Αναζήτηση

Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΠΡΕΒΕΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΣΑΜΑΡΙΑΣ : ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ Η ΚΡΗΤΗ



  • Ø Το Κουρταλιώτικο ποτάμι στις εκβολές του, στην Πρέβελη ήταν για το Ρέθυμνο, ότι είναι για την Κρήτη και ειδικά για τα Χανιά, το φαράγγι της Σαμαριάς ή για το Λασίθι το φοινικόδασος στο Βάι.
  • Ø Τρείς περιοχές γνωστές σε όλο τον κόσμο και πολυφωτογραφημένες. Τρείς τόποι που αποτελούσαν την «ναυαρχίδα» της διαφήμισης για το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον της Κρήτης.
  • Ø Είτε μόνο για τους φοίνικες (Βάι). Είτε για τον συνδυασμό φοινίκων και άγριας βλάστησης με το ποτάμι (Πρέβελη). Είτε για την πλούσια βλάστηση από πεύκα και άλλα μοναδικά φυτά, με τους γεωλογικούς σχηματισμούς και το ποτάμι (Σαμαριά).
  • Ø Και τα τρία αυτά υπέροχα μέρη της Κρήτης, κάποιοι φαίνεται πως είτε τα θεωρούσαν απρόσβλητα από οτιδήποτε κακό, είτε αδιαφορούσαν παντελώς γι’ αυτά. Και εάν από τους διάφορους καρεκλοκένταυρους των Αθηνών είναι αναμενόμενη η αδιαφορία, αυτή είναι τελείως ανεπίτρεπτη για τους Κρητικούς.
  • Ø Η Πρέβελη κάηκε. Όσο και αν λέγεται, όσο και αν διαβάζεται, όσο και αν απεικονίζεται σε εικόνες, φαίνεται απίστευτο. Και όμως είναι πέρα για πέρα αληθινό.
  • Ø Η Πρέβελη θα αναγεννηθεί. Και αυτό είναι αλήθεια. Και για να γίνει αυτό δεν χρειάζονται ούτε λόγια, ούτε μεγαλεπήβολα προγράμματα, ούτε τεράστιες παρεμβάσεις, ούτε συσκέψεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα πως «όποιος δεν θέλει να σκεφτεί συσκέπτεται». Αρκεί να γίνει ένα από όλα όσα ειπώθηκαν. Να περιφραχθεί και επειδή οι φράχτες όπως μπαίνουν έτσι βγαίνουν, να περιφρουρηθεί από τα πάντα.
  • Ø Από τα κατσίκια που ηθελημένα ή αθέλητα, θα έλκονται από την φρέσκια βλάστηση που θα ξαναβγεί. Από τους πάσης φύσεως καλοθελητές , επιχειρηματίες ή επιστήμονες που θα θελήσουν να δημιουργήσουν νέες υποδομές ή νέες συνθήκες «πράσινης ανάπτυξης»
  • Ø Ναι. Τολμώ να πω ότι ο μόνος τρόπος για να αναγεννηθεί η Πρέβελη και να γίνει όπως ήταν , είναι να απομονωθεί από στεριά και από θάλασσα. Να απαγορευτεί ολοκληρωτικά η οποιαδήποτε προσέγγιση ανθρώπου και η οποιαδήποτε «υποδομή». Η φύση τότε θα βρει τον δικό της τον δρόμο.
  • Ø Και βέβαια για να γίνει αυτό, δεν αρκεί μια περίφραξη. Χρειάζεται να γίνει αυτό που δεν είχε γίνει έως τώρα. Να υπάρχουν άνθρωποι που θα την προσέχουν. Που θα φροντίζουν να διώχνουν κάθε έναν που θα ήθελε να «εφαρμόσει» οτιδήποτε ανεφάρμοστο σε έναν τόπο λαβωμένο.
  • Ø Ναι. Όλα αυτά έχουν ένα κόστος. Μόνο που το κόστος αυτό θα είναι πολύ, μα πάρα πολύ μικρότερο από το κόστος που θα πληρώσει το Ρέθυμνο, η Κρήτη και σε τελευταία ανάλυση η Ελλάδα για αρκετά χρόνια από την απώλεια ενός από τους τόπους προσέλκυσης Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.
  • Ø Όμως δεν είναι μόνο το «κόστος» που ευθύνεται για τις κρατικές επιπολαιότητες και αμέλειες. Γιατί – για παράδειγμα – ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς, το διάσημο παγκοσμίως φαράγγι, ΔΕΝ κοστίζει στο Ελληνικό δημόσιο.
  • Ø Είναι ο μοναδικός Εθνικός Δρυμός της χώρας που έχει δικά του έσοδα. Και όμως. Οι καρεκλοκένταυροι της Αθήνας επιμένουν να εγκληματούν σε βάρος της Κρήτης και της ίδιας της χώρας. Επιμένουν να θέλουν να διαχειρίζονται αυτοί, από την Αθήνα, από το υπουργείο γεωργίας, αγροτικής ανάπτυξης ή όπως αλλιώς το ονομάσουν, και τα έσοδα και την τύχη του φαραγγιού της Σαμαριάς. Το αποτέλεσμα;
  • Ø Κάθε χρόνο να προσλαμβάνεται με τεράστια καθυστέρηση το αναγκαίο προσωπικό για την λειτουργία του φαραγγιού και ειδικά φέτος με ελαφρά τη καρδία της Κατερίνας της Μπατζελή και του Μιχάλη του Καρχιμάκη, οι προσλήψεις να είναι οι ελάχιστες δυνατές.
  • Ø Ναι , ξέρω τι θα πείτε. Οικονομική κρίση και τα λοιπά κουραφέξαλα. Μα βρει ηλίθιοι, πόσο περισσότερο θα κοστίσει η πρόσληψη του αναγκαίου εποχιακού προσωπικού από την ολοκληρωτική καταστροφή του φαραγγιού της Σαμαριάς; Το μικρό σας μυαλουδάκι έχει σκεφτεί πως από το φαράγγι δεν «ζουν» οι λίγοι φύλακες και εργάτες, αλλά εκατοντάδες εργαζόμενοι σε τουριστικές επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Κρήτη;
  • Ø Από τους ξενοδόχους μέχρι τους ρεσεψιονίστ που «πωλούν» την εκδρομή στο φαράγγι, μέχρι τα τουριστικά γραφεία, τα πούλμαν, τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ, τους ξεναγούς, τα πλοία της ΑΝΕΝΔΥΚ, αλλά μέχρι και ολόκληρο το χωριό της Αγίας Ρουμέλης και εν μέρει και τα Σφακιά ζουν από το φαράγγι της Σαμαριάς.
  • Ø Και μέσω όλων αυτών των φόρων των επιχειρήσεων εισπράττει και τα – όχι ευκαταφρόνητα – έσοδά του και το κράτος. Γιατί λοιπόν επιμένει να «κλέβει» και τα έσοδα από τα εισιτήρια του φαραγγιού της Σαμαριάς; Μήπως για να μπορούν οι διάφοροι Χατζηδάκηδες και Μπαντζελήδες να κάνουν περιβαλλοντικά ρουσφέτια στις εκλογικές τους περιφέρειες;
  • Ø Πότε επιτέλους θα καταλάβουμε πως η Σαμαριά, το Βάι, η Πρέβελη, ο Μπάλος, το Ελαφονήσι, δεν ανήκουν σε κανέναν υπουργό, σε κανέναν περιφερειάρχη, σε κανέναν δήμαρχο. Ανήκουν στην Κρήτη και οι ίδιοι οι Κρητικοί πρέπει να αναλάβουν την ολοκληρωτική τους διαχείριση. Ο «Καλλικράτης» μέσα σε όλα του τα κακά ίσως να έχει και ένα καλό. Να αποτελέσει την ευκαιρία για πραγματική αποκέντρωση από το Αθηναϊκό κράτος. Αρκεί να αρπάξουν οι Κρητικοί αυτή την ευκαιρία και να μην «χαθούν» στις κομματικές επιταγές. Να «μένουν» στην Κρήτη τα έσοδα από το φαράγγι και υπάρξουν πόροι από την «εκμετάλλευση» και άλλων τόπων που να «επιστρέφουν» στους ίδιους.
  • Ø Σε διαφορετική περίπτωση θα είμαστε εμείς οι ίδιοι υπεύθυνοι εάν και η Σαμαριά , όπως και τα άλλα Χανιώτικα φαράγγια θα έχουν την τύχη της Πρέβελης. Όπως εγκληματικά υπεύθυνος ήταν και εκείνος που χθες το απόγευμα έκαιγε κλαδιά στην περιοχή μεταξύ Καθιανών και Αγ.Τριάδας στο Ακρωτήρι. Η φωτιά σβήστηκε αλλά επειδή φαίνεται πως κάποιοι εξακολουθούν να αδιαφορούν, ίσως το μόνο που μένει είναι να εφαρμοστεί ο Νόμος που απαγορεύει το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο. Γιατί εάν χθες η ηλιθιότητα του συγκεκριμένου οδηγούσε σε μεγάλη πυρκαγιά ποιος θα την πλήρωνε;

1 σχόλιο: