουν ακόμη «ξεκαθαρίσει» !!!
  • Ø Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΡΑΕ επισημαίνει στην Μπιρμπίλη πως ενώ είναι σε ισχύ Υπουργική απόφαση του 2008 με την οποία σταματά η διαδικασία νέων αδειών για φωτοβολταικά, ο Νόμος 3851/2010 δίνει αυτή την δυνατότητα. Με απλά λόγια η Πασοκοκυβέρνηση ψήφισε Νόμο δίνοντας στους πολίτες την δυνατότητα να καταθέτουν νέες αιτήσεις για φωτοβολταικά την ίδια ώρα που δεν κατάργησε παλαιότερη απόφαση που αφαιρεί αυτή την δυνατότητα. Το γνωστό Πασοκομπάχαλο.
  • Ø Επιπλέον ο πρόεδρος της ΡΑΕ με επιστολή του προς την ΔΕΗ και τον Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ζητά να υποβληθούν ως τα τέλη Νοεμβρίου εισηγήσεις για να καθοριστούν οι περιοχές της χώρας με κορεσμένα δίκτυα, σύμφωνα με τη διαδικασία, που καθορίζει ο νέος νόμος για τις ΑΠΕ.
  • Ø Δηλαδή την ίδια ώρα που τα υπεύθυνα κυβερνητικά στελέχη μας λένε πως η Κρήτη είναι «κορεσμένη» έρχεται η καθύλην αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και παραδέχεται πως βάση του νέου Νόμου 3851/2010 δεν έχει ξεκαθαρίσει ποιες περιοχές μπορούν να χαρακτηριστούν ως κορεσμένες ή όχι !!!
  • Ø Από όλα τα παραπάνω σχηματίζω την εντύπωση πως είτε αποτελεί ένα ακόμη επεισόδιο της ασυνεννοησίας και της πλήρους ανοργανωσιάς αυτής της κυβέρνησης, είτε παίζεται κάποιο (ή κάποια) παιχνίδια που πιθανότατα σχετίζεται και με το «αναπτυξιακό» - τριτοκοσμικό μέλλον της Κρήτης όπως το βλέπουν οι μεγάλοι όμιλοι με τους οποίους συνομιλεί η Πασοκοκυβέρνηση.
  • Ø Δηλαδή να λεηλατήσουν την γη, τον αέρα και τον ήλιο του νησιού αποκομίζοντας όσο το δυνατόν ταχύτερα και αποδοτικότερα κέρδη σερβίροντας το όλο σχέδιο στους ιθαγενείς ως «πράσινη ανάπτυξη» και καταστρέφοντας ανεπιστρεπτί το φυσικό περιβάλλον (πιθανόν και τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις) , με την «ανάπτυξη» αιολικών, φωτοβολταικών, υδροηλεκτρικών (υβριδικά τα λένε) και όποια άλλη τεχνική λύση φανταστούν οι εταιρείες.
  • Ø Όμως οι εκατοντάδες ανεμογεννήτριες και τα «μεγαλύτερα φωτοβολταικά πάρκα» και τα «υβριδικά» υδροηλεκτρικά στα βουνά, εκτός του ότι δεν υπάρχει περίπτωση να εξασφαλίσουν την «ενεργειακή αυτονομία» της Κρήτης αφού αναγκαία προϋπόθεση είναι η ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα, επιπλέον θα θέσουν τέλος στις μπουρδολογίες για εναλλακτικές μορφές τουρισμού ή και γενικότερα στην τουριστική ανάπτυξη.
  • Ø Μπορείτε να φανταστείτε περιπατητικό ή ορειβατικό ή έστω σκέτο τουρισμό με τους επισκέπτες να απολαμβάνουν την «θέα» των ανεμογεννητριών και των αποψιλωμένων κορυφών ή των χιλιάδων καθρεπτών στην λιγοστή πεδινή Κρητική γη ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου