Αναζήτηση

Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ : ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΕΙΣ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΤΟΥ….ΠΑΝΙΚΟΥ

  • Ø Από τις αρχές του περασμένου Μαΐου ξεκίνησαν τα δημοσιεύματα και τα ρεπορτάζ για την επικείμενη λειψυδρία στα Χανιά. Αρχικά με την μορφή προειδοποιήσεων πως αναμένεται ένα ιδιαίτερα δύσκολο καλοκαίρι. Στην συνέχεια με την μορφή εκκλήσεων στους πολίτες να κάνουν οικονομία.
  • Ø Δυστυχώς το χειρότερο που περίμεναν όλοι οι αρμόδιοι και που το τοποθετούσαν εντός του Αυγούστου έφθασε. Μπορεί να ακούγεται απίστευτο και όμως είναι πέρα για πέρα αληθινό.
  • Ø Τα Χανιά που επί χρόνια θεωρούντο ως η προνομιούχα περιοχή στην Κρήτη από άποψη επάρκειας νερών, έφτασαν στο σημείο να έχουν έρθει πρόσωπο με πρόσωπο αντιμέτωπα με τον εφιάλτη της λειψυδρίας. Οι επιπτώσεις είναι , πραγματικά, πρωτόγνωρες για τα Χανιά.
  • Ø Οι ελαιοπαραγωγοί - που στις αρχές της φετινής χρονιάς και μετά από την περσινή κακή χρονιά - είδαν τα ελαιόδεντρα τα έχουν πολύ μεγάλη βεντέμα είχαν ελπίδες πως η χαμηλή τιμή στο ελαιόλαδο θα αντισταθμιστεί από την μεγάλη παραγωγή και θα εξασφαλίσουν κάποιο εισόδημα. Όμως η λειψυδρία και το κιτρίνισμα των ελαιώνων έχει αρχίσει να μετατρέπει τις ελπίδες σε εφιάλτη.
  • Ø Οι παραγωγοί κηπευτικών, τουλάχιστον όσοι τόλμησαν να φυτέψουν, τα είδαν να ξεραίνονται καθώς στις περισσότερες περιοχές ήταν αδύνατον να εξασφαλιστεί το επαρκές, μέρα παρά μέρα πότισμά τους.
  • Ø Οι κτηνοτρόφοι μεταφέρουν νερό με βυτία για να ποτίσουν τα ζώα που κινδυνεύουν να ψοφήσουν από την έλλειψη νερού.
  • Ø Οι κάτοικοι στις πόλεις ήρθαν αρχικά αντιμέτωποι με την χαμηλή πίεση του νερού που έτρεχε από τις βρύσες και στην συνέχεια με το στέρεμα των βρυσών καθώς οι δεξαμενές άδειαζαν αφού η κατανάλωση ήταν πολύ μεγαλύτερη από την προσφορά.
  • Ø Ο δήμος Χανίων ζητά ολοένα και περισσότερες ποσότητες νερού από τον ΟΑΔΥΚ καθώς τα νερά που αντλεί η ΔΕΥΑΧ από την Αγυιά δεν επαρκούν για να καλυφθεί η ζήτηση. Ο ΟΑΔΥΚ ανακοινώνει συνεχώς νέες περικοπές στην παροχή νερών για άρδευση και αντιμετωπίζει το άμεσο δίλλημα πως εάν δώσει το νερό που ζητά η πόλη των Χανίων θα πρέπει να το κόψει από άλλες περιοχές (περιαστικοί δήμοι, Βόρειος άξονας) που επίσης παίρνουν νερό και για ύδρευση από τον ΟΑΔΥΚ.
  • Ø Και δεν ακούγεται λογική η απαίτηση να κοπεί το νερό της ύδρευσης ή της άρδευσης από άλλες περιοχές για να εξυπηρετηθεί η πόλη των Χανίων. Ακόμη και να αδιαφορήσει κάποιος για το θέμα της ενδεχόμενης καταστροφής των αγροτών και να υπολογίσει μόνο την εξυπηρέτηση των τουριστών, το δεδομένο είναι πως η συντριπτική πλειοψηφία των τουριστών διαμένει σε ξενοδοχεία που βρίσκονται σε περιοχές οι οποίες υδρεύονται και από τους αγωγούς του ΟΑΔΥΚ (π.χ. η περιοχή από Αγ.Αποστόλους μέχρι τον Πλατανιά και το Κολυμπάρι).
  • Ø Η κατάσταση μοιάζει δραματική και όντως είναι , εάν συνυπολογιστεί πως ουδείς μπορεί να αποκλείσει πως το οψιμοκαλόκαιρο θα διατηρηθεί και τον επερχόμενο Χειμώνα, οπότε όχι μόνο θα πούμε το νερό νεράκι, αλλά θα μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή και την χαριστική βολή στην αγροτική οικονομία του τόπου.
  • Ø Το ερώτημα που πρέπει πλέον να απασχολήσει τους πάντες, και όταν λέω πάντες, δεν εννοώ μόνο τους πάσης φύσεως αρμόδιους, αλλά και τον κάθε έναν πολίτη και επιχειρηματία αυτού του τόπου, δεν είναι ποιος φταίει, αλλά τι μπορεί να γίνει.
  • Ø Στις 17 Ιουνίου, σε αυτήν εδώ την στήλη έγραφα : « Τα τελευταία 15 τουλάχιστον χρόνια ακούω διαρκώς τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, σε κάθε του δημόσια εμφάνιση στα Χανιά και όχι μόνο, να κάνει λόγο στην αναγκαιότητα της δημιουργίας έργων υποδομής για τους υδατικούς πόρους και ειδικά στην αναγκαιότητα κατασκευής φραγμάτων και λιμνοδεξαμενών. Δυστυχώς όπως τον άκουγα εγώ , έτσι τον άκουγαν και οι αρμόδιοι των εκάστοτε κυβερνήσεων , μόνο που τελικά εκείνοι που έπρεπε να πάρουν πρωτοβουλίες και αποφάσεις ακολουθούσαν την τακτική του «δεν βαριέσαι». Έτσι μας άφησαν στο έλεος της βροχής και του χιονιά και το αποτέλεσμα το βλέπουμε σήμερα. Η σταδιακή μείωση βροχοπτώσεων, η μικρή παραμονή χιονιών στα Λευκά Όρη και η παντελής έλλειψη μυαλού στους κυβερνώντες έφεραν τα αποτελέσματά τους. Τα Χανιά, ο Νομός με τις μεγαλύτερες ποσότητες νερών στην Κρήτη, να αντιμετωπίζει πρόβλημα λειψυδρίας. Σκεφτείτε μόνο τι θα γινόταν εάν ήταν έτοιμα τα φράγματα Βαλσαμιώτη και Σεμπρωνιώτη που συζητούνται επί μια δεκαετία τουλάχιστον.»
  • Ø Νομίζω ότι ακόμη προλαβαίνουμε. Ο άμεσος καθαρισμός-ξεμπάζωμα της λίμνης της Αγυιάς από τα φερτά υλικά που έχουν μειώσει την χωρητικότητά της (έστω και αν χρειαστεί να «θυσιαστούν» για λίγο κάποιες «φωλιές»). Η άμεση κατασκευή μικρών πρόχειρων φραγμάτων σε ποτάμια (έστω και αν κακοφανεί σε κάποιους που θέλουν να βλέπουν πράσινες όχθες και ξεραμένα χωράφια). Η επιτάχυνση της ολοκλήρωσης του φράγματος Βαλσαμιώτη και το – επιτέλους – ξεκίνημα του φράγματος Σεμπρωνιώτη. Η δραστική περικοπή της σπατάλης είτε για τα γυαλιστερά αυτοκίνητα, είτε για τα συνεχή ντουζ που «δροσίζουν». Και οτιδήποτε άλλο έχουν προτείνει οι ειδικοί πρέπει άμεσα να εφαρμοστεί.
  • Ø Χρόνος για λόγια και συσκέψεις στις οποίες τρώνε τον χρόνο μας εκείνοι που δεν θέλουν να σκεφτούν δεν υπάρχει. Είτε θα ληφθούν αποφάσεις για έργα με κάθε κόστος και τίμημα, αγνοώντας ακόμη και για τις κραυγές των πάσης φύσεως οικολογούντων, είτε θα είμαστε άξιοι της τύχης μας και δεν θα έχουμε δικαίωμα να κατηγορήσουμε κανέναν άλλον εκτός από τον εαυτό μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου