Αναζήτηση

Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ - ΚΑΚΟΚΡΑΤΗΣ» ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ : ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΩΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ

  • Ø « Το μεν πνεύμα πρόθυμον, η δε σαρξ ασθενής» λέει ο σοφός λαός και στην περίπτωση της μεταρρύθμισης στην αυτοδιοίκηση – που άρον άρον – επιχειρεί η κυβέρνηση, αυτή η ρήση ταιριάζει γάντι. Και αναφέρομαι σε μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση και όχι στην ψευδεπίγραφη «διοικητική μεταρρύθμιση» καθώς, όπως είπε και ένας δήμαρχος, στο κεντρικό κράτος και στην κεντρική δημόσια διοίκηση δεν αλλάζει τίποτε. Οι γνωστοί καρεκλοκένταυροι των υπουργείων παραμένουν ως έχουν, όπως και η βασική δομή του Αθηνοκεντρικού κράτους.
  • Ø Με αυτό το δεδομένο θεωρώ ότι η ΚΕΔΚΕ πρέπει εκ προοιμίου να απορρίψει κάθε συζήτηση πάνω στο προσχέδιο του “Καλλικράτη” καθώς στις αποφάσεις των συνεδρίων της αναφερόταν ρητά και κατηγορηματικά πως η όποια μεταρρύθμιση θα πρέπει να αφορά στο σύνολο της δημόσιας διοίκησης και όχι μόνο στην αυτοδιοίκηση.
  • Ø Βέβαια κάποιοι θιασώτες της εφαρμογής – εδώ και τώρα – των κυβερνητικών σχεδίων, θα ισχυριστούν πως μεταφέρονται στους νέους Δήμους πολλές από τις αρμοδιότητες που έχει σήμερα η δημόσια διοίκηση. Και αυτό είναι σωστό καθώς σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου κάθε νέος Δήμος θα ασκεί επιπλέον από τις σημερινές άλλες 220 αρμοδιότητες (!!!). Όμως….πρόκειται , ουσιαστικά, για το σύνολο των αρμοδιοτήτων που ασκούνται σήμερα από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων και συγκεκριμένα από τις Διευθύνσεις Πολεοδομίας, Δημόσιας Υγείας, Κοινωνικής Πρόνοιας, Πολιτισμού Αθλητισμού Εκπαίδευσης, Τουριστικής Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλιείας, Κτηνιατρικής, Εμπορίου, Μεταφορών & Επικοινωνιών.
  • Ø Δηλαδή και με απλά λόγια, στην πράξη, το σχέδιο του υπουργείου ορίζει ότι σε κάθε νέο Δήμο θα πρέπει να δημιουργηθούν υπηρεσίες αντίστοιχες με τις παραπάνω που υπάρχουν σήμερα στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.
  • Ø Και το μέγα ερώτημα είναι πως ; Με τι χρήματα ; Με ποιο προσωπικό; Και επειδή κάποιοι θα πουν ότι θα γίνουν μετατάξεις και αποσπάσεις του υπάρχοντος προσωπικού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, αναρωτιέμαι… Που θα πρωτοπάει το ήδη ελλειμματικό προσωπικό της σημερινής Νομαρχίας ; Όταν είναι ήδη γνωστό πως αρκετές από τις υπάρχουσες Διευθύνσεις λειτουργούν με δυσκολία ή υπολειτουργούν , ειδικά μετά την απόλυση των συμβασιούχων, οι εναπομείναντες μόνιμοι υπάλληλοι ποιανού νέου Δήμου, τις νέες υπηρεσίες θα στελεχώσουν;
  • Ø Υπάρχει αιθεροβάμονας που μπορεί να ισχυριστεί ότι θα υπάρξουν σημερινοί υπάλληλοι των υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων που θα ζητήσουν να μεταταγούν στον νέο Δήμο Σφακίων ή στον νέο Δήμο Σελίνου; Ή μήπως όλοι θα ζητήσουν να μεταφερθούν σε υπηρεσίες του νέου Δήμου Χανίων ή της διοίκησης του Περιφερειακού Διαμερίσματος Χανίων, δηλαδή της νέας Περιφέρειας;
  • Ø «Μα θα γίνουν προσλήψεις να βρουν και οι νέοι άνεργοι δουλειά», θα πουν οι θιασώτες της «Καλλικρατίασης». Βρε αθεόφοβοι, για ποιες προσλήψεις έχετε το θράσος να μιλάτε, όταν ήδη η κυβέρνηση, παρεμβαίνοντας κατά πρωτοφανή και τελείως απαράδεκτο τρόπο απαγορεύει στους δήμους να προσλάβουν προσωπικό καθαριότητας. Δηλαδή προσωπικό που δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά όλους εμάς μέσω των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας;
  • Ø Και επειδή οι «σοφοί καρεκλοκένταυροι» που επεξεργάστηκαν το προσχέδιο του Ραγκούση, τα γνωρίζουν όλα αυτά , προέβλεψαν και την αποκαλυπτική πρόταση – «λύση» στο πρόβλημα. «Σε περίπτωση (σ.σ. εδώ γελούν) κατά την οποία σε δήμους, του ίδιου νομού, δεν υφίστανται υπηρεσίες, με επάρκεια υλικοτεχνικής υποδομής και προσωπικού, προς άσκηση των πρόσθετων αρμοδιοτήτων που έχουν απονεμηθεί σε αυτούς, περιλαμβανομένων και των τεχνικών υπηρεσιών, οι σχετικές αρμοδιότητες, ασκούνται, υποχρεωτικώς, από το δήμο της έδρας του νομού ή από άλλο εγγύτερο δήμο, ο οποίος παρέχει δια των αντίστοιχων υπηρεσιών του πλήρη διοικητική υποστήριξη των λοιπών δήμων. Ο εγγύτερος δήμος ορίζεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας, η οποία εκδίδεται μέχρι 31.10.2010. Ο δήμος της έδρας του νομού ασκεί, επίσης, την αρμοδιότητα της έκδοσης οικοδομικών αδειών.»
  • Ø Μάλιστα προβλέπεται και πως «Η άσκηση των αρμοδιοτήτων των προηγούμενων παραγράφων από το δήμο της έδρας του νομού δεν μπορεί να υπερβεί τη διετία από την εγκατάσταση των νέων αιρετών. Εντός του ανωτέρω χρονικού διαστήματος οι λοιποί δήμοι του ίδιου νομού υποχρεούνται να οργανώσουν αντίστοιχες υπηρεσιακές μονάδες».
  • Ø Δηλαδή, ούτε λίγο-ούτε πολύ, εκείνοι που είχαν ως σύνθημα το «πρώτα ο πολίτης» μας λένε πως στην πράξη πρέπει να γίνουν τα εξής : Μέσα στους επόμενους έξη (6) μήνες, (στους οποίους συμπεριλαμβάνονται οι καλοκαιρινές άδειες και η προετοιμασία των εκλογών) και εν μέσω οικονομικής κρίσης, περικοπών και απαγορεύσεων σε προσλήψεις, ο δήμος Χανίων θα πρέπει να ετοιμάσει όλη την αναγκαία υποδομή , έτσι ώστε από την 1η Ιανουαρίου 2011, στον νέο Δήμο Χανίων να μπορούν να λειτουργούν όλες οι υπηρεσίες που θα εξυπηρετούν τις 220 νέες αρμοδιότητες για το σύνολο των πολιτών του Νομού Χανίων (!!!).
  • Ø Και υποτίθεται πως σε δύο χρόνια θα έχουν δημιουργηθεί οι ίδιες υπηρεσίες σε όλους τους νέους Δήμους. Και υποτίθεται πως παράλληλα στο ίδιο χρονικό διάστημα θα πρέπει οι δήμοι να κάνουν μελέτες και να υποβάλλουν προτάσεις και να διεκδικούν έργα από το ΕΣΠΑ. Και υποτίθεται πως μετά το καλοκαίρι έχουμε και προεκλογική περίοδο. Και υποτίθεται πως πρέπει να ετοιμάσουν και τις πολύ δύσκολες καθώς θα – εάν – γίνουν για πρώτη φορά με τα νέα συστήματα, διπλές εκλογές.
  • Ø Και μετά…ξύπνησαν , όσοι θεωρούν ότι σκοπός της κυβέρνησης (και του κόμματος) είναι να υπάρξει μια αυτοδιοίκηση που να εξυπηρετεί τον πολίτη και όχι το πώς θα καταφέρουν να βάψουν «πράσινο» τον χάρτη της χώρας το βράδυ των εκλογών, για να μπορούν να ισχυρίζονται ότι οι Έλληνες είναι μαζοχιστές και γουστάρουν πολύ την κυβέρνηση που τους……χωρίς σάλιο. Και όλα αυτά ασχέτως με το αν θα διαλυθεί η αυτοδιοίκηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου