Αναζήτηση

Τρίτη 6 Απριλίου 2010

ΟΙ «ΑΕΤΟΝΥΧΙΔΕΣ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΕΣΟΔΩΝ» ΕΒΑΛΑΝ ΣΤΟ «ΜΑΤΙ» ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

  • Ø Λίγοι μήνες έχουν περάσει από την προεκλογική ομιλία του Γιώργου του Παπανδρέου στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο και τώρα γίνεται φανερό το τι εννοούσε με την φράση που είχε πει πως «η Κρήτη θα εξάγει την ενέργεια που θα παράγει από τις ανανεώσιμες πηγές».
  • Ø Η επιμονή των δημάρχων των Χανίων να ζητήσουν από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας όλα τα στοιχεία για τις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί από εταιρείες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ΑΠΕ, έβγαλε «λαυράκι». Και μάλιστα ένα «λαυράκι» σκανδαλώδους μεγέθους.
  • Ø Μια (1) και μόνο εταιρεία έχει καταθέσει αιτήσεις – δεσμεύοντας και τις σχετικές εκτάσεις – για την εγκατάσταση 500 (!!!) ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος 1.000 MW (!!!) εκ των οποίων τα 316 MW αφορούν σε ανεμογεννήτριες που θα εγκατασταθούν στα Λευκά Όρη. Δηλαδή κάθε κορφή και ανεμογεννήτρια.
  • Ø Αλλά το πλέον εξωφρενικό είναι πως η εν λόγω εταιρεία έχει το απύθμενο θράσος , αφενός να καταθέτει αιτήσεις για εκτάσεις που είναι δασικές ή αμφισβητούμενες, που ανήκουν σε δήμους ή ακόμη και σε ιδιώτες και αφετέρου να σχεδιάζει το ηλεκτρικό αυτό ρεύμα, να το εξάγει (!!!) μέσω υποβρύχιου καλωδίου στην Αττική και συγκεκριμένα σε σταθμό διασύνδεσης με το σύστημα της ηπειρωτικής Ελλάδας (!!!).
  • Ø Ιδού λοιπόν το όραμα του Γιώργου του Παπανδρέου για την Κρήτη. Η πλήρης καταστροφή του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος που έχει απομείνει (σχετικά αλώβητο), με την εκχώρησή τους σε ιδιώτες αετονύχηδες , οι οποίοι είδαν την εφαρμογή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ως Ανανεώσιμες Πηγές Εσόδων.
  • Ø Και επειδή κάποιοι θα αρχίσουν να κάνουν λόγο για «οπισθοδρομικούς σκοταδιστές» που μπλοκάρουν την «ανάπτυξη» έχοντας ως δεδομένο το ότι η τουριστική ανάπτυξη στις παραλιακές περιοχές έχει κορεστεί μαζί με το μοντέλο των τριών S (SunSea Sex) . Και επειδή πολλοί κάνουν λόγο για εναλλακτικές μορφές τουρισμού, αναρωτιέμαι. Πως μπορεί να συνδυαστεί ο περιπατητικός τουρισμός , ο αγροτουρισμός, η ορειβασία, η απλή εκδρομή στα πανέμορφα Κρητικά βουνά.
  • Ø Με τους τεράστιους δρόμους που θα ανοιχτούν για τα αιολικά εργοστάσια. Με τους πυλώνες μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας. Με τις τεράστιες μεταλλικές ανεμογεννήτριες σε φαλακρές κορυφές βουνών.
  • Ø Και μην μου πει κάποιος ότι τέτοια εργοστάσια (αρνιέμαι να τα αποκαλέσω ως «πάρκα» γιατί στο σχολείο έμαθα ότι πάρκο λέμε κάτι το όμορφο με φυτά κλπ) υπάρχουν και σε πολλές άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, γιατί θεωρώ γελοίο να συγκρίνονται οι μικρές ορεινές εκτάσεις της Κρήτης με τις απέραντες εκτάσεις άλλων χωρών, όπου και εκεί η ανεξέλεγκτη εξάπλωση των ανεμογεννητριών έχει προκαλέσει την αντίδραση των τοπικών κοινωνιών.
  • Ø Όμως οι αποκαλύψεις για την περίεργη αυτή επένδυση εξαγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας από την Κρήτη έχουν και συνέχεια….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου