Αναζήτηση

Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΝΕΡΩΝ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑ….ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ

  • Ø Αυτονόητο 01 : Ο Νομός Χανίων διαθέτει έναν από τους πιο πλούσιους υπόγειους υδροφορείς στην Κρήτη. Ο μελετητής κ.Παυλάκης κάνει λόγο για 200 εκατομ μ3 νερού που βρίσκονται στα υπεδάφη Βόρεια των Λευκών Ορέων και τα οποία φέτος είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.
  • Ø Αυτονόητο 02 : Ο Νομός Χανίων διαθέτει ρυάκια, χειμάρρους και ποτάμια μέσω των οποίων εκατομμύρια μ3 νερών χύνονται στην θάλασσα.
  • Ø Αυτονόητο 03 : Η μείωση των βροχοπτώσεων και ειδικά των χιονοπτώσεων οδήγησε στην μείωση των διαθεσίμων ποσοτήτων νερών από τις υποδομές (γεωτρήσεις κλπ) που λειτουργούν μέχρι και σήμερα από τους διάφορους φορείς.
  • Ø Αυτονόητο 04 : Από την στιγμή που τα νερά υπάρχουν , είτε υπόγεια , είτε επιφανειακά, για να φτάσουν χωρίς πρόβλημα στις βρύσες των σπιτιών και στις βάνες των χωραφιών, χρειάζονται συγκεκριμένα έργα και υποδομές. Κάποια από αυτά μπορούν να λειτουργήσουν άμεσα (π.χ. γεωτρήσεις που τέθηκαν σε αχρηστία) ή μεσομακροπρόθεσμα (π.χ. φράγμα Βαλσαμιώτη, λιμνοδεξαμενές, παρεμβάσεις συγκράτησης νερών από ποτάμια).
  • Ø Αυτονόητο 05 : Από την στιγμή που στο τέλος του περασμένου Χειμώνα, είχε φανεί ότι επέρχεται το πρόβλημα, θα έπρεπε άμεσα να τεθεί το ζήτημα , έστω της ενεργοποίησης και διάνοιξης γεωτρήσεων και πάντως πριν φτάσουμε στο σημείο (ανέκδοτο για ορισμένους) να ακούν σε όλη την Ελλάδα πως ο πολυδιαφημισμένος για τα νερά του Νομός Χανίων υποφέρει από λειψυδρία !!!!
  • Ø Και για όσους αναρωτιούνται γιατί χρειάστηκε όλη αυτή η ταλαιπωρία, η φασαρία και η αναστάτωση για να φτάσουμε στο τέλος του καλοκαιριού έτσι ώστε να γίνει λόγος για όλα αυτά τα….αυτονόητα, τι να σας πω. Τα συμπεράσματα δικά σας (όπως αναφέρει συχνά τελευταία ένας αυτοδιοικητικός).
  • Ø Και μια που αναφέρθηκα σε αυτοδιοικητικούς δεν μπορώ να μην επισημάνω πως στην σύσκεψη στον ΟΑΔΥΚ για το θέμα των νερών έδωσαν το παρόν : Δύο νυν βουλευτές εκ των οποίων ο ένας υποψήφιος δήμαρχος. Ένας νομάρχης και υποψήφιος δήμαρχος. Επτά νυν δήμαρχοι εκ των οποίων ο ένας υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης, οι δύο υποψήφιοι δήμαρχοι και οι τέσσερεις υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι.

1 σχόλιο: