Αναζήτηση

Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Η ΓΑΥΔΟΣ ΜΕΝΕΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΗ ΛΟΓΩ ΚΡΑΤΙΚΗΣ…ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑΣ Η ΕΥΡΩΠΗ ΖΗΤΑ ΑΣΦΑΛΗ ΠΛΟΙΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ….ΛΙΜΑΝΙΑ

  • Ø «Λαυράκι» έβγαλε η απάντηση που έδωσε η υπουργός η Λούκα η Κατσέλη στον Σήφη τον Βαλυράκη για το θέμα του νέου πλοίου που αγόρασε η ΑΝΕΝΔΥΚ και για την κατάσταση των λιμανιών στα Νότια του Νομού Χανίων.
  • Ø Κάποιοι επέρριψαν ευθύνες και στην ΑΝΕΝΔΥΚ γιατί δεν ήταν προετοιμασμένη για την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής οδηγίας για την ασφαλή ναυσιπλοΐα. Όμως, αποδεικνύεται ότι οι ευθύνες ανήκουν αποκλειστικά και διαχρονικά στο Ελληνικό κράτος. Και για να γίνω πιο σαφής.
  • Ø Η Ευρωπαϊκής Ένωση εξέδωσε οδηγία σύμφωνα με την οποία τα ανοιχτού τύπου Ferry boats απαγορεύεται να μεταφέρουν επιβάτες σε απόσταση άνω των 19 μιλίων από την ακτή παρά μόνο τους οδηγούς των οχημάτων. Τα ανοιχτού τύπου ferry boats μπορούν να μεταφέρουν επιβάτες σε απόσταση έως 19 μίλια μόνο εάν είναι δυπίθμενα, ενώ εάν είναι μονοπύθμενα (όμως τα πλοία της ΑΝΕΝΔΥΚ) μπορούν να μεταφέρουν επιβάτες σε απόσταση έως πέντε μιλίων.
  • Ø Η ΑΝΕΝΔΥΚ λοιπόν, η οποία σημειωτέον είναι μια Σφακιανή εταιρεία η οποία εξυπηρετεί και έχει στηρίξει όσο κανείς άλλος την ανάπτυξη στα Νότια του Νομού Χανίων εδώ και 20 χρόνια, γνωρίζοντας τα παραπάνω , έδωσε 3.000.000 ευρώ και αγόρασε ένα κλειστού τύπου ferry boat από την Ιαπωνία, το New Hiyama το οποίο βάφτισε Σφακιά 1, προκειμένου αφενός να εξυπηρετεί την Γαύδο και αφετέρου έχοντας αναπτυξιακές προοπτικές και στην ακτοπλοϊκή σύνδεση των Σφακίων με την Αφρική !!!!.
  • Ø Και μπορεί το συγκεκριμένο πλοίο να μην είναι δυνατόν να είναι έτοιμο για να δρομολογηθεί το φετινό καλοκαίρι. Και μπορεί από την 1η Ιουλίου να έχει προκύψει το πρόβλημα της απομόνωσης της Γαύδου λόγω της υποχρεωτικής εφαρμογής της Ευρωπαϊκής οδηγίας, αλλά το ερώτημα είναι : Τι έκανε το αναθεματισμένο Ελληνικό κράτος τόσα χρόνια πριν εφαρμοστεί η οδηγία για να υπάρχουν τα κατάλληλα λιμάνια που να μπορούν να δεχθούν τα μεγάλα και ασφαλή πλοία που απαιτεί η Ευρωπαϊκής οδηγία;
  • Ø Και για να κατανοήσετε περί τίνος ομιλώ, ορίστε τα στοιχεία του νέου πλοίου της ΑΝΕΝΔΥΚ : Μήκος 95,7 μέτρα. Πλάτος 15 μέτρα. Βύθισμα 5,4 μέτρα.
  • Ø Και ορίστε τα στοιχεία των λιμανιών στα Νότια του Ν.Χανίων όπως τα δίνει στην επίσημη απάντησή της η κα Κατσέλη : Σούγια-Αγ.Ρουμέλη-Παλαιόχωρα-Λουτρό-Γαύδος: Βάθος 4 – 4,5 μέτρα. Σφακιά : Βάθος 5 μέτρα χωρίς δυνατότητα ελιγμών για πλοίο μήκους άνω των 76 μέτρων.
  • Ø Δηλαδή μια εταιρεία , όπως η ΑΝΕΝΔΥΚ, αποφασίζει να επενδύσει για την αγορά ενός πλοίου, σύμφωνα με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης , αλλά το ερώτημα είναι. Η Ευρωπαϊκή Ένωση , πριν εκδώσει την οδηγία που απαιτεί μεγαλύτερα πλοία, ρώτησε το Ελληνικό κράτος εάν έχει φροντίσει να υπάρχουν κατάλληλα λιμάνια για αυτά τα πλοία; Ή για να το θέσω διαφορετικά, γιατί τόσα χρόνια και πριν εφαρμοστεί υποχρεωτικά η οδηγία, το Ελληνικό κράτος δεν έκανε απολύτως τίποτε ώστε να υπάρχουν τα κατάλληλα λιμάνια για τα πλοία που απαιτεί η Ευρωπαϊκής Ένωση ;
  • Ø Και τώρα η κα Κατσέλη λέει πως στην καλύτερη των περιπτώσεων για να γίνουν τα αναγκαία έργα στα λιμάνια στα Νότια του Νομού Χανίων απαιτούνται τουλάχιστον τρία χρόνια !!! Και εφόσον βέβαια βρεθούν χρήματα για τις μελέτες και για τα έργα. Και μέχρι τότε τι γίνεται ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου