Αναζήτηση

Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙ….ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ. ΕΚΘΕΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ


  • Ø Είδηση 1η : «Αντισυνταγματικές έκρινε σειρά διατάξεων του ασφαλιστικού νομοσχεδίου η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Μεταξύ αυτών, η επιβολή του ΛΑΦΚΑ, η ενοποίηση των Ταμείων, ο καθορισμός της βασικής σύνταξης με απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, η αναστολή της σύνταξης σε περίπτωση που ο συνταξιούχος απασχοληθεί, αλλά και η μη κάλυψη από το κράτος των ελλειμμάτων των επικουρικών ταμείων. Ίσως μάλιστα η «λίστα» των διατάξεων που εμφανίζουν προβλήματα συνταγματικότητας αυξηθεί αφού ο έλεγχος του νομοσχεδίου συνεχίζεται την Δευτέρα. Ειδικότερα, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου κατά τη διάσκεψή της την Παρασκευή επεξεργάστηκε για δεύτερη ημέρα το νομοσχέδιο που αφορά «τις βασικές συνταξιοδοτικές διατάξεις» και θα συνεχίσει την επεξεργασία του νομοσχεδίου την ερχόμενη Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010. Η Ολομέλεια έκρινε ότι ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου αντιμετωπίζουν συνταγματικά προβλήματα, ενώ αντίθετα κρίθηκε ομόφωνα συνταγματική η επιβολή ΛΑΦΚΑ στις μεγάλες συντάξεις μέχρι το 2015. Αντισυνταγματικές κρίθηκαν οι διατάξεις εκείνες του νομοσχεδίου που προβλέπουν την ενοποίηση ταμείων, όπως και την ένταξη στο ΙΚΑ των νεοπροσλαμβανομένων στο Δημόσιο μετά την 1.1.2011.»
  • Ø Το να αδιαφορεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τις λαϊκές και κοινωνικές αντιδράσεις, ας πούμε ότι το δεχόμαστε. Το να αδιαφορεί για το εάν θυσιάζει τους Έλληνες από τους παππούδες μέχρι τα εγγόνια στο όνομα της σωτηρίας της ….Ελλάδας, καταδικάζοντάς τους σε διαρκή φτώχεια και μιζέρια, ας το καταπιούμε και αυτό.
  • Ø Αλλά το να έχουν το απύθμενο θράσος να αδιαφορούν παντελώς για τις αποφάσεις θεσμικά βασικών οργάνων του πολιτεύματος και με την απόλυτη ευθύνη του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να προχωρούν στην κατάθεση στην Βουλή ενός νομοσχεδίου που κρίνεται ως αντισυνταγματικό, ε, αυτό όχι μόνο δεν συγχωρείται, αλλά αποτελεί και βασικό λόγο για να πάρουν πόδι.
  • Ø Και βέβαια δεν χρειάζεται να αναφέρω και το άρθρο του Συντάγματος που ορίζει ότι υπέρτατη υποχρέωση του κάθε πολίτη είναι να προασπίζεται το Σύνταγμα της χώρας με κάθε κόστος και θυσία.
  • Ø Είδηση 2η : « “Η αύξηση του ορίου απολύσεων σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο δυναμιτίζει τις ήδη εύθραυστες σχέσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, σε ένα περιβάλλον έντασης, όπως αυτό που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση'' σημειώνει μεταξύ άλλων η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων σε ανακοίνωση με την οποία δημοσιοποιεί τη θέση της για τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά θέματα. Αναφορικά με τις εργασιακές σχέσεις, η ΚΕΕ σημειώνει ότι ''η επιλογή της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές επί των σχετικών θεμάτων με κανονιστική πράξη, δηλαδή με Προεδρικό Διάταγμα (κάτι για το οποίο είχε φυσικά φροντίσει να λάβει σχετική εξουσιοδότηση - αμφίβολης συνταγματικότητας - με το ν. 3845/2010, ο οποίος έτσι φαίνεται να καθίσταται ισότιμος με - αν όχι ανώτερος από - το ελληνικό Σύνταγμα) προκάλεσε δίκαιες κοινωνικές αντιδράσεις που τελικά οδήγησαν στην επιστροφή στον ορθό δρόμο, που είναι αυτός της κοινοβουλευτικής οδού''. Όμως, συμπληρώνει η ΚΕΕ, το περιεχόμενο των προτεινόμενων ρυθμίσεων εξακολουθεί να προβληματίζει:
  • Ø Η δραστική μείωση του απαιτούμενου χρόνου προειδοποίησης των απολύσεων, παρά τις όποιες αλλαγές της τελευταίας στιγμής, συνεπάγεται τη αύξηση της δυνατότητας ευκολότερων απολύσεων με μειωμένες αποζημιώσεις.
  • Ø Η απαξίωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων στις εργασιακές σχέσεις καθίσταται όλο και εντονότερη καθώς τα προβλεπόμενα στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας κατώτατα όρια αμοιβών μπορούν να παραβιάζονται και εναπόκειται στον ΟΑΕΔ να καλύπτει - αλήθεια από ποιους πόρους δεδομένου ότι κατά τα λεγόμενα του αρμόδιου Υπουργού ο ΟΑΕΔ δεν έχει ταμιακή επάρκεια - τις διαφορές.
  • Ø Η ΚΕΕ αναφέρει ότι αυτά είναι ζητήματα που ποτέ δεν έθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όποτε κλήθηκε, η επιχειρηματική κοινότητα καθώς ''η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες διακρίνονται για το μικρομεσαίο μέγεθος τους, έχουν αποδεδειγμένα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για τη διατήρηση της απασχόλησης και των θέσεων εργασίας των εργαζομένων καθώς πολύ συχνά απορροφούν τις συνέπειες των κυβερνητικών επιλογών (π.χ. φορολογικές αυξήσεις) με επίπτωση στις δαπάνες τους, χωρίς να προβαίνουν σε μειώσεις προσωπικού. Άλλωστε ο εργαζόμενος είναι και καταναλωτής, δηλαδή κινητήριος μοχλός της αγοράς και αυτό τον κύκλο αλληλεπιδράσεων η Κυβέρνηση δείχνει να τον αγνοεί παντελώς''.
  • Ø Αναφορικά με την κοινωνική ασφάλιση, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις είναι ακόμη πιο ανατρεπτικές. Η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων και η πλήρης εξομοίωση του ασφαλιστικού καθεστώτος ανδρών - γυναικών, αλλά και εργαζομένων στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα της οικονομίας προκαλεί αντιδράσεις, τόσο σε κοινωνικό όσο και σε θεσμικό επίπεδο.»
  • Ø Μετά από όλα αυτά το να αναφέρω ότι φαντάζει τελείως απίθανη σύμπτωση οι τρομοκράτες να χτυπούν όταν πρέπει να αλλάξει η ατζέντα και σήμερα όλοι να ασχολούμαστε με τη φονική βόμβα (και δυστυχώς τον νεκρό άνθρωπο) όπως και πριν από λίγο καιρό, όλοι ασχολούμασταν με τους τέσσερις δολοφονημένους της Marfin, αντί για το τεράστιο συλλαλητήριο….
  • Ø Σήμερα βγαίνει αντισυνταγματικό κομμάτι του ασφαλιστικού, περνά το εργασιακό με την κυβέρνηση έκθετη και απομονωμένη και από τον λαό και από τους επιχειρηματίες και όμως η ατζέντα έχει αλλάξει και το μυαλό μας πάει αλλού. Πάει σε μυστικές υπηρεσίες, πάει σε ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις, πάει σε διάφορα……

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου