Αναζήτηση

Τρίτη 18 Μαΐου 2010

ΑΠΟ ΤΟΝ «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ» ΣΤΟΝ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» : ΠΙΣΩ ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΧΑΝΙΑ

  • Ø Από πέρυσι τον Νοέμβριο γράφω ότι η καλύτερη υπηρεσία που θα μπορούσε να προσφέρει αυτή η κυβέρνηση στους πολίτες θα ήταν να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς στην κατάργηση των Νομαρχιών και στην θεσμοθέτηση της αιρετής Περιφερειακής Διοίκησης και να μην αγγίξει τους δήμους.
  • Ø Δυστυχώς, ενώ στα πάντα προχωρά με βήματα χελώνας, σε αυτό ο Γιάννης ο Ραγκούσης, προφανώς για μικροκομματικούς και οικονομικίστικους λόγους (1,8 δις υπολογίζει να οικονομήσει από τις συνενώσεις μόνο που υπολογίζει χωρίς τον ξενοδόχο) προχωρά με μια απίστευτη βιασύνη και προχειρότητα.
  • Ø Πολύ φοβάμαι πως τα αποτελέσματα θα είναι τραγικά για την αυτοδιοίκηση και – ως συνήθως γίνεται – θα τα πληρώσουμε εμείς. Και για να γίνω σαφής. Δεν είμαι αντίθετος με την δημιουργία ισχυρών δήμων που να μπορούν να αναπτύξουν σωστές υπηρεσίες προς όφελος των πολιτών.
  • Ø Όμως θεωρώ ότι αυτοί οι δήμοι δεν μπορούν να δημιουργηθούν απλά και μόνο με την συνένωση των – προβληματικών – δήμων του «Καποδίστρια» και με την θεωρητική μεταφορά σε αυτούς των αρμοδιοτήτων που έχουν οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις.
  • Ø Κατά την ταπεινή μου γνώμη, εάν η κυβέρνηση ενδιαφερόταν – και εάν ενδιαφέρεται – για μια πραγματική μεταρρύθμιση προς όφελος των πολιτών οφείλει άμεσα.
  • Ø Να αποσύρει το τμήμα του νομοσχεδίου που αφορά στις συνενώσεις των δήμων. Να μεταφέρει στις πρωτεύουσες των Νομών τις αρμοδιότητες των Νομαρχιών (άλλωστε και ο “Καλλικράτης” προβλέπει πως αυτές οι αρμοδιότητες θα ασκούνται από τους δήμους-πρωτεύουσες έως ότου αποκτήσουν οι άλλοι δήμοι ανάλογες υποδομές). Να ξεκινήσει άμεσα τον διάλογο σε επιστημονικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο για ριζική επαναδημιουργία νέων μεγάλων και ισχυρών δήμων και με στόχο οι εκλογές του 2014 να γίνουν με τα νέα δεδομένα.
  • Ø Με απλά λόγια το σωστότερο θα ήταν αντί να γίνουν συνενώσεις ατόφιων των δήμων του «Καποδίστρια» να ξεκινήσουν όλα από το μηδέν και με βάση την έως τώρα εμπειρία από το πώς λειτουργούν αυτοί οι δήμοι, να γίνουν επαναχαράξεις και επανατοποθετήσεις χωριών και πόλεων.
  • Ø Δυστυχώς όμως πολύ φοβάμαι πως εκεί που χρειάστηκαν 12-13 χρόνια για να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι Καποδιστριακοί δήμοι, τώρα τους μετατρέπουν σε Καλλικρατειακούς και θα χρειαστούν άλλα τόσα για να μπορέσουν και πάλι να λειτουργήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου