Αναζήτηση

Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

«ΟΑΔΥΚ» ΚΑΙ «ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΚΡΗΤΗΣ ΑΕ» : ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΣ «ΕΠΕΞΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ»

  • Ø Πολλοί είναι εκείνοι που «σκίζουν τα ιμάτιά τους» αναφορικά με τον ρόλο που θα διαδραματίζει ο ΟΑΔΥΚ και μετά την ίδρυση της νέας αναπτυξιακής εταιρείας του δημοσίου υπό τον τίτλο «Υποδομές Κρήτης ΑΕ». Πολλοί είναι εκείνοι που σπεύδουν να διαβεβαιώσουν πως ο αναπτυξιακός ρόλος του ΟΑΔΥΚ θα ενισχυθεί κλπ κλπ.
  • Ø Βέβαια καλοδεχούμενες οι συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις, αν και υπάρχει και η άλλη άποψη που λέει πως έχουν συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα. Και για να γίνω πιο σαφής.
  • Ø Είναι γνωστό σε όλους πως εκείνο που κάνει ο ΟΑΔΥΚ είναι να εκπονεί μελέτες και να επιβλέπει έργα που του ανατίθενται από άλλους φορείς, πρωτίστως της αυτοδιοίκησης. Επιπλέον έχει και το θέμα της διαχείρισης του υδατικού δυναμικού στην Δυτική Κρήτη.
  • Ø Από την άλλη πλευρά μάθαμε από τον υπουργό Δημήτρη Ρέππα, πως η νέα εταιρεία του δημοσίου «Υποδομές Κρήτης ΑΕ» δημιουργείται, αρχικά για να αναλάβει το θέμα του Βόρειου Οδικού Άξονα, όμως στο καταστατικό της προβλέπεται σαφέστατα ότι θα ασχολείται με την εκπόνηση μελετών και την επίβλεψη έργων για το σύνολο των υποδομών της Κρήτης, δηλαδή και για αυτά που σήμερα ασχολείται ο ΟΑΔΥΚ. Και επιπλέον υπάρχει και η πρόβλεψη πως θα ασχολείται και με τους φυσικούς πόρους, δηλαδή με τα νερά !!!
  • Ø Εάν σε αυτά συνυπολογίσετε : Πως η ουσία της διοικητικής μεταρρύθμισης είναι η ενοποίηση – κατάργηση των οργανισμών και η ύπαρξη ενός κέντρου που θα ασχολείται με θέματα υποδομών του νησιού σε ενιαίο επίπεδο. Πως εδώ και πολύ καιρό κάποιοι κάνουν λόγο για ενιαία διαχείριση των υδατικών πόρων του νησιού. Πως ο ΟΑΔΥΚ συντηρείται από τις επιχορηγήσεις του κράτους και τα έσοδα από μελέτες , επιβλέψεις και προγράμματα. Πως και οι «Υποδομές Κρήτης ΑΕ» θα συντηρούνται από τις ίδιες πηγές.
  • Ø Τότε θεωρώ ότι είναι ηλίου φαεινότερο πως σε ένα , δύο ή τρία χρόνια, θα έρθει η στιγμή κατάργησης του ΟΑΔΥΚ ή – το θεωρώ πιθανότερο – της μετεξέλιξής του σε παράρτημα Δυτικής Κρήτης της «Υποδομές Κρήτης ΑΕ».
  • Ø Και εδώ έρχομαι να συμφωνήσω απόλυτα με τις επιφυλάξεις του Ευτύχη του Δαμιανάκη , ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για υπερσυγκέντρωση όλων των κέντρων λήψης αποφάσεων για την Κρήτη, στο…Ηράκλειο. Και απορώ. Γιατί κάποιοι εξακολουθούν να κάνουν πως δεν είδαν ότι στο καταστατικό της «Υποδομές Κρήτης ΑΕ» ορίζεται σαφέστατα ότι η έδρα της είναι στην πόλη του Ηρακλείου !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου