Αναζήτηση

Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ Η ΨΥΧΡΗ «ΓΛΩΣΣΑ» ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ

  • Ø Μετά από αρκετό χρονικό διάστημα «προτίμησης» σε συγκεκριμένο μέσο ενημέρωσης, αυτή την φορά μια ακόμη δημοσκόπηση του εργαστηρίου χρηματοοικονομικής διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, δόθηκε σε όλα τα μέσα ενημέρωσης και έτσι υπήρξε και ανάλογη – φυσικά - πολύ μεγαλύτερη δημοσιότητα. ( Αυτό προς γνώση για το μέλλον)
  • Ø Μόνο που όπως συμβαίνει σε όλες τις δημοσκοπήσεις , οι τρόποι ανάγνωσης και εξαγωγής συμπερασμάτων είναι ουσιαστικά οι εξής δύο. Πρώτος τρόπος είναι να τονίζεις και να παρουσιάζεις αυτά που θέλεις να φανούν περισσότερο και μετά τα υπόλοιπα, ασχέτως με το τι απάντησε η πλειοψηφία των ερωτηθέντων. Για παράδειγμα αναφέρω τυχαία, το «οι πολίτες δίνουν πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση».
  • Ø Δεύτερος τρόπος είναι να «μιλάς» με την ψυχρή «γλώσσα» των αριθμών. Χωρίς φιοριτούρες, και φιλολογικές εκφράσεις. Εάν λοιπόν διαβάσατε ή ακόμη εάν δεν διαβάσατε τα «συμπεράσματα» της δημοσκόπησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, για την οικονομική κρίση και τα μέτρα της κυβέρνησης, η στήλη σας δίνει την ευκαιρία να διαβάσετε τα περισσότερα από τα αριθμητικά δεδομένα , χωρίς «αναλύσεις συμπερασμάτων».
  • Ø Το 32,3% δεν δίνει κανένα άλλο περιθώριο χρόνου στην κυβέρνηση. Το 26,3% δίνει όλη την τετραετία. Το 21,2% δίνει ένα χρόνο ακόμη. Το 14,5% δίνει δύο χρόνια.
  • Ø Το 47,8% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι υπήρχαν περιθώρια για πιο ήπια μέτρα. Το 45,7% ότι ήταν αναγκαστική επιλογή.
  • Ø Το 66% απαντά όχι στο ερώτημα εάν τα πράγματα θα ήταν καλύτερα για την οικονομία, εάν κέρδιζε στις εκλογές η ΝΔ. Το 18,4% απαντά μάλλον όχι. Το 6,2% μάλλον ναι. Το 3,2% ναι.
  • Ø Το 48,1% θεωρεί ότι για την κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας σήμερα ευθύνονται οι πολιτικές και χειρισμοί των κυβερνήσεων. Το 26,5% το συνολικό και οικονομικό σύστημα. Το 14,3% οι κερδοσκόποι. Το 8,4% οι χειρισμοί της Ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής.
  • Ø Το 34,2% θεωρεί ότι θα χρειαστούν πάνω από 10 χρόνια για να βγούμε από την κρίση. Το 30,3% από πέντε έως 10 χρόνια. Το 16,8% έως πέντε χρόνια. Το 8,8% δύο έως τρία χρόνια.
  • Ø Το 32,6% δηλώνει πως η οικονομική κατάσταση δεν έχει επηρεάσει την εργασία του ή κάποιου πολύ κοντινού του προσώπου. Το 31,5% δηλώνει πως έχει υποχρεωθεί σε αναγκαστική ημιαπασχόληση. Το 25,5% λέει πως υπήρξε απόλυση.
  • Ø Το 53% δηλώνει πως θα χρειαστούν και άλλες περικοπές στο εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων. Το 38,8% θεωρεί πως είναι αρκετές.
  • Ø Το 36,5% απαντά όχι , στην ερώτηση εάν μείωση αποδοχών εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα θα οδηγήσει σε μείωση τιμών. Το 24,3% μάλλον όχι. Το 16,9% μάλλον ναι. Το 13,1% ναι.
  • Ø Νομίζω πως ο καθένας που διαβάζει τους αριθμούς είναι εύκολο να εξάγει τα δικά του συμπεράσματα. Ελπίζω όμως πως και οι υποψήφιοι που θα ζητήσουν την ψήφο μας στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα συμβουλευτούν την έρευνα αυτή, καθώς η οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις των μέτρων της κυβέρνησης στην καθημερινότητα όλων μας, δεν μπορεί να αποκλειστεί από τα κριτήρια της ψήφου.
  • Ø Αυτοδιοίκηση δεν είναι μόνο αποχετεύσεις, ασφαλτοστρώσεις, δενδροφυτεύσεις και η δημοτική γραφειοκρατία. Όπως και τα οικονομικά μέτρα μείωσης των εισοδημάτων μας δεν είναι μόνο οι μισθοί και ο ΦΠΑ.
  • Ø Είναι ο ίδιος αυτός ο «Καλλικράτης» που όπως δηλώνουν οι της κυβέρνησης έχει συνυπολογιστεί στις συμφωνίες τους με την Ευρωπαϊκής Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό ταμείο, περικόπτοντας τα έσοδα των δήμων οι οποίοι θα αναγκαστούν να αυξήσουν τα τέλη και συνολικά το πακέτο θα το πληρώσουμε και πάλι εμείς.
  • Ø Ελπίζω λοιπόν, να μην βρεθεί υποψήφιος δήμαρχος που θα προσπαθήσει να αποφύγει τις συζητήσεις για τις συνολικές επιπτώσεις των οικονομικών μέτρων στην καθημερινότητα όλων των πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου