Αναζήτηση

Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

ΛΕΜΟΝΑΚΙ ΜΥΡΩΔΑΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΚΑΙ ΣΤΟ…ΠΙΑΤΟ

  • Ø Η είδηση όπως γράφτηκε πριν από λίγες ημέρες : «Την είσοδο στη χώρα σε 80 τόνους λεμόνια, προέλευσης Αργεντινής απαγόρευσαν οι γεωπόνοι της διεύθυνσης Γεωργίας της νομαρχίας Πειραιά, μετά από έλεγχο στο Ε' τελωνείο. Το προϊόν κρίθηκε ακατάλληλο για κατανάλωση, σύμφωνα με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία, καθώς βρέθηκε με καρπούς ποιοτικά υποβαθμισμένους (μαλακοί και μουχλιασμένοι). Ανάλογης ποσότητας φορτίο, από την ίδια χώρα προέλευσης, είχε εντοπιστεί στο Ε' τελωνείο του Πειραιά, πριν από περίπου μια εβδομάδα. Η συγκεκριμένη απόρριψη εισαγωγής ακατάλληλου για κατανάλωση φορτίου είναι 6η, από τις αρχές του έτους. Το σύνολο των απορριφθέντων ποσοτήτων ανέρχεται σε 275,8 τόνους. Για την υπόθεση, η νομαρχία Πειραιά ενημέρωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Πειραιά.»
  • Ø Δηλαδή, εάν κατάλαβα καλά, από την αρχή του χρόνου κατασχέθηκαν 276 τόνοι !!! λεμόνια από την Αργεντινή !!!. Και φανταστείτε πόσα ήταν αυτά που εισήχθησαν. Είτε από την Αργεντινή, είτε από την Χιλή, είτε από την Τουρκία, την Ιταλία και δεν ξέρω γω από πού.
  • Ø Και μετά καθόμαστε και συζητάμε για το πώς θα ξεπεράσει η χώρα τα οικονομικά προβλήματα και την κρίση. Δεν πάμε καλύτερα να βρούμε καμιά λεμονιά και να κρεμαστούμε από τα κλαδιά της !!.
  • Ø Είναι δυνατόν τα Ελληνικά λεμόνια να είναι δυσεύρετα και την ίδια ώρα η αγορά να κατακλύζεται από λεμόνια της…Νότιας Αμερικής ; Είναι δυνατόν να φωνάζουμε διαρκώς για τα εσπεριδοειδή των Χανίων που δεν πουλιούνται, να αφήνονται οι πορτοκαλεώνες στο έλεος του Θεού και την ίδια ώρα στα Χανιά να αγοράζουμε λεμόνια Χιλής ή Ιταλίας;
  • Ø Μήπως εκείνη η πρόταση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων για χρηματοδότηση της αναδιάρθρωσης των πορτοκαλεώνων για να αντικατασταθούν με λεμονιές, αβοκάντο και άλλα υποτροπικά, πρέπει να ανασυρθεί από κάποιο συρτάρι και να ασχοληθεί μαζί της και εκείνη η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ; (Αλήθεια, τι έχει απογίνει με αυτά τα παιδιά; Εκτός από το «καυτό» θέμα του αγροτικού Αυγούστου, φαίνεται πως όλα τα υπόλοιπα πάνε πρίμα στον αγροτικό τομέα).
  • Ø Στα Χανιά έχουμε σοβαρότατα και με διεθνή αναγνώριση επιστημονικά ιδρύματα , όπως το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών, το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων και το Πολυτεχνείο Κρήτης. Μήπως συνεργαζόμενα και τα τρία αυτά ιδρύματα, το καθένα στον τομέα του, μπορέσουν να συντάξουν μια μελέτη που θα αποδεικνύει ότι η χρηματοδότηση των αγροτών για να αντικαταστήσουν τις πορτοκαλιές από λεμονιές κλπ, όχι μόνο θα στοιχίσει λιγότερο από τις σημερινές εισαγωγές λεμονιών, αλλά επιπλέον θα φέρει και έσοδα τόσο στους αγρότες όσο και σε αυτή την χώρα στην πλάτη της οποίας πειραματίζονται οι σημερινοί «σωτήρες» μας;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου