Αναζήτηση

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ «ΑΚΡΟΒΑΤΙΚΑ» ΤΩΝ F16 ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ

  • Ø Εδώ και αρκετές ημέρες, τουλάχιστον, κάθε πρωί στις 9 πμ, ο τρόμος πετάει πάνω από τον δήμο Ακρωτηρίου. Για μια περίπου ώρα κάτοικοι, αλλά και γενικότερα εργαζόμενοι στην περιοχή και άνθρωποι που πηγαίνουν ή φεύγουν από το αεροδρόμιο, βλέπουν έντρομοι τα πολεμικά αεροσκάφη της 115 Π.Μ. να κάνουν άκρως επικίνδυνες ακροβατικές φιγούρες πάνω από τα σπίτια και τους δρόμους.
  • Ø Όχι. Ο λόγος δεν είναι για τις συνηθισμένες πτήσεις που εδώ και χρόνια γίνονται όταν τα πολεμικά αεροσκάφη φεύγουν ή έρχονται στο αεροδρόμιο, ούτε για τις – επίσης – συνηθισμένες ασκήσεις που κάνουν (το γνωστό touch and go) όταν κάνουν κύκλους πάνω από την περιοχή.
  • Ø Εδώ μιλάμε για «περίεργες» πτήσεις με τα πολεμικά αεροσκάφη να απογειώνονται κάθετα ή να κατεβαίνουν σε στυλ «καθέτου εφορμήσεως». Για «γκαζώματα» από το αεροδρόμιο μέχρι – περίπου – στο ύψος του Σταυρού και επιστροφή με την μύτη του αεροσκάφους να βλέπει προς τα «πάνω». Εδώ μιλάμε για πτήσεις με τα πολεμικά αεροσκάφη να έχουν γυρίσει ανάποδα.
  • Ø Και όλα αυτά – που εάν δεν τα δει κανείς είναι δύσκολο να τα φανταστεί – γίνονται πάνω από χωριά, σπίτια, δρόμους. Λογικό και επόμενο οι κάτοικοι αλλά και όλοι όσοι εργάζονται στην περιοχή να έχουν τρομοκρατηθεί και να κάνουν τον σταυρό τους στο χρονικό διάστημα κατά το οποίο γίνονται αυτά τα «ακροβατικά» προσευχόμενοι να μην συμβεί κάποιο (από τα δυστυχώς συχνά στην πολεμική αεροπορία) δυστύχημα.
  • Ø Όμως – εκτός από τις προσευχές – έχει πλέον φουντώσει και η αγανάκτηση για την προκλητική αυτή συμπεριφορά της (νέας) διοίκησης της 115 Π.Μ. Μάλιστα , όπως μου είπε χαρακτηριστικά κάτοικος του Ακρωτηρίου «είπαμε πως η 115 ΦΙΛΟΞΕΝΕΙΤΑΙ τα τελευταία 40 χρόνια στο Ακρωτήρι το οποίο ΚΑΤΟΙΚΕΙΤΑΙ από ανθρώπους εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Για χατίρι της λεγόμενης και εθνικής ασφάλειας έχουμε δεχθεί πολλά. Όμως αυτά τα ακροβατικά πάνω από τα κεφάλια μας αποτελούν την σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και δεν πρόκειται να τα ανεχθούμε».
  • Ø Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες κάποιο ρόλο φαίνεται να έχει και η παρουσία Αμερικανών εκπαιδευτών για τα συγκεκριμένα «νέα κόλπα» των F16 της 115 Π.Μ. Όμως τους κατοίκους του Ακρωτηρίου δεν τους ενδιαφέρει ούτε η εθνικότητα των εκπαιδευτών, ούτε το είδος ή ο λόγος των συγκεκριμένων ασκήσεων.
  • Ø Τους ενδιαφέρει να μπορούν να ζουν χωρίς φόβο και τρόμο, όπως αυτόν που προκαλούν τις τελευταίες ημέρες η διοίκηση και οι πιλότοι της 115 Π.Μ. πολλοί από τους οποίους σήμερα είναι στα Χανιά, αύριο θα μετατεθούν σε άλλη μονάδα και πόλη. Μάλιστα κάποιοι κάτοικοι άρχισαν να «ψάχνουν» και τους Ευρωπαϊκούς Νόμους που διέπουν τις πτήσεις πάνω από κατοικημένες περιοχές, καθώς είναι αποφασισμένοι να προσφύγουν ακόμη και σε Ευρωπαϊκά δικαστήρια.
  • Ø Καλό θα ήταν λοιπόν – για την σημερινή διοίκηση της 115 ΠΜ – να μην φτάσουμε σε ακραίες καταστάσεις και να ακολουθήσει την τακτική της ειρηνικής συμβίωσης με τους κατοίκους του Ακρωτηρίου, όπως έκαναν και προηγούμενες διοικήσεις, σεβόμενες τον τόπο στον οποίο φιλοξενούνται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου