Αναζήτηση

Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2010

ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

  • Ø Λίγες ημέρες πριν την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης με σκοπό να αποφασίσει την τροποποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού για τα Απορρίμματα με βάση την «τεχνοοικονομική μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας δημιουργίας κεντρικής μονάδας επεξεργασίας στερεών αποβλήτων Περιφέρειας Κρήτης» που έχει παραλάβει ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ) «ξύπνησαν» οι οικολογικές οργανώσεις της Κρήτης και εκφράζουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο εργοστασίου καύσης απορριμμάτων για ολόκληρη την Κρήτη. Κάλλιο αργά παρά ποτέ που λέει και η παροιμία. Όμως ίσως σας φανεί χρήσιμο να θυμίσω τι έγραφε μεταξύ άλλων η στήλη στις 20 και 21 Απριλίου 2010.
  • Ø « Φαίνεται πως το «έργο» της Τίνας της Μπιρμπίλη, δεν περιορίζεται στις Ανανεώσιμες Πηγές Εσόδων (ΑΠΕ) . Ήδη , την προηγούμενη εβδομάδα, έγραφα για την «πρόβλεψη» του σχεδίου «Καλλικράτης» να καταργηθούν οι σημερινοί Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων – που προωθούν την ανακύκλωση – ενώ παράλληλα η Τίνα η Μπιρμπίλη, στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, «προέβλεψε» την πριμοδότηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από εργοστάσια καύσης σκουπιδιών.
  • Ø Εάν στα παραπάνω προσθέσετε ότι γνωστός μεγαλοεπιχειρηματίας και μεγαλοεκδότης (ιδιοκτήτης «Εθνικής» εφημερίδας που στήριξε και στηρίζει όσο λίγες το ΠΑΣΟΚ) φέρεται ως μέτοχος στην εταιρεία «Ηλέκτωρ» που κατασκευάζει εργοστάσια καύσης απορριμμάτων για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Ø Εάν προσθέσετε το ότι η εταιρεία αυτή είναι μέλος του ομίλου «ΕΛΛΑΚΤΩΡ» που έχουν συστήσει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ Α.Ε., η ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. κ.α. με δ/ντα σύμβουλο τον Λ. Μπόμπολα και με συμμετοχή σε έργα, όπως η Αττική Οδός, η γέφυρα Ρίου Αντιρρίου, αυτοκινητόδρομοι στην Πελοπόννησο, αιολικά πάρκα 30 MW κ.α.
  • Ø Εάν προσθέσετε πως ήδη στις αρχές Απριλίου η Τίνα η Μπιρμπίλη υποσχέθηκε σε δημάρχους της Ημαθίας πως θα τους «δώσει» 20 εκατομμύρια ευρώ για να κατασκευάσει εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων η εν λόγω εταιρεία.
  • Ø Εάν προσθέσετε πως ήδη η εν λόγω εταιρεία προωθεί την κατασκευή ιδιωτικού εργοστασίου καύσης σκουπιδιών στην Βοιωτία (Θήβα) για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, προκαλώντας τον ξεσηκωμό των κατοίκων της περιοχής.
  • Ø Εάν προσθέσετε πως πριν λίγες ημέρες η κα Μπιρμπίλη υποσχέθηκε την απρόσκοπτη χρηματοδότηση για την διαχείριση των απορριμμάτων, και στον δήμαρχο Ηρακλείου τον Γιάννη τον Κουράκη και στον Ηρακλειώτη υφυπουργό Οικονομίας (και πιθανό Περιφερειάρχη) τον Σταύρο τον Αρναουτάκη με την προϋπόθεση να εξασφαλιστεί ο χώρος του εργοστασίου και να γίνει μελέτη για την ποιότητα και ποσότητα – συνολικά – των απορριμμάτων στην Κρήτη.
  • Ø Εάν προσθέσετε πως ο Γιάννης ο Κουράκης ως πρόεδρος του «Ενιαίου» Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ) έχει ήδη – από το 2006- συνεργαστεί με την «ΗΛΕΚΤΩΡ» για το έργο της επέκτασης των ΧΥΤΑ Λασιθίου και Ηρακλείου με προϋπολογισμό 11,5 εκατομμύρια ευρώ.
  • Ø Και επειδή η υπόθεση έχει πολύ, μα πάρα πολύ «ψωμί», προς το παρόν το μόνο που έχω να πω είναι «τι κάνει νιάου – νιάου στα κεραμίδια» ;
  • Ø Με απλά και σταράτα λόγια. Η εταιρεία «ΗΛΕΚΤΩΡ» (συμφερόντων Λ. Μπόμπολα) αναλαμβάνει (τύπου ΣΔΙΤ) την κατασκευή και λειτουργία εργοστασίου καύσης των σκουπιδιών της Κρήτης (στα όρια Ηρακλείου-Ρεθύμνου) και για τα «μάτια» της Ε.Ε. διατηρούνται οι εγκαταστάσεις ανακύκλωσης της ΔΕΔΙΣΑ στο Ακρωτήρι. ΄΄Ετσι ….απλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου