Αναζήτηση

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΧΑΝΙΩΝ : ΠΕΡΙ …ΑΚΡΟΒΑΤΙΚΩΝ F16 ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΤΙΝΩΝ

  • Ø Δικαιώθηκε πλήρως η «σφήνα» που αναφερόταν σε «επικίνδυνα ακροβατικά» των πολεμικών αεροσκαφών F16 πάνω από το αεροδρόμιο και κατοικημένες περιοχές του δήμου Ακρωτηρίου. Από τα πλέον επίσημα χείλη (του διοικητή της 115 ΠΜ) ενημερωθήκαμε πως οι …πιρουέτες που έχουν αναστατώσει τους κατοίκους της περιοχής, οφείλονται στην …εκπαίδευση δύο πιλότων έτσι ώστε να μπορούν να εκτελούν πτήσεις επίδειξης (demo flights τις λένε) με F16 και στο πλαίσιο σχετικού προγράμματος του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.
  • Ø Εδώ πρέπει να παραδεχθώ πως η ενημέρωση – συζήτηση με τον σμήναρχο Γιώργο Βλασσόπουλο και τους δημοσιογράφους ήταν απόλυτα κατατοπιστική και ο άνθρωπος – ομολογουμένως – κατέβαλλε κάθε προσπάθεια έτσι ώστε να δώσει απαντήσεις και να υπάρχει πλήρης ενημέρωση και για τα ακροβατικά αλλά και για το γενικότερο πρόβλημα με την ηχορρύπανση αλλά και τους κινδύνους από τις πτήσεις των F16. Και μάλιστα θα ήθελα να του πω, ότι κακώς δεν είχε εξουσιοδότηση να μιλήσει ζωντανά στις τηλεοπτικές κάμερες, γιατί άλλο είναι να μεταφέρει κάποιος τα λόγια του και άλλο να λέει ο ίδιος όσα μας είπε στην διάρκεια της συζήτησης.
  • Ø Σε ότι αφορά στα «ακροβατικά». Κάποιοι στο ΓΕΑ – τα τελευταία χρόνια – φαίνεται πως θέλουν να φτιάξουν μια ομάδα επιδείξεων (τύπου Red Arrows) , αλλά επειδή «δεν τους παίρνει» καθώς ούτε πολλά αεροσκάφη έχουμε αλλά ούτε πολλούς πιλότους, αποφάσισαν να περιοριστούν στις Ελληνικές δυνατότητες και να εκπαιδεύσουν λίγους πιλότους για να κάνουν τις επιδείξεις με F16 και με Mirage 2000, ενώ η Π.Α. ήδη διαθέτει τρεις ιπταμένους που εκτελούν solo πτήσεις επιδείξεως με τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη T-6A Texan II.
  • Ø Σε ότι αφορά λοιπόν στα F16, επελέγη η 115 ΠΜ για να εκπαιδευτούν δύο πιλότοι της από Αμερικανό εκπαιδευτή κάτι που όπως είπε ο κ. Βλασσόπουλος αποτελεί τιμή για την 115 ΠΜ αλλά δυστυχία για την περιοχή. Στο ερώτημα γιατί η εκπαίδευση γίνεται πάνω από κατοικημένες περιοχές και όχι π.χ. στην θάλασσα, κάτι είπε για ανθρώπους και όργανα μέτρησης που παρακολουθούν την πτήση του F16 για λόγους ασφαλείας. Αλλά δεν άκουσα την απάντηση που έδωσε στον δήμαρχο τον Μιχάλη τον Κυνηγό, όταν του πρότεινε να μεταφερθούν άνθρωποι και όργανα στον Σταυρό και να παρακολουθούν από εκεί την εκπαίδευση πάνω από την θάλασσα.
  • Ø Πάντως δεσμεύτηκε πως το πρόγραμμα εκπαίδευσης ολοκληρώνεται στο τέλος Ιανουαρίου. Επίσης δεσμεύτηκε πως θα ζητήσει από το ΓΕΑ οι πτήσεις συντήρησης της εκπαίδευσης των δύο πιλότων ( για 12 λεπτά δύο φορές τον μήνα) να γίνονται σε άλλη περιοχή.
  • Ø Από κει και πέρα το θέμα που συζητήθηκε περισσότερο είναι το τι γίνεται με την «συνήθη» ηχορρύπανση των F16 , όπου φάνηκε να κατανοεί απόλυτα το πρόβλημα υποσχόμενος ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να περιοριστεί η ηχορύπανση κατά την απογείωση των F16 σε Χωραφάκια και Καλαθά. Επίσης του ζητήθηκε , ειδικά το καλοκαίρι, να μην γίνονται εκπαιδευτικές πτήσεις στις ώρες κοινής ησυχίας. Ίδωμεν.
  • Ø Με την ευκαιρία θα ήθελα να απευθύνω και μια ερώτηση προς το ΓΕΑ και ειδικά προς τον υπουργό άμυνας τον Βαγγέλη τον Βενιζέλο. Σε μιαν περίοδο που όλοι – και το υπουργείο Άμυνας – μιλούν για την οικονομική κρίση και κόβουν από εδώ και από εκεί για να εξοικονομήσουν χρήματα. Μήπως. Λέω μήπως. Είναι όχι απλώς πολυτέλεια, αλλά κατασπατάληση δημόσιου χρήματος να γίνεται εκπαίδευση για επιδείξεις με τα F 16 τα οποία , όπως έμαθα , (εάν κάνω λάθος διορθώστε με) καταναλώνουν πάνω από ΔΥΟ ΤΟΝΟΥΣ ΚΗΡΟΖΙΝΗΣ ανά ώρα πτήσης ; (δηλαδή πάνω από 500 κιλά στο 15λεπτο που διαρκεί η εκπαίδευση καθημερινά).

4 σχόλια:

  1. κριμα που θυσιαζονται για εμας

    και να ξερεις οτι για να εχεις την ελευθερια να λες αυτα που λες οφειλεται σε αυτους τους ανθρωπους

    αλλα εχει ο καιρος γυρισματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. kala kanoun. alla tha thela na do an ertoun oi tourkoi exo ap to spiti sou ti tha peis esy pou ta grafeis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κατ'αρχάς. Θα συμφωνούσα για το "θυσιάζονται" σε ότι αφορά, ας πούμε στις αναχαιτίσεις στο Αιγαίο. Αλλά να λες πως "θυσιάζονται" επειδή κάνουν ασκήσεις πάνω απο τα κεφάλια μας για επιδείξεις σε παρελάσεις. Ρε φίλε εαν συμφωνείς, φτιάξε ένα σπίτι δίπλα σε πολεμικό αεροδρόμιο.
    Τώρα σε ότι αφορά στους Τούρκους. Εαν φτάσουν μέχρι τα Χανιά όπου είναι το σπίτι μου, ε τότε να είσαι σίγουρος πως δεν θα προλάβω να πω τίποτε.
    (Εκτός βέβαια εαν δουν τα ακροβατικά και τις επιδείξεις και...φοβηθούν)

    ΑπάντησηΔιαγραφή