Αναζήτηση

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

«ΘΥΜΑ» ΤΗΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΤΟΥ INTERNET ΚΑΙ Η ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΗΣ ΕΙΔΗΣΗΣ

  • Ø Μετά από μια εβδομάδα από το περιστατικό με την τιμωρία δύο μαθητριών του 1ου Γυμνασίου Ελ. Βενιζέλου για την ανάρτηση βίντεο που ελήφθη από την μια μαθήτρια εν ώρα μαθήματος σε σελίδα στο facebook που είχε δημιουργήσει η άλλη μαθήτρια , και το ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων , όπως και ο σύλλογος διδασκόντων του σχολείου, με ανακοινώσεις τους θέτουν την υπόθεση στην πραγματική της διάσταση.
  • Ø Μια διάσταση που κακοποιήθηκε από την, συνεχιζόμενη, σε πανελλαδικό επίπεδο παραπληροφόρηση σύμφωνα με την οποία η μαθήτρια φερόταν να έχει αποβληθεί δια παντός απλά και μόνο επειδή είχε σελίδα στο facebook, κάτι που δεν ανταποκρινόταν στην αλήθεια. Θύμα της παραπληροφόρησης αλλά και της βιασύνης του να κάνει δηλώσεις σε τοπική εφημερίδα έπεσε και ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων Βασίλης Παπαστάμος, ο οποίος ενώ – λόγω της απεργίας της ΑΔΕΔΥ στις 10 του μηνός – δεν είχε ενημέρωση για τα πραγματικά γεγονότα, απέδωσε την τιμωρία σε έλλειψη γνώσης των εκπαιδευτικών στις νέες ψηφιακές τεχνολογίες.
  • Ø Βέβαια την επόμενη ημέρα που λειτούργησε το σχολείο, ο κ. Παπαστάμος ενημερώθηκε και στις δηλώσεις του στα Μέσα Ενημέρωσης ήταν σαφής « μιας και το συγκεκριμένο group φιλοξενούσε και υβριστικά και απαξιωτικά σχόλια για τους εκπαιδευτικούς του σχολείου , αλλά φιλοξενούσε και βίντεο μέσα από τάξη το οποίο παραβίαζε προσωπικά δεδομένα και μαθητών αλλά και των εκπαιδευτικών….Ο σύλλογος διδασκόντων συνεκτίμησε όλες τις παραμέτρους και αποφάσισε δικαίως κατά εμέ αυτή την τιμωρία…»
  • Ø Όμως μόνο οι αρχικές δηλώσεις του προέδρου της ΕΛΜΕ αλλά και η παραπληροφόρηση συνεχίστηκαν να προβάλλονται μέσω του διαδικτύου και Μέσων Ενημέρωσης της υπόλοιπης χώρας , ενώ κατά την τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΛΜΕ ο μεν Βασίλης Παπαστάμος υπέβαλλε την παραίτησή του, το δε συμβούλιο σε ανακοίνωσή του αναφέρεται στα πραγματικά γεγονότα. Στην αποκατάσταση της αλήθειας, όπως γράφουν, αναφέρεται και επιστολή του συλλόγου διδασκόντων του σχολείου στην οποία αναλυτικά παρουσιάζονται τα πραγματικά γεγονότα της υπόθεσης.
  • Ø Όμως το θέμα είναι πως η ηλεκτρονική δημοσιογραφία έχει αλλάξει άρδην το τοπίο της ενημέρωσης. Στην εποχή των εφημερίδων ο δημοσιογράφος είχε αρκετό χρόνο για να επαληθεύσει μια πληροφορία και εάν αυτή ερχόταν λίγο πριν το κλείσιμο της ύλης έβαζε ένα “επί του πιεστηρίου” έγραφε πέντε αράδες και την επομένη την είχε αναλυτικά και έγκυρα.
  • Ø Στην εποχή της ραδιοτηλεόρασης οι χρόνοι αυτοί έγιναν πολύ περισσότερο ασφυκτικοί με αποτέλεσμα – όπως πολλοί γνωρίζουν – να μεταδίδονται αρκετές ανακρίβειες. Η κατάσταση όμως έχει χειροτερέψει κατά πολύ στην εποχή της ηλεκτρονικής-ψηφιακής δημοσιογραφίας και του internet όπου τώρα πλέον ο δημοσιογράφος έχει ελάχιστα λεπτά για να αναρτήσει μια είδηση στο ηλεκτρονικό μέσο ενημέρωσης. Και βέβαια λόγω του ανταγωνισμού οι πιέσεις έχουν ενταθεί και ουσιαστικά κάθε πληροφορία αναμεταδίδεται ως «είδηση», αφού ο χρόνος της διασταύρωσης μπορεί να σε κάνει να έλθεις «δεύτερος».
  • Ø Επιπλέον υπάρχει και ο καταιγισμός των αυτοαποκαλούμενων ως «δημοσιογραφικά» blogs όπου – εκτός των αντιγραφών ειδήσεων από τις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες - ο κάθε ένας πικραμένος γράφει ότι θέλει, ότι του πουν και στην κυριολεξία ότι κατεβάσει η κούτρα του. Και το χειρότερο πλέον είναι πως μια ανεπιβεβαίωτη φήμη που γράφεται κάπου ως «είδηση» διαχέεται – μέσω των αντιγραφών - με ιλιγγιώδεις ταχύτητες σε όλο το διαδίκτυο.
  • Ø Τα παραδείγματα που έχουμε στα Χανιά είναι άφθονα και σταχυολογώ ορισμένα που έρχονται πρόχειρα στην μνήμη μου. Σε ένα blog είχε γραφτεί ότι μια νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο Χανίων πέθανε από ανεξήγητη ενδονοσοκομειακή λοίμωξη. Η «είδηση» έκανε τον γύρο της Ελλάδος και φυσικά η διάψευσή της δεν είχε την ανάλογη αντιμετώπιση.
  • Ø Πρόσφατα η αστυνομία συνέλαβε τρία-τέσσερα άτομα για τους εμπρησμούς της Συναγωγής. Την ίδια ημέρα που σε συνέντευξη Τύπου παρουσιαζόταν η υπόθεση, ένας «έγκριτος» δημοσιογράφος σε «έγκριτη» εφημερίδα που είναι και στο διαδίκτυο έγραψε ένα μυθιστόρημα που ανακάτευε την Αμερικανική και Νατοϊκή βάση στο Ακρωτήρι με την Μοσάντ και άλλα φαιδρά. Ε, λοιπόν, αυτό το μυθιστόρημα θεωρήθηκε ως αληθινό και έκανε τον γύρο της Ελλάδος ενώ τόσο οι αντίθετες αναφορές των αστυνομικών αρχών όσο και των δικηγόρων των συλληφθέντων στην κυριολεξία «θάφτηκαν».
  • Ø Και φυσικά είναι και η περίπτωση του facebook , όπου ακόμη και τώρα το «έγκυρο» in.gr φιλοξενεί δημοσκόπηση με την οποία ζητεί από τους αναγνώστες του να πουν εάν είναι σωστή η λάθος η απόφαση για την «οριστική αποβολή μαθήτριας γυμνασίου λόγω γκρουπ που δημιούργησε στο facebook κατά της διευθύντριας της» (!!!)
  • Ø Και εάν εγώ θυμάμαι έτσι τελείως πρόχειρα μόνο αυτές τις περιπτώσεις που αφορούν στα Χανιά μπορείτε να φανταστείτε τι γίνεται και με την υπόλοιπη χώρα. Κατά την γνώμη μου το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό καθώς θίγεται η αξιοπιστία της είδησης και των επαγγελματιών δημοσιογράφων και θα γίνεται ολοένα και πιο σοβαρό , όσο το διαδίκτυο θα υποκαθιστά ολοένα και περισσότερο τα έντυπα και ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης.
  • Ø Δυστυχώς, πλην του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου που έκανε την πρόσφατη διημερίδα στα Χανιά για τις νέες τεχνολογίες στα ΜΜΕ, δεν έχω διαπιστώσει να έχει ασχοληθεί και κάποιος άλλος, όπως για παράδειγμα οι Ενώσεις Συντακτών, οι οποίες πλην του συνδικαλιστικού – διεκδικητικού τους ρόλου, οφείλουν να φροντίζουν και την ύπαρξη αξιοπιστίας στον κλάδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου