Αναζήτηση

Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

ΧΩΡΙΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΑ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ ; «ΕΓΚΛΗΜΑ» ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

  • Ø Εάν επιβεβαιωθούν οι φήμες που θέλουν φέτος να έρχεται στην Κρήτη – έστω και με μεγάλη καθυστέρηση – ένα και μόνο ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο το οποίο μάλιστα θα εγκατασταθεί στον πεδινό Νομό Ηρακλείου, τότε μιλάμε για το μεγαλύτερο «έγκλημα» που έχει γίνει σε βάρος του Νομού Χανίων αλλά και της Δυτικής Κρήτης γενικότερα.
  • Ø Η αξία της δράσης των ελικοπτέρων ειδικά στην Κρήτη είναι αδιαμφισβήτητη και έχει αποδειχθεί στην πράξη πως στις ημιορεινές και ορεινές περιοχές, με τις μεγάλες δυσκολίες πρόσβασης , μόνο το πυροσβεστικό ελικόπτερο μπορεί να κάνει αποτελεσματική δουλειά.
  • Ø Και αυτό αφενός γιατί οι επίγειες δυνάμεις δυσκολεύονται να προσεγγίσουν ακριβώς στην εστία της πυρκαγιάς , ενώ τα πυροσβεστικά αεροπλάνα δυσκολεύονται να επέμβουν όταν φυσούν πολύ ισχυροί άνεμοι, δηλαδή ακριβώς τότε που φουντώνει η φωτιά και υπάρχει ο μεγαλύτερος κίνδυνος.
  • Ø Έτσι η παρουσία δύο πυροσβεστικών ελικοπτέρων είναι όχι απλά αναγκαία, αλλά υπόθεση ζωής, ειδικά εάν συνυπολογιστεί πως ανάμεσα στις δασικές εκτάσεις υπάρχουν εκτεταμένες ελαιοκαλλιέργειες και οικισμοί.
  • Ø Και όμως όλα αυτά φαίνεται πως αποτελούν ψιλά γράμματα για τους ανεγκέφαλους που διανοήθηκαν όχι μόνο να κάνουν οικονομία μειώνοντας τις δυνάμεις πυρόσβεσης, αλλά επιπλέον και το ένα μικρό ελικόπτερο να το στείλουν στο Ηράκλειο, όπου δεν υπάρχουν οι εδαφικές δυσκολίες που υπάρχουν σε Χανιά και Ρέθυμνο λόγω των βουνών.
  • Ø Και το ερώτημα που τίθεται από τώρα στον υπουργό ΠΡΟ-ΠΟ , τον Μιχάλη τον Χρυσοχοίδη είναι : Πόσα είναι τα χρήματα που θα εξοικονομήσετε από αυτή την απερίγραπτη πρόθεσή σας και πόσο θα είναι το κόστος από τις πυρκαγιές και τις καταστροφικές επιπτώσεις που θα έχουν στο περιβάλλον, στις αγροτικές καλλιέργειες, στην κινητοποίηση των πυροσβεστικών αεροπλάνων (καύσιμα από Ελευσίνα για Κρήτη) , στην κινητοποίηση των επίγειων δυνάμεων, στον τουρισμό από την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος; (Αν και το φοβάμαι αποφεύγω να αναφερθώ σε χειρότερα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου