Αναζήτηση

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ «ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΝ» ΕΛΕΩ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

  • Ø Το Εθνικό Σύστημα Υγείας, δηλαδή τα δημόσια νοσοκομεία, τελούν υπό διάλυση ή αν θέλετε, συνεχίζουν να τελούν υπό διάλυση (παρά τις προεκλογικές φανφάρες) και το μόνο που (εξακολουθούν) να ακούν οι πολίτες αυτής της χώρας είναι πως φταίνε και οι τεράστιες οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων.
  • Ø Όμως και τα ασφαλιστικά ταμεία (συνεχίζουν) να βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και αυτή είναι μια πραγματικότητα που την βιώνουν με τον χειρότερο τρόπο οι χιλιάδες ασφαλισμένοι όλων των κλάδων.
  • Ø Και η αλήθεια είναι πως ούτε οι προηγούμενες αλλαγές απέδωσαν, αλλά ούτε οι όποιες «εφευρέσεις» των σημερινών κυβερνώντων θα αποδώσουν από την στιγμή που ουδείς αγγίζει την ουσία.
  • Ø Και η ουσία είναι πως και ο ιδιωτικός τομέας αλλά – ω ναι – και ο κρατικός τομέας οφείλουν πολλά – πολλά εκατομμύρια ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία. Την ίδια ώρα που η εισφοροδιαφυγή και οι οφειλές αποτελούν ένα διαχρονικό σπορ που σκάβει τα θεμέλια όλων των ασφαλιστικών ταμείων, τα γνωστά “παπαγαλάκια” αποδίδουν όλα τα κακά είτε στην γήρανση του πληθυσμού, είτε στην αύξηση του μέσου όρου ηλικίας, είτε στο ότι καταπίνουμε τα χαπάκια σαν καραμέλες και τα σιρόπια σαν …νερό.
  • Ø Και δεν λέω ότι δεν το παρακάνουμε. Αλλά επιτέλους περιμένω από κάποιον αρμόδιο κρατικό παράγοντα να αναφέρει κάποια στιγμή τους αριθμούς που παίζονται γύρω από το θέμα των ασφαλιστικών ταμείων και των νοσοκομείων.
  • Ø Δηλαδή περιμένω να ακούσω αναλυτικά και για το κάθε ένα ίδρυμα, πόσες και από ποιους είναι οι οφειλές προς τα νοσοκομεία και αντίστοιχα αναλυτικά για κάθε ασφαλιστικό ταμείο πόσες και από ποιούς είναι οι οφειλές.
  • Ø Και απορώ. Γιατί δεν έχει τολμήσει κάποιος υπουργός, επίσημα και γραπτά, να δώσει στην δημοσιότητα αυτά τα στοιχεία, για να γνωρίζουν όλοι το ποια είναι η πραγματικότητα. Μήπως γιατί φοβούνται ότι θα καταρρεύσει το όλο παραμύθι πως για τα χάλια της υγείας φταίει ο ….Χατζηπετρής;
  • Ø Τρανταχτό παράδειγμα των παραπάνω, αποτελεί ο Νόμος του 2005 με τον οποίο οι φαρμακευτικές εταιρείες (που θησαυρίζουν από την μεγάλη κατανάλωση φαρμάκων κλπ) είναι υποχρεωμένες να επιστρέφουν στα ασφαλιστικά ταμεία το 4% του ετήσιου τζίρου τους.
  • Ø Συγκεκριμένα, το Φθινόπωρο του 2005, η τότε κυβέρνηση νομοθέτησε την επιστροφή του ποσοστού 4% από τις φαρμακευτικές δαπάνες, σε κάθε Ασφαλιστικό Ταμείο σύμφωνα με την κατανάλωσή τους. Η επιστροφή των χρημάτων θα γίνονταν «με μέριμνα και ευθύνη» του κάθε Ταμείου. Οι λεπτομέρειες για τον τρόπο επιστροφής θα καθορίζονταν με «κοινή υπουργική απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και του κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού.
  • Ø Με πρόσχημα τις «δυσκολίες επιμερισμού» των ποσών που αντιστοιχούν σε κάθε Ταμείο, η έκδοση της σχετικής απόφασης αναβάλλεται συνεχώς μέχρι τη πλήρη μηχανοργάνωση όλων των ασφαλιστικών Ταμείων. Από τη στιγμή όμως που νομοθέτησε το σχετικό Υπουργείο δεν γνώριζε την μηχανοργανωτική «αδυναμία» των Ταμείων που επόπτευε; Αν ναι, γιατί δεν άλλαζε τη διατύπωση του νόμου και γιατί δεν επέσπευσε την οργάνωσή τους; Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η μηχανογράφηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ξεκίνησε από το 1998 και ακόμη … συνεχίζεται.
  • Ø .Με τούτα και με εκείνα , οι φαρμακοβιομηχανίες συνεχίζουν να απομυζούν τα Ταμεία , χωρίς να ανταποκρίνονται στη νομοθετημένη υποχρέωσή τους για επιστροφή χρημάτων στα Ταμεία. Αυτό την ώρα που τα Ταμεία αδειάζουν και τίθενται προβληματισμοί για την καταβολή συντάξεων και για περικοπή των επιδοτήσεών τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Για το θέμα αυτό, ο τότε πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζόμενων στα Ασφαλιστικά Ταμεία κ. Γ. Κουτρουμάνης και σημερινός υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, έλεγε ότι η ζημιά των Ταμείων υπερβαίνει τις σκανδαλώδεις τοποθετήσεις στα δομημένα ομόλογα. Σήμερα , ως αρμόδιος υφυπουργός έχει την ίδια άποψη;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου