Αναζήτηση

Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Η ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ ΚΑΙ Η ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΤΩΝ «ΔΙΚΩΝ ΜΑΣ ΝΕΡΩΝ»

  • Ø Ιδιαίτερα διαφωτιστική ήταν η σύσκεψη στον Οργανισμό Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης προκειμένου – με απλά και σταράτα λόγια – να πειστούν κάποιοι από τον δήμο Αρμένων και ειδικά από τον Στύλο Αποκορώνου, ότι μπροστά στο να μην έχουν νερό οι βρύσες, τα «παιχνίδια» με το θέμα του ποταμού Κοιλιάρη, τελείωσαν.
  • Ø Δεδομένο 1 : Ο Νομός Χανίων, ο πλέον ευνοημένος από την φύση Νομός της Κρήτης από άποψη υδατικών πόρων, το φετινό καλοκαίρι βρίσκεται αντιμέτωπος – για πρώτη φορά σε τόσο μεγάλη έκταση – με την λειψυδρία.
  • Ø Οι λόγοι, κατά την ταπεινή μου άποψη είναι πολλοί με κυρίαρχο το σημαντικό έργο που έχει κάνει ο ΟΑΔΥΚ για την επέκταση των δικτύων άρδευσης πρωτίστως. Και αυτό γιατί ενώ τα δίκτυα επεκτάθηκαν και αρδεύονται ολοένα και περισσότερες περιοχές , κάτι που είναι θετικό για την αγροτική παραγωγή, όμως δεν εξασφαλίστηκαν παράλληλα και οι απαιτούμενες ποσότητες νερών, στην περίπτωση που «κάτσει μια στραβή».
  • Ø Έτσι , όσο οι Χειμώνες ήταν βροχεροί και τα χιόνια στα Λευκά Όρη άφθονα δεν υπήρχε πρόβλημα. Και οι αγρότες δημιουργούσαν «κολύμπες» στα χωράφια τους και αρκετοί ξενοδόχοι εκμεταλλεύοντο το φθηνό νερό άρδευσης για να «μειώνουν» το κόστος της επιχείρησής τους.
  • Ø Όμως οι μειώσεις των βροχοπτώσεων και τα λίγα χιόνια των τελευταίων ετών και ειδικά στον φετινό «ζεστό» Χειμώνα, απόδειξαν πως ο «βασιλιάς είναι γυμνός». Δηλαδή πως δεν υπάρχουν τα αναγκαία έργα που θα μπορούν να υποστηρίξουν το τεράστιο δίκτυο των αγωγών του ΟΑΔΥΚ, τόσο για την άρδευση, όσο και για την ύδρευση των περιαστικών της πόλης των Χανίων στις οποίες σημειώνεται και πληθυσμιακή έκρηξη.
  • Ø Και μέχρι να ξεκινήσει να λειτουργεί το φράγμα Βαλσαμιώτη (2011-2012), το φετινό Καλοκαίρι ήρθαμε αντιμέτωποι με το ερώτημα τι κάνουμε και με άμεσο στόχο να αντληθούν νερά από όσο περισσότερες «πηγές» είναι δυνατόν προκειμένου να ενισχυθεί το ενιαίο δίκτυο του Οργανισμού.
  • Ø Μια από αυτές τις πηγές είναι και στην περιοχή του Στύλου και τον ποταμό Κοιλιάρη, όπου ο ΟΑΔΥΚ προσπαθεί να κατασκευάσει και να λειτουργήσει από την δεκαετία του 1970 ένα αντλιοστάσιο , χωρίς όμως να τα έχει καταφέρει λόγω τοπικών αντιδράσεων.
  • Ø Και τι δεν ακούσαμε από τους αντιδρώντες. Ότι οι μετρήσεις – με όργανα – που κάνει ο ΟΑΔΥΚ για τα νερά του ποταμού Κοιλιάρη δεν είναι ακριβείς και ότι – σύμφωνα με τους ίδιους – δεν υπάρχουν νερά στον ποταμό !!! Βέβαια την ίδια ώρα έκαναν λόγο για ένα καταπληκτικό ποτάμι εφάμιλλο του φαραγγιού της Σαμαριάς (!!!) και για βλάβες στα δίκτυα του ΟΑΔΥΚ από όπου χάνονται χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού. Τώρα το πώς οι δικές τους μετρήσεις με το μάτι είναι πιο ακριβείς από εκείνες των ειδικών οργάνων, αυτό είναι «αλλουνού παπά ευαγγέλιο».
  • Ø Όπως επίσης είναι «αλλουνού παπά ευαγγέλιο» το πώς δεν υπάρχει νερό για να αντλήσει ο ΟΑΔΥΚ για το ενιαίο δίκτυο, όμως υπάρχει άφθονο νερό για να αντλούν δεκάδες ή πάρα πολλοί , όπως είπαν, αγρότες της περιοχής, ατομικά ο καθένας από το ποτάμι, με μικρές αντλίες, χωρίς κανέναν έλεγχο προκειμένου να ποτίζουν τις περιουσίες τους.
  • Ø Προέτασσαν την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος στον Κοιλιάρη και καλά έκαναν. Άλλωστε το προβλέπει και ο Νόμος που ορίζει πως το 1/3 της ποσότητας των νερών του ποταμού υποχρεωτικά πρέπει να παραμένει μέσα στο ποτάμι. Και το ερώτημα είναι. Ο ΟΑΔΥΚ ελέγχεται και μετρά. Οι δεκάδες που αντλούν ανεξέλεγκτα ελέγχονται ή μετρώνται από κάποιον το πόσο αντλούν και τι μένει;
  • Ø Παρά του ότι ο Θανάσης ο Καρούντζος τόνισε με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο πως το νερό δεν είναι ιδιοκτησία κανενός αλλά αποτελεί δημόσιο αγαθό, κάποιοι συνεχίζουν το βιολί του «δικού μας νερού που δεν είμαστε αντίθετοι να το δώσουμε και σε τρίτους» με προϋποθέσεις.
  • Ø Και ευθέως τους θέτω το ερώτημα. Τι θα έλεγαν εάν ο δήμος Ελ.Βενιζέλου (λόγω Ξυλοκαμάρας) έλεγε πως θέτω προϋποθέσεις για να πηγαίνει ηλεκτρικό ρεύμα στον Στύλο; Ή τι θα έλεγαν εάν ο δήμος Ακρωτηρίου έλεγε πως θέτει προϋποθέσεις για να χρησιμοποιούν το αεροδρόμιο οι κάτοικοι του Στύλου και να τροφοδοτούνται με καύσιμα τα βενζινάδικα της περιοχής του Αποκόρωνα;
  • Ø Είναι τουλάχιστον γελοίο, το 2010 και στα πρόθυρα του «Καλλικράτη» , να μην έχουν καταλάβει κάποιοι πως – καλώς ή κακώς – οι μικρές αυτοσυντηρούμενες κοινωνίες έχουν «πεθάνει». Πως όλοι ζούμε στον ίδιο τόπο και υπάρχει μια σχέση αλληλοεξάρτησης. Πως – για παράδειγμα - ο Αποκόρωνας για να έχει την τουριστική ανάπτυξη που θέλει χρειάζεται το αεροδρόμιο και τις δεξαμενές καυσίμων του Ακρωτηρίου και το εργοστάσιο της ΔΕΗ των Μουρνιών ενώ με την σειρά του το Ακρωτήρι χρειάζεται το νερό του Στύλου.
  • Ø Από κει και πέρα θεωρώ ότι ο ΟΑΔΥΚ πρέπει να επανεξετάσει το πόσο ανοίγει τις βάνες του όταν δεν έχουν εξασφαλιστεί τα αναγκαία νερά. Με απλά λόγια νομίζω πως η όποια σκέψη για εξοικονόμηση νερού μέσω τιμολογιακής πολιτικής είναι λάθος και άδικη γιατί δικαιώνει εκείνους που λένε «με τον παρά μου….και την κυρά μου», ενώ ένα πρόγραμμα παροχής νερού σε κάθε περιοχή για ορισμένες ημέρες και ώρες και όχι για όλο το 24ωρο καθημερινά, θα είναι η σωστότερη λύση για εξοικονόμηση του νερού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου