- Ø Μια φορά και έναν καιρό υπήρχε ένα κράτος στο οποίο υπήρχαν δύο βαθμοί αυτοδιοίκησης. Ο πρώτος που αποτελείτο από τους δήμους (και ελάχιστες κοινότητες) και ο δεύτερος που αποτελείτο από τις νομαρχίες, ενώ το κράτος το εκπροσωπούσε η γενική γραμματεία της περιφέρειας.
- Ø Και μετά, ήρθε μια «επαναστατική» κυβέρνηση , αποφασισμένη να τα αλλάξει όλα. Έτσι αποφάσισε να δημιουργήσει ένα νέο κράτος το οποίο θα έχει δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης. Τον πρώτο που θα αποτελείται από τους δήμους οι οποίοι θα αντικαθιστούν τις παλαιές…επαρχίες και τον δεύτερο βαθμό που θα αποτελείται από τις…περιφέρειες, ενώ το κράτος θα το εκπροσωπεί η …γενική διοίκηση.
- Ø Αυτό είναι στην ουσία του το παραμύθι , όχι το δικό μας, αλλά αυτό που προσπαθεί να μας πλασάρει η κυβέρνηση , καθώς η διαβόητη διοικητική μεταρρύθμιση, το μόνο που αλλάζει είναι πως συγχωνεύει τους δήμους σε επίπεδο επαρχιών, συγχωνεύει τις νομαρχίες μεταφέροντας όλα όσα ίσχυαν για την νομαρχιακή αυτοδιοίκηση (και το θέμα της εκλογής) στις περιφέρειες και μεταφέρει τις αρμοδιότητες των νυν περιφερειών στις γενικές διοικήσεις.
- Ø Και βέβαια στο κείμενο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο για «δημόσια διαβούλευση» υπάρχουν τόσες ελλείψεις και μόνο για «διαβούλευση» δεν προσφέρεται. Αοριστίες για το ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες των βαθμών της αυτοδιοίκησης αλλά και των γενικών διοικήσεων. Αοριστίες για το ποιοι θα είναι οι οικονομικοί πόροι για να μπορέσουν να λειτουργήσουν σωστά οι δήμοι – επαρχίες και οι περιφέρειες – νομαρχίες. Και βέβαια ούτε λόγος να γίνεται για την χωροταξική κατανομή των νέων δήμων, εκτός από κάποιες αόριστες δηλώσεις για την μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
- Ø Και δυστυχώς, πολύ φοβούμαι – και ελπίζω να διαψευστώ – ότι και σε αυτή την περίπτωση, η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει τίποτε άλλο , από μια τρύπα στο νερό. Θέλοντας διακαώς να δείξει πως κάνει κάποιο έργο ή έστω πως υλοποιεί κάποιες από τις προεκλογικές της εξαγγελίες, προχωρά βιαστικά – χωρίς ουσιαστική μελέτη – σε μιαν επανάληψη του «Καποδίστρια» , βαφτίζοντάς τον και μεγαλώνοντας τα μεγέθη, με αποτέλεσμα να μεγαλώσουν και τα …προβλήματα.
- Ø Και επειδή ο καθορισμός των νέων δήμων θα γίνει και με πληθυσμιακά κριτήρια. Και επειδή από την χωροταξική κατανομή των νέων δήμων που θα ορίζει ο «Καλλικράτης» θα εξαρτηθούν και οι μονοεδρικές κλπ αλλαγές που θα προβλέπει ο νέος εκλογικός Νόμος, έχω και μια απορία.
- Ø Για όλα αυτά τα σημαντικότατα θέματα θα ληφθούν υπόψη τα αποτελέσματα της πανελλαδικής απογραφής πληθυσμού που έγινε από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία το…2001, πριν από εννέα ολόκληρα χρόνια !!!. Και αυτό ενώ το 2011 (δηλαδή μετά από ένα έτος) θα γίνει η επόμενη πανελλαδική απογραφή πληθυσμού. Και αυτό ενώ η αριθμητική κλπ σύνθεση του πληθυσμού τα τελευταία , σχεδόν, δέκα χρόνια έχει αλλάξει κατά πολύ σε πολλές περιοχές, λόγω και των μεταναστών.
- Ø Άραγε πόσο έγκυρες θα είναι όλες αυτές οι αλλαγές, όταν π.χ. για τον δήμο Ακρωτηρίου θα υπολογιστεί πληθυσμός 10.321 κατοίκων και – σύμφωνα με τα στοιχεία μεταδημοτεύσεων κλπ – είναι πολύ πιθανόν του χρόνου ο αριθμός των κατοίκων να φτάσει στις 15.000 ; Θα μου πείτε και τι έγινε ; Έγινε και παρά έγινε, όταν υπολογίζεις συνενώσεις δήμων και λες πως όλοι αυτοί οι δήμοι μαζί έχουν τόσο πληθυσμό, άρα χρειάζονται και αυτές τις υποδομές και σε λίγο θα πρέπει να αναθεωρήσεις όλα τα δεδομένα.
- Ø Αυτά ως κάποιες πρώτες διαπιστώσεις καθώς το θέμα θα μας απασχολήσει και πρέπει να μας απασχολήσει έντονα, αφού πρόκειται – ίσως – για το μοναδικό θέμα που αφορά στο σύνολο των πολιτών της χώρας
Σήμερα η κηδεία του Μανούσου Μανουσάκη – Η παράκληση της οικογένειας
Πριν από 20 ώρες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου